Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Negativní vliv byrokracie v podpoře výzkumu

Článek poukazuje na skutečnost, že vědecko-výzkumné či výzkumně-vývojové práce podléhají stejným pravidlům jako zbytek ekonomiky a stejně jako v jiných oborech i v podpoře vědy a výzkumu může vlivem neefektivní role byrokracie docházet k plýtvání a neefektivitě.

Ludwig von Mises ( 1881 – 1973 ) o byrokracii:

- byrokracie vzniká z nedostatku „kompetentního a efektivního řízení“, je třeba „kreativní řízení“, což se v oblasti hospodářství projevuje tím, že výroba, rozdělování a technická zlepšení jsou přizpůsobovány potřebám lidí dle měnících se vztahů mezi nabídkou a poptávkou a přizpůsobením technických zlepšení potřebám lidí,

- ke vzniku a rozvoji vynalézavého člověka nemůže společnost ničím přispět. Tvůrčího génia nelze vychovat. Neexistují žádné školy tvořivosti. Génius je přesně ten člověk, který vzdoruje všem školám a pravidlům, který vybočuje z tradičních rutinních cest a otevírá nové cesty do dříve nepoznaných oblastí. Na druhé straně může stát vytvářet takové podmínky, které ochromují úsilí o rozvinutí kreativních schopností a odrazují takové lidi od toho, aby poskytovali užitečné služby.

Stejně jako může být charakteristickým rysem všeobecné vládní politiky trend nahrazování svobodného podnikání vládními regulacemi a kdy v takovém případě vlivné politické strany či zájmové skupiny v rozsáhlé míře žádají státní regulace v různých ekonomických aktivitách a neexistuje pro ně sféra lidské činnosti, kterou by nebyli připraveni podřídit autoritativní kontrole, tak i v oblasti podpory vědeckého zkoumání může docházet k obdobným negativním jevům.

Pokud se věda a výzkum dostávají pod vliv byrokratického managementu může docházet k situaci, kdy se při hodnocení vědeckých přínosů počtem a váhou publikací mohou členové redakčních rad recenzovaných časopisů stávat lidmi, kteří mají významný vliv na profesní růst mladých vědců a výzkumníků a kdy se výzkumné organizace v určité míře začínají starat o to, aby si zajistily jejich přízeň či přímo zakládaly své redakční rady a tím dosáhli potřebného počtu publikací pro systém hodnocení. S takovým přístupem se však samozřejmě ztrácí čas a energie, jež mohla být využita na řešení podstaty zkoumaného problému. Příklady hodnocení (váhy) výsledků výzkumu jsou v následující tabulce.

Bližší pohled na zmíněné hodnocení (váhy) výsledků výzkumu počtem publikací v recenzovaných časopisech poskytuje názorný příklad, jak může docházet vlivem byrokracie k prakticky jinému než plánovanému stavu. Ačkoli je výzkumná činnost rozdělena do oborů,

způsobem aby pokryly plný rozvoj lidských činností, tak v různých oborech je prakticky jiný počet recenzovaných časopisů v nichž lze publikovat.

Pokud provedeme shrnutí, tak zjistíme, že výzkum je rozdělen do 123 oborů v 10ti zaměřeních podporovaných pomocí 566 recenzovaných neimpaktovaných periodik a nejvíce jsou v nich zastoupeny časopisy pro společenské vědy. Vědci, výzkumníci a studenti z těchto společenských oborů mají tedy více příležitostí publikovat a tím i možnost rychlejšího profesního růstu. Fakulty poté mohou vychovat více těchto svých studentů a vliv daného oboru, pracoviště či jeho absolventů je poté silnější.

Pokud se podíváme na znění všeobecné deklarace lidských práv z OSN, jak byla podepsána v roce 1948, zjistíme z článku 26, že:

"(1) Každý má právo na vzdělání. Vzdělání nechť je bezplatné, alespoň v počátečních a základních stupních. Základní vzdělání je povinné. Technické a odborné vzdělání budiž všeobecně přístupné a rovněž vyšší vzdělání má být stejně přístupné všem podle schopností.

(2) Vzdělání má směřovat k plnému rozvoji lidské osobnosti a k posílení úcty k lidským právům a základním svobodám. Má napomáhat k vzájemnému porozumění, snášenlivosti a přátelství mezi všemi národy a všemi skupinami rasovými i náboženskými, jakož i k rozvoji činnosti Spojených národů pro zachování míru."

Z těchto myšlenek lze vyvodit, že podpora studia, vzdělávání či vědeckého bádání by měla více směřovat do věd exaktních a technických než do věd společenských. Důkazy pro tento přístup jsou z historie zřejmé. Společnost se mění s technickým pokrokem (od vynálezu knihtisku v 15. století, jež odstranil monopol církve na šíření vzdělanosti až po roli sociálních sítí typu Facebook v arabských demonstracích letošního roku) a řádově tím mění otázky zadání na požadavky zkoumání ve společenských vědách.

Proto lze závěrem říci, že pokud je státem poskytována podpora v činnostech vědy a výzkumu, tak by měla směřovat k plnému rozvoji ve všech oborech či s důrazem na obory exaktní a technické a to nejen v rovině plánování, ale i v rovině praktické realizace a to na všech úrovních, tak aby očekávatelné negativní vlivy byrokratického managementu nezabránily dosažení vytyčených cílů.

 

Pozn.: Struktura článku byla zvolena z důvodu prvního článku na blogu idnes.cz a potřeby vyzkoušení, jak se co vkládá a co vše systém umožňuje.

Autor: Josef Zbořil | čtvrtek 4.8.2011 19:39 | karma článku: 13,64 | přečteno: 1318x
  • Další články autora

Josef Zbořil

Komunikace s adminy BLOGU IDNES aneb dvojmetrovost široce kritizované „Terezy Janků“

Po nedávném přechodu na nové rozhraní BLOGu IDNES mi připadá horší vše kromě přehlednější komunikace s HELPDESKem, kdy je zachycena nejen mnou vnímaná „cenzura“ a „dvojmetrovost“ od 3/2022.Tudíž uveřejňuji pro budoucí sebereflexi.

15.4.2024 v 6:00 | Karma: 19,89 | Přečteno: 620x | Diskuse| Hyde park

Josef Zbořil

Stand-up comedy Tyrše: O zpronevěře desítek milionů v SOKOLu

Generovaný, lidsky podobný, text pomocí chatbotu ChatGPT o tom, jak by zakladatel SOKOLa Miroslav Tyrš glosoval zpronevěru desítek milionů v účetnictví.

31.3.2024 v 6:00 | Karma: 12,63 | Přečteno: 284x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Recenze knihy Dominika Stroukala „Zvířátkování“

Ekonom Dominik Stroukal je také spoluautorem knížečky Zvířátkování z roku 1998, ve které dle abecedy skládá rýmovačky na zvířátka.

15.3.2024 v 6:00 | Karma: 6,18 | Přečteno: 97x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Zbořil

Místo burky pro ženy chtějme zahalovací brýle VR pro muslimy "Halal Vision PBUH"

Brýle virtuální reality "Halal Vision PBUH" by mohl být název produktu nebo služby spojené s muslimskou kulturou a tradicemi, které by skutečně věřící muslimové měli nosit,aby byli věrni, jak svému svědomí, tak i toleranci Západu.

29.2.2024 v 6:00 | Karma: 9,93 | Přečteno: 298x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Politické strany nemají možnost plné kontroly voleb - po 10 letech díra z 0,125% na 10%

Politické strany a hnutí mají ze zákona možnost kontroly řádného průběhu voleb pomocí delegování členů do volebních okrskových komisí v ČR. Již v 10/2013 jsem upozorňoval, že v zahraničí volí cca 0,125% voličů bez jejich kontroly.

15.2.2024 v 6:15 | Karma: 21,64 | Přečteno: 445x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 280
  • Celková karma 14,06
  • Průměrná čtenost 1774x
Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda a lídr Strany svobodných občanů (2012-2015), překladatel a autor americko-izraelského Gatestone Institute (2015-2022), zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu. Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky".