Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kniha Václava Klause: "My, Evropa a svět" (16:1 pro „líbí se mi“)

V únoru 2013 vyšla kniha Václava Klause „My, Evropa a svět“. Jako častý uživatel Vědecké knihovny v Olomouci jsem si ji tam jako první rezervoval a náhoda tomu chtěla, že jsem si ji mohl vyzvednout nejdříve 8.6.2013, tzn. v den konání stranického sněmu a já tak mohl čtením blízkého tématu zaplnit čas při cestování vlakem Olomouc-Praha-Olomouc, včetně méně zajímavých okamžiků na samotném celorepublikovém sněmu. Celkově jsem si vypsal 17 poznámek pro mě nejzajímavějších myšlenek, z nichž bych dal facebookovské „líbí se mi“ 16 a (zatím) nefacebookovské „nelíbí se mi“ jen jedné.

 

Líbí se mi (nebo-li Klausovské musím souhlasně přikyvovat)

1) Tehdy, stejně jako dnes, se nám maximum svobody a minimum intervencí státu zdálo být pro lidský život věcí zcela rozhodující. Nic dalšího jsme – ve veřejném prostoru našich životů – nechtěli a nechceme. Na rozdíl od socialistů všech barev a „vyznání“ (z nichž někteří sami sebe klamou tím, že se nazývají zcela jinak) jsme neměli žádné ambice dosahovat konkrétních věcných cílů. Nechtěli jsme větší nivelizaci příjmů, pozitivní diskriminaci, méně emisí CO2, kratší pracovní týden a delší dovolenou, větší či menší islamizaci světa a ani další podobné věci. Ty měly být výsledkem svobodné společenské interakce, nikoli před závorku vytknutým cílem. V tom ostatně vidím zásadní odlišnost mezi námi a socialisty všeho druhu.

2) Dnes jsme svědky plíživého návratu selektivní, ale skryté nesvobody nového typu, vznikající pod zcela jinými slogany, která veřejným míněním (a zejména jeho manipulátory v médiích) za totalitní či k totalitě směřující považována není.

3) Prof. Bednář (Svobodní) z Karlovy univerzity ve svém blogu Evropská unie je Východ polemizuje s tezí, že Evropská unie ideově znamená Západ. Dnešní EU zcela evidentně vyrůstá z tradice domněle osvíceného centrálního řízení společnosti a států, což je navýsost východním fenoménem. Plně s ním souhlasím. 

4) Výsledkem šedesátých let bylo, že se svět posunul výrazně doleva. Vedle řady pozoruhodných uměleckých výbojů, které jsou dodnes hodné ocenění, zůstaly po této dekádě už jen trosky oněch původních, ničím nezastupitelných hodnot, na kterých byla od svého počátku západní společnost založena. Kvůli tomu se zrodily generace, které vůbec nechápou význam celého našeho civilizačního, kulturního a etického dědictví, čímž se zbavily jakéhokoli kompasu pro své chování. Ztratily starost o minulost, a proto, což je jen zdánlivým paradoxem, i o budoucnost. Liberalismus si zprivatizovala a pro své politické cíle zdeformovala levice a obrátila jej proti svobodě, proti demokracii.

5) Dlouho jsme nedoceňovali sílu demagogického prvku demokracie umožňujícího lidem v tomto systému žijícím nárokovat požitky bez ohledu na vlastní výkon, žádat "something for nothing".

6) Nečekali jsme, že dojde k takové destrukci politické demokracie, že bude politický proces vést k tak dalekosáhlé preferenci rozhodování, která přinášejí „visible benefits“ (viditelné efekty) na úkor „invisible costs“ (neviditelných nákladů). Často se také v obdobném duchu mluví o koncentrovaných efektech a široce rozptýlených nákladech. To stojí mimo jiné v zárodcích celé dnešní světové, resp. přesněji euro-americké dluhové krize.

7) I v minulosti jsem se obával již delší dobu uskutečňovaného – postupného, zdánlivě nikoho netrápícího – přechodu od občanských práv k právům lidským. Obával jsem se s tím spojené a na tomto základě vyrostlé ideologie humanrightismu (u nás ztělesňované zejména Václavem Havlem), ale v jakou hrozbu lidské svobodě se tato, na první pohled nevinná přesmyčka dnes vyvinula, jsem nevěděl.

8) Politici se z taktických důvodů stahují z vážných debat. Mechanismus politické korektnosti znemožňuje formulování nekonformních názorů. Přesně o to usiloval George Orwell ve své knize 1984. Politická korektnost je založena na „netolerantním moralizování“ a je umožněna naší slabostí, rozpadem našich tradičních hodnot a jejich nedostatečnou obranou.

9) S humanrightismem a politickou korektností souvisí i radikální vzestup jedné z dalších dnešních alternativ či náhražek demokracie, kterou je soudcokracie. Dnes a denně jsme svědky toho, že je politická moc – sice postupně a téměř bez povšimnutí, ale o to důsledněji – odebírána zvoleným politikům a přesouvána k nezvoleným soudcům.

10) Nepředvídal jsem ani to, jak mocnou pozici získají v naší zemi a zejména v nadnárodním světě NGOs (nestátní organizace neboli instituce tzv. občanské společnosti) a jak nesmiřitelný bude jejich souboj s parlamentní demokracií…velmi přesně diskutuje tento problém Tomáš Břicháček (Svobodní) v článku Myšlenkový svět Václava Havla.

11) Ideje se sice prosazují samy, ale jen „in very long run“, a to už může být pozdě…měli bychom uznat, že nám chybí seriózní empirické, deskriptivní analýzy obecně socioekonomického typu. Převládají parciální analýzy a nehluboké normativní, ideologizující texty. Chybí nedeklaratorní texty, chybí hluboká „anatomie“ dnešní situace.

12) Tito lidé si myslí, že provokujeme, když občas přirovnáváme EU k RVHP, ale my nesrovnáváme tehdejší a dnešní politický systém a tehdejší a dnešní míru svobody, nýbrž strukturu a metodu rozhodování v uměle integrovaném celku.

13) Nikdy nezapomenu na své vystoupení o euru v německém Pasově, kde jsem před naplněným sálem univerzity říkal všechny své, dodnes nezměněné názory na euro a děkan tamní ekonomické fakulty veřejně replikoval, že to, co říkám, je názor, který sdílí 100% profesorů ekonomie na jejich fakultě a 80% všech německých profesorů ekonomie.

14) Kdykoli politický režim dovolí, aby měli lidé v ruce více peněz, tím je politický režim slabší.

15) Důsledkem ideové prázdnoty a vyprahlosti české pravice je i její nekritický obdiv k americkému neokonzervatismu, což vyvrcholilo v éře M. Topolánka (ODS) a A. Vondry (ODS), ale zůstalo to tam dodnes. Je to příklon k levicovému „vizionářskému“ intervencionismu a malý respekt k suverénnímu občanovi, obci a státu.

16) V listopadu 1997 jsem měl přednášku na Standfordské univerzitě a organizátoři požádali Miltona Friedmana o úvodní laudatio. Mimo jiné řekl, že Václav Klaus uměl rozdělit československou měnu a že se to Evropě může hodit, až bude potřebovat rozdělit měnu evropskou.

 

Nelíbí se mi (nebo-li Klausovské musím nesouhlasně zvedat obočí)

1) Poučování, že musíme nejdříve zavést tzv. rule of law (jako by to byla otázka rozhodnutí, jako by bylo možné právní stát „zavést“, a nejsme-li to schopni udělat okamžitě, pak asi nechceme!). To přicházelo zejména od Američanů, a to i od našich přátel z pravicových institutů a think-tanků, kteří nechápali, že se „rule of law“ jako složitý systém nedá zavést, že musí jako politický proces vznikat.

Zdůvodnění proč se mi to nelíbí? Jsem také zastáncem názoru, že nejdříve musí (musel) být zaveden právní stát (rule of law). Že nejprve nebyl, ale nepřičítám za vinu Václavu Klausovi. Důvodem je dle mého názoru fakt, který je také v této knize popisován, a to že nedošlo k porážce komunismu, ale k jeho pádu. Nebyla zde vítězná elita, která by byla natolik silná, že dokázala komunistický totalitní režim svými aktivitami a ideály porazit, i když se tak mnohdy zpětně prezentuje, a následně po „revoluci“ autoritativně nahradit „staré“ pořádky za „nové“. Naopak v prvních letech po roce 1989 se jedinci, kteří jsou nyní stále považováni za „vítěze“ a „hrdiny“ tohoto „boje“, se projevovali velkou rozpačitostí, amatérismem v rozhodování a naivitou. Hledání viníků za nezavedení „rule of law“ by tedy mělo směřovat v první řadě, právě mezi ty, kteří založili svoji kariéru na tom, že se považují za „bojovníky, vítěze a hrdiny“, kteří se podle vlastních slov zasloužili o porážku komunismu.

Informace o knize 

Čtete na podobné téma:

Výročí projevu Václava Klause v parlamentu EU v roce 2009

Autor: Josef Zbořil | sobota 15.6.2013 11:51 | karma článku: 17,77 | přečteno: 554x
  • Další články autora

Josef Zbořil

Komunikace s adminy BLOGU IDNES aneb dvojmetrovost široce kritizované „Terezy Janků“

Po nedávném přechodu na nové rozhraní BLOGu IDNES mi připadá horší vše kromě přehlednější komunikace s HELPDESKem, kdy je zachycena nejen mnou vnímaná „cenzura“ a „dvojmetrovost“ od 3/2022.Tudíž uveřejňuji pro budoucí sebereflexi.

15.4.2024 v 6:00 | Karma: 19,90 | Přečteno: 627x | Diskuse| Hyde park

Josef Zbořil

Stand-up comedy Tyrše: O zpronevěře desítek milionů v SOKOLu

Generovaný, lidsky podobný, text pomocí chatbotu ChatGPT o tom, jak by zakladatel SOKOLa Miroslav Tyrš glosoval zpronevěru desítek milionů v účetnictví.

31.3.2024 v 6:00 | Karma: 12,63 | Přečteno: 284x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Recenze knihy Dominika Stroukala „Zvířátkování“

Ekonom Dominik Stroukal je také spoluautorem knížečky Zvířátkování z roku 1998, ve které dle abecedy skládá rýmovačky na zvířátka.

15.3.2024 v 6:00 | Karma: 6,18 | Přečteno: 97x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Zbořil

Místo burky pro ženy chtějme zahalovací brýle VR pro muslimy "Halal Vision PBUH"

Brýle virtuální reality "Halal Vision PBUH" by mohl být název produktu nebo služby spojené s muslimskou kulturou a tradicemi, které by skutečně věřící muslimové měli nosit,aby byli věrni, jak svému svědomí, tak i toleranci Západu.

29.2.2024 v 6:00 | Karma: 9,93 | Přečteno: 298x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Politické strany nemají možnost plné kontroly voleb - po 10 letech díra z 0,125% na 10%

Politické strany a hnutí mají ze zákona možnost kontroly řádného průběhu voleb pomocí delegování členů do volebních okrskových komisí v ČR. Již v 10/2013 jsem upozorňoval, že v zahraničí volí cca 0,125% voličů bez jejich kontroly.

15.2.2024 v 6:15 | Karma: 21,64 | Přečteno: 445x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 280
  • Celková karma 14,06
  • Průměrná čtenost 1774x
Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda a lídr Strany svobodných občanů (2012-2015), překladatel a autor americko-izraelského Gatestone Institute (2015-2022), zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu. Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky".