Republikánská strana v USA a její ideologické frakce

2. 07. 2012 9:49:00
Republikánskou stranu v USA tvoří různé skupiny či frakce, které mají odlišný pohled na to, jaké hodnoty a jakým způsobem je třeba v politice prosazovat. Tyto skupiny je obtížné přesně definovat, protože nemají pevnou organizaci či formální strukturu a často se také jednotliví členové republikánské strany částečně ztotožňují s názory z jedné a částečně z jiných frakcí.

Dle ideologie lze republikány v USA rozlišit na:

- tradicionalisty,

- konzervativce (fiskální, sociální, teo-, neo-, paleo- a z náboženské pravice),

- středové republikány,

- libertariány,

- liberální republikány.

Orientační tabulka nejvíce prosazovaných hodnot:

Tabulka_R.jpg

(kliknutím na tabulku se zvětší)

Instituce a představitelé jednotlivých frakcí:

1) Tradicionalisté

Označováni také jako tradicionalističtí (tradiční) konzervativci nebo klasičtí (Burkeovi) konzervativci, kteří prosazují morální řád, hierarchii, tradice a přirozené právo.

Intercollegiate Studies Institute, National Humanities Institute, Russell Kirk Center for Cultural Renewal, Center for the American Idea, McConnell Center, Trinity Forum

John Engler, Fred Thompson, Spencer Abraham, Henry Hyde, Thaddeus McCotter, Dave Camp, T. Kenneth Cribb, Jr., Rod Dreher, Claes G. Ryn, Caleb Stegall, Allan C. Carlson

2) Konzervativci

Je více kategorií konzervativců, kteří usilují o různé a často o protichůdné cíle a netvoří tak nějakou soudržnou skupinu. Jejich společnou charakteristikou je, že se společně staví proti modernismu a levicově-liberálním myšlenkám.

2.1 Fiskální konzervativci

Prosazují fiskální politiku hájící snižování celkových vládních výdajů a celkového státního dluhu. Kladou důraz na vyrovnané rozpočty, nízké daně, volný obchod a deregulaci ekonomiky.

Club for Growth

Dick Armey, Mark Sanford, Jeb Bush, Mitch Daniels, Mike Pence, Jack Kemp, Tom Coburn, Steve Forbes, Grover Norquist

2.2 Sociální konzervativci

Zastávají názor, že vláda musí hrát roli při podpoře a ochraně tradičních hodnot. Prosazují státní ekonomické intervence, které jsou podloženy nábožensky sociálním učením a preferují různá hnutí "pro-život" - např. odmítání potratů, eutanásie, výzkumu kmenových buněk, ale také manželství lidí stejného pohlaví.

Ronald Reagan, George W. Bush, Trent Lott, Rick Perry, Sarah Palin

2.2.1 Náboženská pravice

Je označení pro Křesťanskou pravici (protestanti, evangelíci a katolíci), ortodoxní Židy, Mormony a jiné věřící, kteří se shodují především v prosazování kriminalizace potratů a nelegalizace manželství lidí stejného pohlaví.

National Federation of Republican Assemblies, Christian Coalition

Pat Robertson, John Ashcroft, Sam Brownback, Rick Santorum, Mike Huckabee, Gary Bauer

2.2.2 Teokonzervativci

Je označení pro nábožensky neortodoxní konzervativce prosazující žido-křesťanský hodnotový pohled na svět s demokratickým kapitalismem.

First Things Ethics and Public Policy Center

Michael Novak, George Weigel, Richard John Neuhaus. Midge Decter, Robert P. George

2.3 Paleokonzervativci

Prosazují kulturní konzervatismus, tradice a zachování národního dědictví. Obhajují právo na držení zbraní, válku proti drogám, konstitucionalismus (pevně se držet ústavy), ekonomický protekcionismus. V zahraniční politice prosazují "nevměšování se" a kritizují multikulturalismus.

Rockford Institute

Pat Buchanan, Thomas Fleming, Scott P. Richert Joe Sobran, Robert Novak, Bill Safire

2.4 Neokonzervativci

Je označení politického směru, který dominuje republikánské straně posledních 20-30 let a který vznikl jako reakce na levicový radikalismus v 60. letech. Podporuje zahraniční intervence včetně preventivních akcí, pokud je lze morálně obhájit jako šíření demokracie.

The Weekly Standard, Commentary, City Journal, National Affairs, The New Criterion, Project for the New American Century, American Enterprise Institute, Hoover Institution, Manhattan Institute, Hudson Institute

Dick Cheney, Donald Rumsfeld, Paul Wolfowitz, Douglas J. Feith, Charles Krauthammer, William Kristol, David Frum

Neokonzervativci byli největšími zastánci války USA proti Iráku a poté byli obviňováni, že jejich motivy nebyly z důvodu šíření demokracie, ale kvůli vazbám na korporace ze zbrojního a těžařského průmyslu, které tím dokázali generovat obrovské zisky na úkor státního zadlužení USA.

3) Středoví republikáni

Spolu s liberálními republkány označováni jako RINO (Republican In Name Only - Republikáni pouze názvem), kdy v ekonomických otázkách zastávají konzervativní postoje a ve společenských otázkách liberální postoje.

Ripon Society, Republican Main Street Partnership, Republican Leadership Council, PAC, Republican Majority for Choice

George Pataki, William Weld, Paul Celluci, Jodi Rell, Jon Huntsman Jr., Jim Douglas, Donald Carcieri, Susan Collins, Olympia Snowe, Mark Kirk, Lisa Murkowski, John Hoeven, Scott Brown, Christie Todd Whitman, Bob Dole, John McCain

4) Libertariáni

Libertariánští republikáni kladou důraz na volný trh, minimální sociální kontrolu, nízké daně, deregulace a obecně se neshodují se sociálními konzervativci. Podporují volný mezinárodní trh a rovnou daň.

Republican Liberty Caucus

Ron Paul, Rand Paul, Barry Goldwater, Barry Goldwater, Jr., Jeff Flake, Robert Taft, Mark Sanford, Gary Johnson, Tucker Carlson

5) Liberální (Rockefellerovi) republikáni

Liberální frakce republikánské strany odmítá politiku náboženské pravice ve společenských otázkách a je nejvíce kulturně liberální. Původ jejího vzniku je ve 30. letech 20. století, kdy se liberálové (demokraté) a konzervativci (republikáni) rozeznávali především díky deklarované podpoře pro sociálních programy New Deal (Nový úděl) zaváděných demokratickým prezidentem F. D. Rooseveltem a kdy část konzervativců byla pro jejich zavedení. Jejich název je od více-prezidenta ze 70.let 20. století Nelsona Rockefellera. V současné době podporují mj. vládní ekonomické zásahy do oblasti zdravotní péče a ochrany životního prostředí.

Fiorello La Guardia, George Norris, Harold Stassen, Wendell Willkie, Alf Landon, Thomas E. Dewey, Nelson Rockefeller, Earl Warren, Richard Nixon, Michael Bloomberg, Lincoln Chafee, Rudy Giuliani, Jim Jeffords, Amo Houghton, Colin Powell, Jim Leach, Joseph Cao, Arnold Schwarzenegger

Čtěte na podobné téma:

Republikánské volební finále v obrazech - Mitt Romney vs. Ron Paul

Autor: Josef Zbořil | pondělí 2.7.2012 9:49 | karma článku: 17.91 | přečteno: 2712x

Další články blogera

Josef Zbořil

Recenze knihy Dominika Stroukala „Zvířátkování“

Ekonom Dominik Stroukal je také spoluautorem knížečky Zvířátkování z roku 1998, ve které dle abecedy skládá rýmovačky na zvířátka.

15.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 74 | Diskuse

Josef Zbořil

Místo burky pro ženy chtějme zahalovací brýle VR pro muslimy "Halal Vision PBUH"

Brýle virtuální reality "Halal Vision PBUH" by mohl být název produktu nebo služby spojené s muslimskou kulturou a tradicemi, které by skutečně věřící muslimové měli nosit,aby byli věrni, jak svému svědomí, tak i toleranci Západu.

29.2.2024 v 6:00 | Karma článku: 9.58 | Přečteno: 288 | Diskuse

Josef Zbořil

Politické strany nemají možnost plné kontroly voleb - po 10 letech díra z 0,125% na 10%

Politické strany a hnutí mají ze zákona možnost kontroly řádného průběhu voleb pomocí delegování členů do volebních okrskových komisí v ČR. Již v 10/2013 jsem upozorňoval, že v zahraničí volí cca 0,125% voličů bez jejich kontroly.

15.2.2024 v 6:15 | Karma článku: 21.12 | Přečteno: 439 | Diskuse

Josef Zbořil

ESG správně vidí PŘÍRODU,SPOLEČNOST a OBČANSTVÍ jako vyčerpatelná DATA,ne jako WIFI zdarma

V lednu 2008 představil Klaus Schwab svoji vizi v eseji „Globální firemní občanství: Spolupráce s vládami a občanskou společností“, na kterou také v současné době navazují konkretizované požadavky fenoménu ESG.

31.1.2024 v 6:00 | Karma článku: 6.81 | Přečteno: 163 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 6 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 263 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 221 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.13 | Přečteno: 629 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 278 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1784

Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda Strany svobodných občanů, zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu.

Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky"  na webu loutkoherna.cz.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...