Slezsko: Cesty budoucího národního obrození

Slezsko, které se v současné době rozkládá na území Polska, České republiky a Německa, kde nyní žije přibližně 8 milionů obyvatel, bylo v letech 1335-1742 součástí zemí Koruny české. Jeho největším městem je Vratislav s cca 600 tisíci obyvateli a třetím největším městem je Ostrava s cca 300 tisíci obyvateli. Ikdyž by případné a úspěšné Slezské národní obrození (národní vzkříšení), podobné českému národnímu obrození z 19. století, přineslo výsledky národní uvědomělosti s případným pozvednutím i slezského jazyka řádově za jedno až dvě století, tak vzhledem k minulým i aktuálním pokusům o nezávislost státních území na mapě západní i východní evropy, je podle mě zajímavé položit si otázku jakým směrem by se tedy případně vydalo a současně se odprostit od paradigmatu, že hranice států v evropě jsou od teď navždy zakonzervovány a to včetně České republiky. Historie nás učí o opaku.

Označování Moravanů a Slezanů Čechy sahá do druhé poloviny 19. století a nevzniklo na základě historického, duchovního nebo kulturního vývoje, ale na základě přechodných nacionálních zájmů jako ochrana před germanizačním tlakem a není to důvodem pro „přeměnu" Moravanů a Slezanů na Čechy, přičemž nejsou ani moravskou nebo slezskou větví českého národa, ale jde o moravský strom a slezský strom s vlastními historickými kořeny. Jaké tedy mohou být v budoucnu cesty případně národně obrozeného Slezska?

1. Nezávislé Slezsko

Po obdobných referendech jako ve Skotsku nebo Katalánsku dojde k osamostatnění českých a polských krajů se slezskou historií. Německá území jsou natolik marginální a připojena nebudou. Dojde v vytvoření nezávislého státu a hlavním městem bude Vratislav.

 

2. Polsko-Slezský stát

V polsku získá Slezsko zemskou autonomii a česká území se k němu po referendu připojí.

3. Spolková republika česká

V České republice dochází k zemským autonomiím Moravy a Slezska. V Polsku potlačovaná autonomie slezských území se referendem připojují ke Slezsku, přičemž dojde i k přejmenovaní na Spolkovou republiku českou, historicky navazující na země Koruny české z 18. století.

4. Konfederace Slavia

Z obav před národně expandujícím Maďarskem, Polskem a Ukrajinou se do soustátí Čech, Moravy a Slezka připojuje i Slovensko. Hlavním městem Konfederace Slávia je vyhlášena Olomouc.

 

Z důvodu nepokojů v západní i východní Evropě se země střední evropy domluví na konfederačním soustátí jehož součástí je Česká republika, Slovensko a Polsko, přičemž Morava a Slezsko v něm získávají rovnocenné postavení. Hlavním městem této varianty Konfederace Slávia je vyhlášena Ostrava.

5. Slezská spolková republika

Slezsko po dlouholetém navazování historických kořenů, kdy bylo součástí Německa se po vyhlášení nezávislosti připojuje k Německé spolkové republice, jako jeho spolková republika.

Napadává Vás jiný vývoj případně národně obrozeného Slezska za cca 200 let?

Autor: Josef Zbořil | sobota 7.2.2015 21:13 | karma článku: 21,19 | přečteno: 3375x