Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kniha „Polemiky Ferdinanda Peroutky“

Tato kniha vydaná v roce 1995 je chronologickým výborem jeho politických polemik z let 1924 až 1948, které publikoval na stránkách Přítomnosti a později Dneška. Novinář, spisovatel a nakladatel Ferdinand Peroutka (1895 až 1978) je považován za legendu české žurnalistiky a je oceňován za svoji „moudrost, hbitost pera a schopnost se jasně a nadčasově vyjadřovat k problémům, které se zákonitě v demokratické společnosti objevují“. Rozhodl jsem se tedy s tímto dílem seznámit, jak pro možnost porovnání s texty současných „žurnalistů“, tak si také ověřit, že jde skutečně o texty „nadčasové“ a nejzajímavější části, které by se hodily i pro dnešní dobu, shrnout do článku blogu, pro ty, které by jeho myšlenky v této 226 stránkové knize zajímaly.

Po přečtení knihy mě, z celkem 24 polemik a 21 spojujících textů (od Vítězslava Houška), zaujala přibližně třetina, z níž, dle mého názoru, nejzajímavějšími částmi byly:

 

Spojující text Tři mistři ostrého mečeF. Peroutka, F.X. Šalda, Z. Nejedlý

…Móda mladých ve dvacátých letech kázala vyznání marxistické víry. Peroutka však těmto mladým pokrokářům připomínal výrok Otta Flakeho: „Nevíte, co činíte, spějete-li z touhy po svobodě k marxistickému komunismu.“…

 

Polemika Co je to lid? – 25.12.1924

…Není možné vážně uvažovat o lidu a přitom mu nepřetržitě lichotit. To je snad cesta k tomu, aby se člověk stal poslancem, ne však k tomu, aby poznal pravdu. Skutečně solidní uvažování o demokracii počíná teprve v okamžiku, kdy připustíme občasnou hloupost lidu. Je-li lid občas hloupý, pak v některých chvílích demokracie znamená nepochybně vládu hlouposti…K vládnutí je třeba zcela speciálního talentu, který se může vyskytnout právě tak u filozofa jako u prodavače krupice…Filozofové, obávám se, často by vládli světu proti srsti. Jednou ze sociálně nejnebezpečnějších věcí je osamocený rozum, který pracuje v prázdnu a bez blahodárného styku s realitou…Lid je jako člověk vůbec: je v něm vznešenost i ohavnost, moudrost i hloupost. Může být inspirován k činům velikým i nízkým. Chyba je, myslíme-li, že už od přírody je dobrý a vznešený…Víme, že v demokracii jsou obyčejně povoláni k řízení státu ne lidé, kteří nejvíce vědí nebo mají ryzí povahu, ale ti, kteří dovedou nejlépe řečnit; demokracie často dává vysoké prémie na dobrou hubu. Víme, že lid bývá nevděčný ke svým nejlepším lidem a že, je-li ve vášni, nezná ohledů. Bývá nakloněn tomu kdo mu lichotí. Tyrani obyčejně začínali svou kariéru tím, že lichotili lidu. Lze důvodně předpokládat, že trváním demokracie vady demokracie budou mizet…Musíme ovšem jít správným směrem: dělat z lidu zodpovědné jedince a nikoliv zesilovat jakousi záludnou mystiku lidu.

 

Polemika Epištola přátelům pacifistům – 31.12.1930

…ovšemže je válka největší zlo, jež může potkat tento světadíl…Polemizuji proti přátelům, proti těm, kdo v hlavní a nejdůležitější otázce cítí beze vší pochyby správně: nikdy již válku! V čem se rozcházíme, je z debaty zřejmé: odvážil jsem se pokládat za povinnost každého muže, aby se dal k dispozici pro válku obrannou…Ačkoliv tedy válku považuji za tu strašnou a hanebnou věc, jíž jest, přece žádám v určitém případě, aby se muži před ní neuhýbali, nýbrž aby sloužili v řadě…Dokud lidstvo je rozděleno v národy, dotud hmotné i kulturní blaho jednotlivcovo je zajištěno jen v souvislosti s jeho národem…jiní zase tedy prohlašují, že by napadený stát nehájili, ač ovšem rádi užívají všech práv, jež jim poskytuje svobodný stát, a ač by se ovšem velmi mrzeli a mručili a naříkali na zlořády, kdyby jim ona práva byla zkracována. Je mnoho forem sociálního parazitství...Buďte jisti, že sovětské Rusko by ihned podniklo útok, kdyby vědělo, že lze tak učinit bez nebezpečí: z geografických důvodů nejdříve na Polsko a Rumunsko a potom na nás. Jsou lidé, kteří by považovali za dobro, kdyby soustava ruské vlády byla k nám přenesena třeba na špicích bodáků. S těmi zde ovšem nemluvím. K těm však mluvím, kdož si toho nepřejí, ale praví, že by se nikdy neúčastnili obrany…Chtěli by snad naši radikální pacifisté, aby Poláci a Rumuni se jim nepodobali a aby byli odhodláni se bránit? To by byla ošklivá skvrna na jejich myšlení. To by znamenalo, že my Čechoslováci odhodláváme se být parazity Polska a Rumunska a že chceme se přiživovat na jejich vlastní obraně; a že my popřáváme si luxus neobrany, poněvadž Poláci a Rumuni si toho luxu nedopřávají. Že my nebudeme bojovat, poněvadž jiní budou za nás bojovat. Že my nebudeme ani zabíjet, ani umírat, poněvadž jiní to za nás obstarají. Toto by nebyla poctivá myšlenková cesta pro národ. To by byl právě parazitismus…Chci říci na konci ještě jednou, že nevedl jsem tuto debatu proto, že věřím v příchod nějaké války. Nepředpokládám tak velkou pošetilost u této generace. Ale myslím, že musíme mít pořádek ve svých morálních názorech.

Pokud vás tedy uvedené texty zaujaly doporučuji přečíst celé polemiky a popř. i celou knihu, ikdyž většina témat mi nepřišla příliš přitažlivá. Nicméně použitá čeština a styl byl zajímavý sám o sobě a stojí za to se s nimi seznámit.

 

Čtěte na podobné téma:

"Atlas Shrugged" od Ayn Rand - 2. nejinspirativnější kniha v USA

Autor: Josef Zbořil | sobota 19.1.2013 12:40 | karma článku: 10,40 | přečteno: 523x
  • Další články autora

Josef Zbořil

Komunikace s adminy BLOGU IDNES aneb dvojmetrovost široce kritizované „Terezy Janků“

Po nedávném přechodu na nové rozhraní BLOGu IDNES mi připadá horší vše kromě přehlednější komunikace s HELPDESKem, kdy je zachycena nejen mnou vnímaná „cenzura“ a „dvojmetrovost“ od 3/2022.Tudíž uveřejňuji pro budoucí sebereflexi.

15.4.2024 v 6:00 | Karma: 19,90 | Přečteno: 627x | Diskuse| Hyde park

Josef Zbořil

Stand-up comedy Tyrše: O zpronevěře desítek milionů v SOKOLu

Generovaný, lidsky podobný, text pomocí chatbotu ChatGPT o tom, jak by zakladatel SOKOLa Miroslav Tyrš glosoval zpronevěru desítek milionů v účetnictví.

31.3.2024 v 6:00 | Karma: 12,63 | Přečteno: 284x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Recenze knihy Dominika Stroukala „Zvířátkování“

Ekonom Dominik Stroukal je také spoluautorem knížečky Zvířátkování z roku 1998, ve které dle abecedy skládá rýmovačky na zvířátka.

15.3.2024 v 6:00 | Karma: 6,18 | Přečteno: 97x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Zbořil

Místo burky pro ženy chtějme zahalovací brýle VR pro muslimy "Halal Vision PBUH"

Brýle virtuální reality "Halal Vision PBUH" by mohl být název produktu nebo služby spojené s muslimskou kulturou a tradicemi, které by skutečně věřící muslimové měli nosit,aby byli věrni, jak svému svědomí, tak i toleranci Západu.

29.2.2024 v 6:00 | Karma: 9,93 | Přečteno: 298x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Politické strany nemají možnost plné kontroly voleb - po 10 letech díra z 0,125% na 10%

Politické strany a hnutí mají ze zákona možnost kontroly řádného průběhu voleb pomocí delegování členů do volebních okrskových komisí v ČR. Již v 10/2013 jsem upozorňoval, že v zahraničí volí cca 0,125% voličů bez jejich kontroly.

15.2.2024 v 6:15 | Karma: 21,64 | Přečteno: 445x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 280
  • Celková karma 14,06
  • Průměrná čtenost 1774x
Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda a lídr Strany svobodných občanů (2012-2015), překladatel a autor americko-izraelského Gatestone Institute (2015-2022), zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu. Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky".