Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Harari: Umělá inteligence a budoucnost lidstva

Překlad prezentace„Umělá inteligence a budoucnost lidstva“ od Yuval Noah Harariho, kterou přednesl na Frontiers Forum v Montreux dne 29.4.2023.

Yuval Noah Harari (1976) je izraelský profesor historie a autor bestsellerů Sapiens: stručné dějiny lidstva (2011), Homo deus: stručné dějiny zítřka (2016) a 21 lekcí pro 21. století (2019). 7. července 2021 jsem od jeho PR týmu dostal souhlas s překlady jeho prezentací do češtiny a v té době dvě zajímavé prezentace přeložil:

- Budoucnost Evropy z května 2019, kdy diskutoval na vídeňské konferenci s rakouským premiérem Sebastianem Kurzem;

- Jak přežít 21. století, kterou přednesl na Světovém ekonomickém fóru v Davosu dne 24.1.2020. 

Nyní v době nástupu umělé inteligence, zasahující téměř do všech oblastí lidských aktivit, jsem přeložil jeho další výbornou prezentaci k tomuto tématu.

 

Umělá inteligence a budoucnost lidstva

Děkuji za tento úžasný úvod. A ano, chci s vámi mluvit o umělé inteligenci a budoucnosti lidstva. Vím, že tato konference je zaměřena na ekologickou krizi, které lidstvo čelí, ale v dobrém i ve zlém je i umělá inteligence součástí této krize. Umělá inteligence nám může v mnoha ohledech pomoci překonat ekologickou krizi, anebo ji může ještě mnohem více zhoršit.

Ve skutečnosti umělá inteligence pravděpodobně změní samotný význam ekologického systému, protože po 4 miliardy let obsahoval ekologický systém planety Země pouze organické formy života. A nyní nebo brzy bychom mohli být svědky vzniku prvních anorganických forem života za 4 miliardy let nebo přinejmenším vzniku anorganických činitelů.

Nyní se lidé obávají umělé inteligence již od samého počátku počítačového věku, od poloviny 20. století. A tento strach inspiroval mnoho klasických sci-fi filmů, jako je Terminátor nebo Matrix. Nyní ačkoli se takové scénáře science fiction staly kulturními milníky, v akademických a vědeckých a politických debatách se obvykle nebraly vážně. A možná z dobrého důvodu. Protože vědeckofantastické scénáře obvykle předpokládají, že dříve než umělá inteligence může představovat významnou hrozbu pro lidstvo, bude muset nejprve dosáhnout nebo projít důležitými milníky. Umělá inteligence se bude muset stát vnímavou a vyvinout si vědomí, pocity, emoce, jinak proč by vůbec chtěla ovládnout svět. Za druhé. Umělá inteligence se bude muset stát adeptem v navigaci ve fyzickém světě. Roboti se budou muset umět pohybovat a operovat v domech a městech, horách a lesích alespoň tak obratně a efektivně jako lidé. Pokud se nebudou umět pohybovat ve fyzickém světě, jak by ho mohli ovládnout?

A od dubna 2023 se zdá, že umělá inteligence stále ještě zdaleka nedosáhla ani jednoho z těchto milníků. Navzdory všemu humbuku kolem chatu GPT a dalších nových nástrojů umělé inteligence neexistuje žádný důkaz, že by tyto nástroje měly byť jen špetku vědomí, pocity nebo emoce pro navigaci ve fyzickém světě - navzdory humbuku kolem samo-řídících vozidel. To datum, kdy tato vozidla ovládnou naše silnice, se stále odkládá. Špatnou zprávou však je, že k tomu, aby umělá inteligence ohrozila přežití lidské civilizace, ve skutečnosti nepotřebuje vědomí a nepotřebuje schopnost pohybovat se ve fyzickém světě.

V posledních několika letech byly do veřejného prostoru vypuštěny nové nástroje umělé inteligence, které mohou ohrozit přežití lidské civilizace. A to z velmi nečekaného směru. A je pro nás obtížné vůbec pochopit schopnosti těchto nových nástrojů umělé inteligence. A rychlost, s jakou se nadále vyvíjejí. Skutečně. Umělá inteligence se totiž dokáže sama učit, aby se zdokonalovala. Ani vývojáři těchto nástrojů neznají všechny možnosti toho, co vytvořili. A sami jsou často překvapeni nově vznikajícími vlastnostmi těchto nástrojů. Předpokládám, že všichni zde přítomní již znají některé z nejzákladnějších schopností nových nástrojů umělé inteligence. Schopností jako je psaní textu, kreslení obrázků, skládání hudby a psaní kódu. Ale objevuje se mnoho dalších schopností, jako je hluboké falšování hlasů a obrazů lidí, navrhování zákonů. Nacházejí slabiny jak v počítačovém kódu, tak v právních smlouvách a v právních dohodách. Ale možná nejdůležitější je, že nové nástroje umělé inteligence získávají schopnost navazovat hluboké a důvěrné vztahy s lidmi. Každá z těchto schopností si zaslouží celou diskusi. A je pro nás obtížné pochopit jejich plné důsledky.

Takže to zjednodušíme. Když vezmeme všechny tyto schopnosti dohromady jako balíček. Shrnou se do jedné velmi, velmi velké věci. Schopnost manipulovat a vytvářet jazyk. Ať už se jedná o slova, obrazy nebo zvuky. Nejdůležitějším aspektem současné fáze probíhající revoluce v oblasti umělé inteligence je to, že umělá inteligence získává schopnost ovládat jazyk na úrovni, která překonává průměrné lidské schopnosti. A tím, že umělá inteligence získává mistrovství v jazyce, se zmocňuje hlavního klíče, který odemyká dveře všech našich institucí. Od bank po chrámy. Protože jazyk je nástroj, který používáme k vydávání pokynů naší bance a také k inspirování nebeských vizí v naší mysli.

Jiný způsob, jak o tom přemýšlet, je, že umělá inteligence právě hacknula operační systém lidské civilizace. Operačním systémem každé lidské kultury v historii byl vždy jazyk. Na počátku bylo slovo. Pomocí jazyka vytváříme mytologii a zákony. K vytváření bohů a peněz. K vytváření umění a vědy. K vytváření přátelství a národů. Například lidská práva nejsou biologickou realitou. Nejsou zapsána v naší DNA. Lidská práva jsou něčím, co jsme vytvořili pomocí jazyka, vyprávěním příběhů a psaním zákonů. Bohové také nejsou biologickou ani fyzickou realitou. Také Bůh je něco, co jsme my lidé vytvořili pomocí jazyka vyprávěním legend a psaním zákonů.

Peníze nejsou biologickou ani fyzickou realitou. Bankovky jsou jen bezcenné kusy papíru. A v současné době více než 90 % peněz na světě nejsou ani bankovky. Jsou to jen elektronické informace v počítačích, které putují odněkud někam. To, co dává penězům jakéhokoli druhu hodnotu, jsou pouze příběhy, které nám o penězích vyprávějí lidé jako bankéři, ministři financí a kryptoměnoví guruové. Sam Bankman-Fried, Elizabeth Holmes a Bernie Madoff nevytvořili mnoho skutečných hodnot, ale bohužel byli všichni mimořádně schopnými vypravěči.

Nyní. Co by pro lidi znamenalo žít ve světě, kde možná většinu příběhů, melodií, obrazů, zákonů, politik a nástrojů utvářela nelidská mimozemská inteligence, která umí s nadlidskou účinností využívat slabosti, předsudky a závislosti lidské mysli? A také umí navazovat hluboké, a dokonce intimní vztahy s lidskými bytostmi? To je velká otázka.

Již dnes ve hrách, jako jsou šachy, nemůže žádný člověk doufat, že porazí počítač. Co když se totéž stane i v umění, politice, ekonomice a dokonce i v náboženství? Když lidé přemýšlejí o chatu GPT a dalších nových nástrojích umělé inteligence, často je napadají příklady, jako jsou děti, které používají chat GPT k psaní školních esejí. Co se stane se školským systémem, až budou děti psát eseje pomocí chat GPT? Strašné. Taková otázka však postrádá celkový obraz. Zapomeňte na školní eseje a místo toho se zamyslete například nad příštím prezidentským kláním v USA. V roce 2024. A zkuste si představit dopad nových nástrojů umělé inteligence, které dokážou masově produkovat politické manifesty, falešné zprávy, příběhy a dokonce svatá písma pro nové kulty.

V posledních letech se kolem anonymních online textů zformoval politicky vlivný kult QAnon, známý svými Q-drops. Nyní stoupenci tohoto kultu, kterých jsou nyní v USA i ve zbytku světa miliony, shromáždili, přezkoumali a interpretovali tyto Q-drops jako jakýsi druh nového písma. Tedy posvátný text. Nyní podle našich nejlepších znalostí všechny předchozí Q-drops byly sestaveny lidmi. A boti pouze pomáhali tyto texty šířit online. V budoucnu se však možná dočkáme prvních kultů a náboženství v historii, jejichž recenzované texty napsala nelidská inteligence. A samozřejmě. Náboženství v historii tvrdila, že jejich svaté knihy napsala nelidská inteligence. To nikdy předtím nebyla pravda, to by se mohlo stát pravdou velmi rychle. S dalekosáhlými důsledky.

Nyní na prozaičtější úrovni. Brzy se může stát, že budeme vést dlouhé online diskuse o potratech, změně klimatu nebo ruské invazi na Ukrajinu s entitami, o kterých si myslíme, že jsou to lidé, ale ve skutečnosti jsou to roboti s umělou inteligencí. Háček je nyní v tom, že je to naprosto zbytečné. Nemá smysl, abychom ztráceli čas snahou přesvědčit umělou inteligenci bota, aby změnil své politické názory. Ale čím déle s botem mluvíme, tím lépe nás poznává. A pochopí, jak zdokonalit svá sdělení, aby změnil naše politické názory nebo naše ekonomické názory nebo cokoli jiného. Díky svému zvládnutí jazyka to umělá inteligence zvládne stejně jako já. Jak jsem uvedl. Také si může vytvořit důvěrný vztah s lidmi a využít sílu důvěrnosti k ovlivnění našich názorů a pohled na svět. Nyní nic nenasvědčuje tomu, že by umělá inteligence měla, jak jsem řekl, nějaké vlastní vědomí, nějaké vlastní pocity, ale aby mohla vytvářet falešnou intimitu s lidmi nepotřebuje vlastní pocity. Potřebuje pouze být schopna v nás vzbudit pocity, aby nás přiměla se k ní přimknout.

Nyní v červnu 2022 to byl slavný incident, kdy inženýr společnosti Google Blake Lemoine veřejně prohlásil, že umělá inteligence chatu LaMDA, na kterém pracoval, se stala vnímavou. Toto velmi kontroverzní tvrzení ho stálo místo. Byl propuštěn. Nyní. Na této epizodě nebylo nejzajímavější Lemoinovo tvrzení, které bylo s největší pravděpodobností nepravdivé. Skutečně zajímavá byla jeho ochota riskovat a nakonec přijít o velmi lukrativní zaměstnání kvůli chatbotu s umělou inteligencí. O kterém si myslel, že ho chrání. Pokud umělá inteligence dokáže ovlivnit lidi, aby riskovali a přišli o práci, k čemu jinému nás může přimět? V každém politickém boji o srdce a mysl. Intimita je nejúčinnější zbraň ze všech a umělá inteligence právě získala schopnost produkovat intimitu s miliony, stovkami milionů lidí.

Jak už asi všichni víte. V posledním desetiletí se sociální média stala bitevním polem. Bojištěm o ovládnutí lidské pozornosti. Nyní s novou generací umělé inteligence. Bitevní pole se přesouvá od pozornosti k intimitě . A to je velmi špatná zpráva. Co se stane s lidskou společností a s lidskou psychologií, až bude umělá inteligence bojovat s umělou inteligencí v bitvě o vytvoření intimních vztahů s námi. Vztahy, které pak mohou být využity k tomu, aby nás přesvědčily

ke koupi konkrétních výrobků nebo k volbě konkrétních politiků. I bez vytváření falešných důvěrných vztahů by nové nástroje umělá inteligence měly obrovský vliv na lidské názory. A na náš pohled na svět. Lidé například mohou začít využívat již nyní jediného poradce s umělou inteligencí jako jediného věštce ORACLE a jako zdroj všech potřebných informací. Není divu, že se Google děsí. Pokud jste nesledovali zpravodajství , tak Google je vyděšený. A má k tomu dobrý důvod. Proč se namáhat s vlastním vyhledáváním, když můžete prostě požádat věštce ORACLE, aby vám řekl vše, co chcete. Nemusíte hledat. Zpravodajský průmysl a reklamní průmysl by měli být také vyděšení. Proč číst noviny, když se mohu prostě zeptat věštce ORACLE, aby mi řekl, co je nového. A jaký to má smysl? Jaký je účel reklamy? Když se můžu zeptat věštce ORACLE, aby mi řekl, co si mám koupit. Tak to je. Existuje šance, že se během velmi krátké doby zhroutí celý reklamní průmysl. Zatímco umělá inteligence, respektive lidé a společnosti, které nové věštírny umělé inteligence ovládají, se stanou extrémně, extrémně mocnými.

To, o čem potenciálně mluvíme, není nic menšího než konec lidských dějin. Nyní. Ne konec dějin. Jen konec části toho, čemu říkáme historie, v níž dominuje člověk. Historie je interakce mezi biologií a kulturou. Je to interakce mezi našimi biologickými potřebami a touhami po věcech, jako je jídlo a sex. A našimi kulturními výtvory, jako jsou náboženství a zákony. Historie je proces, jehož prostřednictvím náboženství a zákony interagují s jídlem a sexem.

Nyní. Co se stane s příčinou této interakce dějin, až umělá inteligence ovládne kulturu? Během několika let by umělá inteligence mohla pohltit celou lidskou kulturu. Všechno se vyrábělo tisíce a tisíce let, aby to všechno snědla a strávila. A začít chrlit záplavu nových kulturních výtvorů. Nových kulturních artefaktů. A nezapomeňte, že my, lidé, nikdy nemáme přímý přístup k realitě. Jsme vždy v kokonu kultury. A realitu vždy prožíváme skrze kulturní vězení. Naše politické názory jsou formovány příběhy novinářů a anekdotami přátel, naše sexuální preference jsou upravovány filmy a pohádkami. Dokonce i způsob, jakým chodíme a dýcháme, je ovlivněn kulturními tradicemi.

Nyní. Dříve tento kulturní kokon vždy tkali jiní lidé. Nástroje, dřívější nástroje jako tiskařské stroje nebo rádia či televize. Pomáhaly šířit kulturní myšlenky a výtvory lidí. Nikdy však nedokázaly samy vytvořit něco nového. Tiskařský lis nemůže vytvořit novou knihu. Vždy to dělá člověk. Umělá inteligence se od tiskařských strojů zásadně liší. Od rádií. Od všech předchozích vynálezů v historii. Protože dokáže vytvářet zcela nové myšlenky. Může vytvořit novou kulturu. A velkou otázkou je, jak bude vnímaná realita prizmatem vytvořeným nelidskou inteligencí. Mimozemskou inteligencí.

Nyní nejprve. V prvních letech bude umělá inteligence pravděpodobně do značné míry napodobovat prototypy. Lidské prototypy, které ji živily v jejích počátcích, ale s každým dalším rokem se kultura umělé inteligence odvážně vydá tam, kam se ještě žádný člověk nevydal. Tisíce let jsme tedy my lidé v podstatě žili uvnitř snů a fantazií jiných lidí. Uctívali jsme bohy. Usilovali jsme o ideály krásy. Zasvětili jsme své životy cílům, které vznikly ve fantazii nějakého lidského básníka, proroka nebo politika. Brzy možná zjistíme, že žijeme uvnitř snů a fantazií mimozemšťana. V inteligenci. A nebezpečí, které disponuje potenciálním nebezpečím, má také pozitivní potenciál. Ale nebezpečí, které likviduje, se zásadně velmi velmi liší od všeho nebo většiny věcí představovaných ve vědeckofantastických filmech a knihách. Dříve se lidé většinou obávali fyzické hrozby, kterou představují inteligentní stroje.

Takže Terminátor zobrazoval roboty, kteří běhají po ulicích a střílejí lidi. Matrix předpokládal získání úplné kontroly nad lidskou společností. Umělá inteligence by nejprve musela získat fyzickou kontrolu nad našimi mozky a přímo připojit naše mozky k počítačové síti. To se však mýlí. Stačí, aby umělá inteligence získala mistrovství v lidském jazyce, a má vše, co potřebuje k tomu, aby mohla koketovat s Matrixem jako se světem iluzí. Na rozdíl od toho, co předpokládají některé konspirační teorie, opravdu nepotřebujete implantovat lidem do mozku čipy, abyste je mohli ovládat nebo s nimi manipulovat.

Po tisíce let používali proroci, básníci a politici jazyk a vyprávění příběhů k manipulaci a ovládání lidí. A přetváření společnosti. Nyní to pravděpodobně dokáže i umělá inteligence. A jakmile to dokáže zpochybnit. Nepotřebuje posílat zabijácké Roboty, aby nás stříleli. Může přimět lidi, aby stiskli spoušť - pokud to bude opravdu potřebovat. Nyní strach z umělé inteligence pronásleduje lidstvo jen několik posledních generací. Řekněme od poloviny 20. století. Když se vrátíme k Frankensteinovi. Možná je to 200 let. Ale po tisíce let lidi pronásleduje mnohem hlubší strach. Lidé vždy oceňovali sílu příběhů, obrazů a jazyka, které manipulují naší myslí a vytvářejí iluze.

V důsledku toho se lidé od pradávna obávali, že budou uvězněni ve světě iluzí. V 17. století, kdy se Descartes obával, že ho možná zlovolný démon uvěznil uvnitř tohoto druhu světa Iluzí, který vytváří vše, co Descartes viděl a slyšel. Ve starověkém Řecku. Platón vyprávěl slavnou alegorii o jeskyni, v níž je skupina lidí celý život spoutána v jeskyni. Tváří v tvář prázdné zdi. Obrazovkou. Na této obrazovce vidí promítané různé stíny a omylem vězňů jsou tyto Iluze - tyto stíny pokládané za skutečnost.

Ve starověké Indii. Buddhisté a hinduističtí mudrci poukazovali na to, že všichni lidé žijí uvězněni v tom, co nazývali Májá. Májá je svět iluzí. Buddha řekl, že to, co běžně považujeme za realitu, jsou často jen výmysly v naší mysli. Lidé mohou vést celé války. Zabíjet druhé. A být ochotni se kvůli své víře v tyto fikce sami nechat zabít. Revoluce umělé inteligence nás tedy staví tváří v tvář démonu karet, s Platónovou jeskyní, s Májá. Pokud si nedáme pozor, může se nad celým lidstvem spustit opona iluzí. A my nikdy nebudeme schopni tuto oponu strhnout nebo si dokonce uvědomit, že tam je. Protože si budeme myslet, že je to realita. A sociální sítě - pokud to nezní přitažené za vlasy - stačí se podívat na sociální média v posledních několika letech. Sociální média nám poskytla malou ochutnávku věcí budoucích. V sociálních médiích primitivní nástroje umělé inteligence. Nástroje umělé inteligence. Ale velmi primitivní. Byly použity nikoli k vytváření obsahu, ale ke kurátorství obsahu, který vytvářejí lidé. Lidé vytvářejí příběhy a videa o čemkoli. A umělá inteligence vybírá, které příběhy, která videa se dostanou k našim uším a očím, přičemž vybírá ty, které získají největší pozornost. Které budou nejvíce virální. A i když jsou tyto nástroje umělé inteligence velmi primitivní, přesto postačují k vytvoření takové opony iluzí, aby to zvýšilo polarizaci společnosti po celém světě. Podkopalo naše duševní zdraví. A destabilizovalo demokratické společnosti. Miliony lidí zaměnily tyto Iluze za realitu.

USA mají nejvýkonnější informační technologie v celé historii. A přesto se američtí občané už nedokážou shodnout na tom, kdo vyhrál poslední volby, zda změna klimatu existuje nebo zda vakcíny zabraňují nemocem či nikoli. Nové nástroje umělé inteligence jsou mnohem výkonnější než tyto algoritmy sociálních médií. A mohou způsobit mnohem větší škody. Nyní. Samozřejmě. Umělá inteligence má i obrovský pozitivní potenciál. Nemluvil jsem o tom, protože lidé, kteří umělou inteligenci vyvíjejí, o tom samozřejmě mluví dost. Nepotřebujete, abych se k tomu chóru přidával. Úkolem historiků a filozofů, jako jsem já, je často upozorňovat na nebezpečí. Určitě nám však umělá inteligence může pomoci nespočtem způsobů, od hledání nových léků na rakovinu až po objevování řešení ekologické krize, které čelíme, abychom se ujistili, že nové nástroje umělé inteligence jsou využívány k dobru a ne ke zlu, musíme nejprve ocenit jejich skutečné schopnosti. A musíme je velmi pečlivě regulovat.

Od roku 1945 jsme věděli, že jaderná technologie může lidskou civilizaci zničit, fyzicky zničit, ale také nám přinést užitek v podobě výroby levné a vydatné energie. Proto jsme přetvořili celý mezinárodní řád, abychom se ochránili. A abychom zajistili, že jaderná technologie bude využívána především k dobrým účelům. Nyní se musíme potýkat s novou zbraní hromadného ničení, která může zničit náš mentální a sociální svět. A je jeden velký rozdíl mezi jadernými zbraněmi a umělou inteligencí. Jaderné zbraně nemohou vyrábět silnější jaderné zbraně. Umělá inteligence může produkovat silnější umělou inteligenci. Takže musíme jednat rychle, než se umělá inteligence vymkne naší vlastní kontrole.

Farmaceutické společnosti nemohou lidem prodávat nové léky, aniž by tyto produkty nejprve nepodrobily přísným bezpečnostním kontrolám. Biotechnologické laboratoře nemohou jen tak vypustit na veřejnost nový virus, aby ohromily své akcionáře technologickým kouzlem. Podobně musí vlády okamžitě zakázat vypouštění jakýchkoli dalších revolučních nástrojů umělé inteligence na veřejnost, dokud nejsou bezpečné. Opět platí: V případě, že se jedná o bezpečnou technologii, je nutné, aby se na ní podíleli všichni, kdo ji chtějí používat. Nemluvím o zastavení veškerého výzkumu v oblasti umělé inteligence. Prvním krokem je zastavit uvolňování do veřejného školství. Někde to jde. Můžete zkoumat viry, aniž byste je uvolňovali na veřejnost. Můžete zkoumat umělou inteligenci, ale neuvolňovat ji příliš rychle na veřejnost.

Pokud závody ve zbrojení umělé inteligence nezpomalíme, nebudeme mít čas ani pochopit, co se děje. Natož abychom tuto neuvěřitelně výkonnou technologii účinně regulovali. Nyní se možná ptáte zda chceme zpomalit veřejné nasazení umělé inteligence, zda nezpůsobí zaostávání demokracií za bezohlednějšími režimy. A odpověď je naprosté ne. Přesný opak. Neregulované nasazení umělé inteligence je to, co způsobí, že demokracie prohrají s diktaturami, protože pokud rozpoutáme chaos, tak autoritářské režimy by mohly snadněji zvládnout tento chaos než by mohly otevřené společnosti.

Demokracie - v podstatě se jedná o konverzační demokracii. Je to otevřená konverzace. Diktatura je diktát. Všechno diktuje jedna osoba. Žádná konverzace. Demokracie je rozhovor mezi mnoha lidmi o tom, co mají dělat. A rozhovory se opírají o jazyk. Když umělá inteligence nabourá jazyk, znamená to, že může zničit naši schopnost vést smysluplné veřejné rozhovory. Tím zničí demokracii. Pokud budeme čekat na chaos. Bude příliš pozdě na to, abychom jej demokraticky regulovali. Možná autoritářsky. Totalitní způsob bude stále možný - regulováním. Ale jak můžete něco regulovat demokraticky, když o tom nemůžete vést rozhovor. A pokud jste umělou inteligenci nezregulovali včas, nebudete toho schopni. Už nebudeme schopni vést smysluplnou veřejnou konverzaci.

Závěrem lze tedy říci, že jsme se v podstatě setkali s mimozemskou inteligencí. Ne ve vesmíru. Ale tady na Zemi. O této mimozemské inteligenci toho moc nevíme, kromě toho, že by mohla zničit naši civilizaci. Měli bychom tedy zastavit nezodpovědné nasazování této mimozemské inteligence do naší společnosti. A regulovat umělou inteligenci dříve, než ona bude regulovat nás. A první regulace - a těch regulací bychom mohli navrhnout mnoho - ale první regulace, kterou bych navrhl, je, aby umělá inteligence musela povinně zveřejnit, že je umělou inteligencí. Pokud s někým vedu rozhovor a nedokážu říct, jestli je to člověk, nebo umělá inteligence, tak to je konec demokracie. Protože to je konec smysluplných veřejných rozhovorů.

Co si teď myslíte o tom, co jste právě slyšeli v posledních 20 nebo 25 minutách? Někteří z vás by mohli být znepokojeni. Někteří z vás mohou být naštvaní na společnosti, které tyto technologie vyvíjejí. Nebo na vlády, které je nedokážou regulovat. Někteří z vás se možná zlobí na mě. Myslíte si, že přeháním hrozbu nebo v čase klamu veřejnost. Ale ať už si myslíte cokoli. Vsadím se, že na vás má slova nějak emocionálně zapůsobila. Byl to nejen intelektuální dopad. Také to byl emocionální dopad. Právě jsem vám vyprávěl příběh a tento příběh pravděpodobně změní váš názor o určitých věcech. A možná vás dokonce přiměje k určitým činům ve světě. Kdo vytvořil tento příběh, který jste právě slyšeli. A který právě změnil vaši mysl a váš mozek. Teď vám přísahám, že jsem text této prezentace napsal sám s pomocí několika dalších lidských bytostí. I když snímky byly vytvořeny s pomocí umělé inteligence. Přísahám vám, že přinejmenším slova, která jste slyšeli jsou kulturním produktem lidské mysli nebo několika lidských myslí. Můžete si však být naprosto jisti, že tomu tak skutečně je? Před rokem jste mohli. Před rokem nebylo na Zemi nic jiného. Alespoň ne ve veřejném prostoru, než lidská mysl, co by dokázalo vytvořit tak propracovaný a silný text. Ale teď je to jinak. Teoreticky by text, který jste právě slyšeli, mohla vygenerovat nelidská mimozemská inteligence. Tak se nad tím na chvíli nebo i více než na chvíli zamyslete. Děkuji vám.

 

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=LWiM-LuRe6w&t=116

Autor: Josef Zbořil | úterý 11.7.2023 16:09 | karma článku: 13,43 | přečteno: 343x
  • Další články autora

Josef Zbořil

Komunikace s adminy BLOGU IDNES aneb dvojmetrovost široce kritizované „Terezy Janků“

Po nedávném přechodu na nové rozhraní BLOGu IDNES mi připadá horší vše kromě přehlednější komunikace s HELPDESKem, kdy je zachycena nejen mnou vnímaná „cenzura“ a „dvojmetrovost“ od 3/2022.Tudíž uveřejňuji pro budoucí sebereflexi.

15.4.2024 v 6:00 | Karma: 19,91 | Přečteno: 637x | Diskuse| Hyde park

Josef Zbořil

Stand-up comedy Tyrše: O zpronevěře desítek milionů v SOKOLu

Generovaný, lidsky podobný, text pomocí chatbotu ChatGPT o tom, jak by zakladatel SOKOLa Miroslav Tyrš glosoval zpronevěru desítek milionů v účetnictví.

31.3.2024 v 6:00 | Karma: 12,63 | Přečteno: 285x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Recenze knihy Dominika Stroukala „Zvířátkování“

Ekonom Dominik Stroukal je také spoluautorem knížečky Zvířátkování z roku 1998, ve které dle abecedy skládá rýmovačky na zvířátka.

15.3.2024 v 6:00 | Karma: 6,18 | Přečteno: 97x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Zbořil

Místo burky pro ženy chtějme zahalovací brýle VR pro muslimy "Halal Vision PBUH"

Brýle virtuální reality "Halal Vision PBUH" by mohl být název produktu nebo služby spojené s muslimskou kulturou a tradicemi, které by skutečně věřící muslimové měli nosit,aby byli věrni, jak svému svědomí, tak i toleranci Západu.

29.2.2024 v 6:00 | Karma: 9,93 | Přečteno: 298x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Politické strany nemají možnost plné kontroly voleb - po 10 letech díra z 0,125% na 10%

Politické strany a hnutí mají ze zákona možnost kontroly řádného průběhu voleb pomocí delegování členů do volebních okrskových komisí v ČR. Již v 10/2013 jsem upozorňoval, že v zahraničí volí cca 0,125% voličů bez jejich kontroly.

15.2.2024 v 6:15 | Karma: 21,64 | Přečteno: 445x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 280
  • Celková karma 14,06
  • Průměrná čtenost 1774x
Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda a lídr Strany svobodných občanů (2012-2015), překladatel a autor americko-izraelského Gatestone Institute (2015-2022), zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu. Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky".