Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ESG: "Transparentní a empatické podnikání chráněné dílny v chráněné krajinné oblasti"

ESG (Environmental, Social, Governance) je souhrnný pojem, který označuje specifické údaje určené investorům k vyhodnocení významného rizika, které organizace podstupuje na základě vnějších faktorů, které vytváří.

Termín ESG byl poprvé populárně použit ve zprávě z roku 2004 s názvem "Who Cares Wins" (Kdo se stará, vyhrává), která vznikla ze společné iniciativy finančních institucí na výzvu OSN a kterou podpořilo 20 významných institucí.

Vytvořené údaje mohou být také použity v rámci organizace jako metriky pro strategické a manažerské účely. Investoři mohou údaje o ESG využívat také nad rámec hodnocení podstatných rizik pro organizaci při hodnocení hodnoty podniku, konkrétně při navrhování modelů založených na předpokladech, že identifikace, hodnocení a řízení rizik a příležitostí souvisejících s udržitelností s ohledem na všechny zainteresované strany organizace vede k vyšší dlouhodobé návratnosti s ohledem na riziko. Mezi zainteresované strany organizace patří mimo jiné zákazníci, dodavatelé, zaměstnanci, vedení a životní prostředí.

Aspekt životního prostředí (E) - Uvádějí se údaje o změně klimatu, emisích skleníkových plynů, ztrátě biologické rozmanitosti, odlesňování, znečištění, energetické účinnosti a hospodaření s vodou.

Sociální aspekt (S) - Údaje jsou vykazovány o bezpečnosti a ochraně zdraví zaměstnanců, pracovních podmínkách, rozmanitosti, rovnosti a inkluzi a konfliktech a humanitárních krizích a jsou relevantní při hodnocení rizik a návratnosti přímo prostřednictvím výsledků zvyšování spokojenosti zákazníků a angažovanosti zaměstnanců.

Aspekt řízení (G) - Uvádějí se údaje o správě a řízení společností, jako je prevence úplatkářství, korupce, rozmanitost představenstva, odměňování vedoucích pracovníků, postupy v oblasti kybernetické bezpečnosti a ochrany osobních údajů a struktura řízení.

 

Zpráva „Who Cares Wins“ (2004) mj. poukazuje na to, že:

- Analytici by měli lépe zohledňovat aspekty environmentální, sociální a řízení (ESG) do svých výzkumů, kde je to vhodné a aby dále rozvíjeli potřebné investiční know-how, modely a nástroje kreativním a promyšleným způsobem. Na základě stávajícího know-how ve zvláště exponovaných odvětvích, by měla být rozšířena oblast působnosti o další odvětví a třídy aktiv. Vzhledem k jejich významu pro udržitelný rozvoj by se měla věnovat zvláštní pozornost rozvíjejícím se trhům a environmentální, sociální a řídící kritéria by měla být přizpůsobena specifické situaci na těchto trzích.

- Lepší začlenění aspektů environmentálních, sociálních a řízení (ESG) do investic v konečném důsledku přispěje ke stabilnějším a předvídatelnějším trhům, což je v zájmu všech účastníků trhu.

- Investiční důvody pro důslednější zahrnutí ESG kritérií do finanční analýzy spočívá na obchodním zdůvodnění na úrovni společnosti. Několik nedávných studií společností a odvětví přispěly k lepšímu pochopení hodnotových faktorů, díky nimž dobré řízení otázek ESG přispívá k vytváření hodnoty pro akcionáře.

- Mnoho studií navíc potvrzuje, že způsob, jakým společnost řídí otázky ESG, je často dobrým ukazatelem celkové úrovně rizika a celkové kvality řízení - což jsou silné faktory určující dlouhodobý úspěch společností.

- Společnosti s lepšími výsledky v oblasti ESG mohou zvýšit hodnotu pro akcionáře tím, že lépe řídí rizika spojená s nově vznikajícím ESG předvídáním regulačních změn nebo spotřebitelských trendů, a přístupem na nové trhy nebo snížením nákladů. Místo toho, aby se soustředily na jednotlivé problémy se úspěšné společnosti naučily řídit celou škálu relevantních otázek ESG, pro jejich podnikání, čímž dosahují nejlepších výsledků z hlediska tvorby hodnoty. Kromě toho aspekty ESG mohou mít silný dopad na pověst a značky, které jsou stále důležitější součástí firemní hodnoty. Nezřídka se stává, že nehmotná aktiva, včetně pověsti a značek, představují více než dvě třetiny celkové tržní hodnoty kótované společnosti. Je pravděpodobné, že otázky ESG budou mít vliv a ještě větší dopad na konkurenceschopnost společností a finanční výkonnost v budoucnosti.

- Konzultanti a finanční poradci by měli podporovat integraci kritérií ESG tím, že budou kombinovat kritéria ESG s výzkumem na úrovni odvětví a sdílet své zkušeností s finančními subjekty a společnostmi s cílem zlepšit podávání zpráv o ESG.

- Dosud se snahy o začlenění aspektů ESG do finanční analýzy týkaly pouze konkrétních odvětví, jako je energetika, těžební průmysl, automobilový průmysl, veřejné služby, farmaceutický a chemický průmysl, které jsou vnímány jako více vystavené těmto aspektům. Analytici v těchto odvětvích začali shromažďovat informace a prohlubovat své porozumění a analytické dovednosti s ohledem na v oblasti ESG.

- Za účelem lepšího zahrnutí faktorů ESG do finanční analýzy bude často nutné upravit stávající analytické modely a nástroje.

- Jsme také přesvědčeni, že mezinárodní a národní účetní orgány a ratingové agentury jsou klíčovými hráči při vývoji lepších standardů a dosahování lepší kvality a dostupnosti užitečných ESG informací. Nevládní organizace (NGO) mohou také přispívat k lepší transparentnosti poskytováním objektivních informací o ESG společností veřejnosti a finanční komunitě.

 

Závěrem tak lze konstatovat, že ESG je příležitostí ke zlepšení dosavadního stavu a pokud bych byl vyzván, jak jej vysvětlit ve zkratce jednou větou, tak aktuálně bych jej definoval jako: "Transparentní a empatické podnikání chráněné dílny v chráněné krajinné oblasti".

Autor: Josef Zbořil | sobota 10.12.2022 10:41 | karma článku: 7,35 | přečteno: 188x
  • Další články autora

Josef Zbořil

Komunikace s adminy BLOGU IDNES aneb dvojmetrovost široce kritizované „Terezy Janků“

Po nedávném přechodu na nové rozhraní BLOGu IDNES mi připadá horší vše kromě přehlednější komunikace s HELPDESKem, kdy je zachycena nejen mnou vnímaná „cenzura“ a „dvojmetrovost“ od 3/2022.Tudíž uveřejňuji pro budoucí sebereflexi.

15.4.2024 v 6:00 | Karma: 19,89 | Přečteno: 620x | Diskuse| Hyde park

Josef Zbořil

Stand-up comedy Tyrše: O zpronevěře desítek milionů v SOKOLu

Generovaný, lidsky podobný, text pomocí chatbotu ChatGPT o tom, jak by zakladatel SOKOLa Miroslav Tyrš glosoval zpronevěru desítek milionů v účetnictví.

31.3.2024 v 6:00 | Karma: 12,63 | Přečteno: 284x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Recenze knihy Dominika Stroukala „Zvířátkování“

Ekonom Dominik Stroukal je také spoluautorem knížečky Zvířátkování z roku 1998, ve které dle abecedy skládá rýmovačky na zvířátka.

15.3.2024 v 6:00 | Karma: 6,18 | Přečteno: 97x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Zbořil

Místo burky pro ženy chtějme zahalovací brýle VR pro muslimy "Halal Vision PBUH"

Brýle virtuální reality "Halal Vision PBUH" by mohl být název produktu nebo služby spojené s muslimskou kulturou a tradicemi, které by skutečně věřící muslimové měli nosit,aby byli věrni, jak svému svědomí, tak i toleranci Západu.

29.2.2024 v 6:00 | Karma: 9,93 | Přečteno: 298x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Politické strany nemají možnost plné kontroly voleb - po 10 letech díra z 0,125% na 10%

Politické strany a hnutí mají ze zákona možnost kontroly řádného průběhu voleb pomocí delegování členů do volebních okrskových komisí v ČR. Již v 10/2013 jsem upozorňoval, že v zahraničí volí cca 0,125% voličů bez jejich kontroly.

15.2.2024 v 6:15 | Karma: 21,64 | Přečteno: 445x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:05

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 280
  • Celková karma 14,06
  • Průměrná čtenost 1774x
Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda a lídr Strany svobodných občanů (2012-2015), překladatel a autor americko-izraelského Gatestone Institute (2015-2022), zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu. Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky".