Josef Zbořil

Porovnání znění listin lidských práv a svobod v ČR, EU, USA a OSN

1. 03. 2012 7:06:00
Při řešení a komentování aktuálního stavu společnosti často dojde i na téma lidských práv a co všechno musí či by měl stát pro každého člověka zajišťovat. V článku je zpracováno základní porovnání čtyř listin definujících lidská práva dle ČR, EU, USA a OSN s odkazy na jejich plné znění v přehledně zpracované formě. V závěru článku je také anketa o nejlepší znění "Listiny práv a svobod".

Historickými dokumenty definujícími lidská práva byly anglická Magna charta libertatum (1215) a francouzská Deklarace práv člověka a občana (1789). V současné době v USA platí tzv. Listina práv, čili 10 dodatků ústavy USA, které vznikly z důvodu obavy, že americká ústava může umožnit vznik totalitního režimu ze strany centrální vlády. Tyto dodatky byly navrženy v roce 1789 a byly schváleny v roce 1791. Nejznámější znění lidských práv ve světě vydala OSN v roce 1948 v nezávazném dokumentu, tzv. Všeobecné deklaraci lidských práv. Na území ČR v roce 1992 vstoupila v platnost tzv. Listina základních práv a svobod, která je součástí současného ústavního pořádku ČR. V roce 2007 byla navržena a v roce 2009 byla schválena tzv. Listina základních práv Evropské unie, která je součástí Lisabonské smlouvy. Vyjímku z platnosti této listiny si vyjednaly pouze Polsko, Spojené království a Česká republika.

World.jpg

Rozsahy těchto jednotlivých listin se liší a v průběhu času dochází ke zvyšování počtu jejich článků, jak ukazuje následující graf.

LP.jpg

V přehledné textové podobě si lze tyto listiny pročíst na následujících odkazech:

- Listina práv USA (polovina A4)

- Všeobecná deklarace lidských práv OSN (1xA4)

- Listina základních práv a svobod ČR (2xA4)

- Listina práv Evropské unie (3xA4)

O tom, které znění "Listiny lidských práv a svobod" je dle Vašeho názoru nejlepší můžete hlasovat zde.

Čtěte na podobné téma:

Změna Ústavy z pohledu použitelnosti pro občana

Autor: Josef Zbořil | karma: 21.05 | přečteno: 4791 ×
Poslední články autora