Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čínská AI: Prozatímní opatření pro řízení služeb generativní umělé inteligence

Překlad čínského regulačního prozatímního opatření na umělou inteligenci (AI) ze dne 10.července 2023 doplňující již nepřehlédnutelný stav upadající "evropské AI" oproti "americké AI" a "čínské AI".

Dnes mj. také vyšel článek Investice do umělé inteligence v Evropě klesají, v USA naopak výrazně rostou, který koresponduje s vyzněním Národního průmyslového summitu 2023, který proběhl 30.5. až 1.6.2023 v Praze a který organizovalo Národní centrum Průmyslu 4.0 za účasti vrcholných představitelů vlády, průmyslu a s Český institutem informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT. Jeho součástí bylo i téma umělé inteligence (AI) a vedle úvodního proslovu Mirka Topolánka poukazujícího na tristní a upadávající umístění českých univerzit ve světových žebříčcích, kdy je lze najít na řádově 500. místě, padly od dalších účastníků nepříjemná sdělení o "skanzenizaci" Evropy, typu že:

- existuje pře-regulovanost v EU a apelu, že inovace nevznikají skrze regulace;

- AI firmy v Evropě jsou rozsahem jen cca 3 % ve světě, kde dominuje USA a Čína, a když už zde někdo vynikne odchází do USA;

- veřejných a soukromých financí je na AI v USA 10x více a v Číně 5x více než v Evropě;

- dochází ke kolizi EU nařízení, kdy např. GDPR vyžaduje minimalizaci osobních údajů a digitalizace s AI naopak nejpřesnější a nejprovázanější údaje;

- potřebnosti zavedení regulace digitalizace, včetně AI jako „hasičské poplachové směrnice proti případným kybernetickým útokům.

Je tak zajímavé podívat se, jak to uchopili aktuálně v pokročilejší Číně, kde nedávno vyšlo Prozatímní opatření pro správu služeb generativní umělé inteligence, která byla projednána a přijata na 12. zasedání roku 2023 Státní internetové informační kanceláře dne 23. května 2023 a byla odsouhlasena Národní komisí pro rozvoj a reformy, Ministerstvem školství, Ministerstvem vědy a techniky, Ministerstvem průmyslu a informačních technologií, Ministerstvem veřejné bezpečnosti a Státní správou rozhlasu a televize s vyhlášením platnosti od 15. srpna 2023.

 

Prozatímní opatření pro řízení služeb generativní umělé inteligence

Kapitola I - Obecná ustanovení

Článek 1 V zájmu podpory zdravého rozvoje a standardizovaného používání generativní umělé inteligence, ochrany národní bezpečnosti a společenských veřejných zájmů a ochrany zákonných práv a zájmů občanů, právnických osob a jiných organizací a v souladu se zákonem Čínské lidové republiky o kybernetické bezpečnosti, zákonem Čínské lidové republiky o bezpečnosti údajů, zákonem Čínské lidové republiky o ochraně osobních údajů, zákonem Čínské lidové republiky o vědeckotechnickém pokroku a dalšími zákony a správními předpisy. Tato metoda je formulována.

Článek 2 Tato opatření se vztahují na používání technologie generativní umělé inteligence k poskytování služeb veřejnosti v Čínské lidové republice, které generují text, obrázky, zvuk, video a další obsah (dále jen "služby generativní umělé inteligence"). Pokud stát jinak stanoví používání služeb generativní umělé inteligence k činnostem, jako je vydávání zpráv, filmová a televizní produkce a literární a umělecká tvorba, použijí se tato ustanovení. Ustanovení těchto opatření se nevztahují na průmyslové organizace, podniky, vzdělávací a vědeckovýzkumné instituce, veřejné kulturní instituce, příslušné odborné instituce a další organizace, které vyvíjejí a používají technologii generativní umělé inteligence a neposkytují služby generativní umělé inteligence veřejnosti na svém území.

Článek 3 Stát dodržuje zásady rovného důrazu na vývoj a bezpečnost, podpory inovací a správy v souladu s právními předpisy, přijímá účinná opatření na podporu inovací a vývoje generativní umělé inteligence a provádí inkluzivní a obezřetný a klasifikační a třídicí dohled nad službami generativní umělé inteligence.

Článek 4 Poskytování a využívání služeb generativní umělé inteligence musí být v souladu s právními a správními předpisy, musí respektovat společenskou morálku a etiku a dodržovat následující ustanovení:

(i) dodržují základní socialistické hodnoty a nevytvářejí obsah, který je zakázán zákony a správními předpisy, jako je podněcování k rozvracení státní moci, svržení socialistické soustavy, ohrožování bezpečnosti a zájmů státu, poškozování obrazu státu, podněcování k odtržení státu, podkopávání jednoty státu a sociální stability, propagace terorismu, extremismu, podpora národnostní nenávisti a etnické diskriminace, násilí, obscénnosti a pornografie, jakož i nepravdivé a škodlivé informace atd;

(ii) v procesu návrhu algoritmů, výběru tréninkových dat, vytváření a optimalizace modelů a poskytování služeb přijmout účinná opatření k zabránění diskriminaci vyplývající z etnického původu, víry, země, regionu, pohlaví, věku, povolání, zdravotního stavu atd;

(iii) respektovat práva duševního vlastnictví a obchodní etiku, zachovávat obchodní tajemství a nezneužívat algoritmy, data, platformy atd. k uplatňování monopolu a nekalé soutěže;

(iv) Respektovat oprávněná práva a zájmy jiných osob a neohrožovat fyzické a duševní zdraví jiných osob, nezasahovat do jejich portrétu, pověsti, cti, soukromí a práv a zájmů na osobní údaje;

(v) Na základě charakteristik typů služeb přijmout účinná opatření ke zvýšení transparentnosti generativních služeb umělé inteligence a zlepšit přesnost a spolehlivost generovaného obsahu.

 

Kapitola II - Vývoj a správa technologií

Článek 5 Podporuje inovativní využití generativní technologie umělé inteligence v různých odvětvích a oblastech, vytváří pozitivní, zdravý, vzestupně mobilní a kvalitní obsah, zkoumá optimalizaci scénářů aplikací a buduje ekosystém aplikací. Podporuje spolupráci mezi průmyslovými organizacemi, podniky, vzdělávacími a vědeckovýzkumnými institucemi, veřejnými kulturními institucemi, příslušnými odbornými institucemi atd. v oblasti inovací generativní technologie umělé inteligence, konstrukce, transformace a aplikace datových zdrojů a prevence rizik.

Článek 6 Podporuje nezávislé inovace základních technologií, jako jsou algoritmy generativní umělé inteligence, rámce, čipy a podpůrné softwarové platformy, provádí mezinárodní výměny a spolupráci na rovnoprávném a vzájemně výhodném základě a podílí se na formulování mezinárodních pravidel týkajících se generativní umělé inteligence. Podporuje budování infrastruktury generativní umělé inteligence a veřejné platformy zdrojů tréninkových dat. Podporuje společné sdílení aritmetických zdrojů a zvyšuje efektivitu využívání aritmetických zdrojů. Podporuje klasifikaci a řádné zpřístupňování veřejných dat a rozšiřuje vysoce kvalitní veřejné zdroje tréninkových dat. Podporuje zavádění bezpečných a důvěryhodných čipů, softwaru, nástrojů, aritmetických a datových zdrojů.

Článek 7 Poskytovatelé služeb generativní umělé inteligence (dále jen "poskytovatelé") provádějí předtrénink, optimalizační trénink a další činnosti zpracování tréninkových dat v souladu s právními předpisy a dodržují následující ustanovení:

(I) Používají data a základní modely s legálními zdroji;

(II) V případě práv duševního vlastnictví nesmí být porušována práva duševního vlastnictví, která v souladu se zákonem požívají jiné osoby;

(iii) Pokud se jedná o osobní údaje, musí být získán souhlas jednotlivce nebo musí být splněny další okolnosti stanovené zákony a správními předpisy;

(iv) Musí být přijata účinná opatření ke zlepšení kvality údajů o odborné přípravě a ke zvýšení pravosti, přesnosti, objektivity a rozmanitosti údajů o odborné přípravě;

(v) Další příslušná ustanovení zákonů a správních předpisů, jako je zákon o kybernetické bezpečnosti Čínské lidové republiky, zákon o bezpečnosti údajů Čínské lidové republiky, zákon o ochraně osobních údajů Čínské lidové republiky a další relevantní požadavky příslušných orgánů dozoru.

Článek 8 Pokud je označování údajů prováděno v procesu výzkumu a vývoje generativní technologie umělé inteligence, poskytovatel formuluje jasná, konkrétní a funkční pravidla označování v souladu s požadavky těchto opatření; provádí hodnocení kvality označování údajů a ověřuje správnost označeného obsahu na základě výběru vzorků; a poskytuje nezbytné školení pracovníkům provádějícím označování, aby zvýšil povědomí o dodržování právních předpisů, a dohlíží na pracovníky provádějící označování a vede je k tomu, aby označování prováděli standardizovaným způsobem.

 

Kapitola III - Standardy služeb

Článek 9 Poskytovatel přebírá odpovědnost za tvůrce síťového informačního obsahu v souladu se zákonem a plní povinnosti v oblasti bezpečnosti síťových informací. Pokud se jedná o osobní údaje, přebírá odpovědnost zpracovatele osobních údajů v souladu se zákonem a plní povinnost ochrany osobních údajů. Poskytovatel uzavře s uživatelem služby generativní umělé inteligence (dále jen "uživatel"), který se zaregistruje k jeho službě, smlouvu o poskytování služeb, v níž budou vyjasněna práva a povinnosti obou stran.

Článek 10 Poskytovatel objasní a zveřejní informace o příslušné populaci, příležitostech a způsobech použití svých služeb, vede uživatele k vědeckému a racionálnímu chápání a používání technologie generativní umělé inteligence v souladu s právními předpisy a přijme účinná opatření, aby zabránil nadměrnému spoléhání se na služby generativní umělé inteligence nebo závislosti na nich ze strany nezletilých uživatelů.

Článek 11 Poskytovatelé plní své povinnosti chránit vstupní informace a záznamy o používání uživatelů v souladu s právními předpisy, neshromažďují nepodstatné osobní údaje, neuchovávají neoprávněně vstupní informace a záznamy o používání, na jejichž základě lze identifikovat uživatele, a neposkytují neoprávněně vstupní informace a záznamy o používání uživatelů jiným osobám. Poskytovatelé v souladu se zákonem bezodkladně přijímají a vyřizují žádosti fyzických osob o přístup, kopírování, opravu, doplnění a výmaz jejich osobních údajů.

Článek 12 Poskytovatel označí vytvořený obsah, jako jsou obrázky a videa, v souladu s ustanoveními o správě hloubkové syntézy internetových informačních služeb.

Článek 13 Poskytovatelé jsou povinni v rámci svých služeb poskytovat bezpečné, stabilní a nepřetržité služby, aby bylo zajištěno jejich běžné používání uživateli.

Článek 14 Pokud poskytovatel zjistí nezákonný obsah, neprodleně přijme likvidační opatření, jako je zastavení generování, zastavení přenosu, odstranění atd. a přijme opatření, jako je optimalizace modelu a školení, k nápravě situace a podá zprávu příslušným orgánům. Zjistí-li poskytovatel, že uživatel používá služby generování umělé inteligence k nezákonným činnostem, přijme v souladu se zákonem varování, omezení funkcí, pozastavení nebo ukončení poskytovaných služeb a další likvidační opatření, vede příslušné záznamy a podá zprávu příslušným orgánům.

Článek 15 Poskytovatel zavede a zdokonalí mechanismus podávání stížností a zpráv, zřídí vhodný portál pro podávání stížností a zpráv, oznámí postup vyřizování a lhůtu pro zpětnou vazbu a neprodleně přijímá a vyřizuje stížnosti a zprávy veřejnosti a zpětnou vazbu k výsledkům.

 

Kapitola IV - Dozor, kontrola a právní odpovědnost

Článek 16 Odbory, jako je China Netcom, zabývající se rozvojem a reformami, vzděláváním, vědou a technikou, průmyslem a informačními technologiemi, veřejnou bezpečností, rozhlasem a televizí, tiskem a publikacemi atd., v souladu se svými pravomocemi posilují řízení generických služeb umělé inteligence v souladu s právními předpisy. Příslušné státní orgány s ohledem na charakteristiky technologie generativní umělé inteligence a jejího využití služeb v příslušných odvětvích a oborech zdokonalí metody vědeckého dohledu slučitelné s rozvojem inovací a formulují odpovídající pravidla nebo pokyny pro dohled nad klasifikací a tříděním.

Článek 17 Každý, kdo poskytuje služby generativní umělé inteligence s atributy veřejného mínění nebo schopností sociální mobilizace, musí provádět hodnocení bezpečnosti v souladu s příslušnými státními předpisy a provádět postupy podávání algoritmů a podávání změn a rušení v souladu s "Nařízeními o správě doporučení algoritmů pro internetové informační služby".

Článek 18 Uživatelé, kteří zjistí, že generativní služby umělé inteligence nejsou v souladu se zákony, správními předpisy a ustanoveními těchto opatření, mají právo podat stížnost a oznámit ji příslušným orgánům.

Článek 19 Příslušné orgány v souladu se svými povinnostmi provádí dohled a kontrolují služby generativní umělé inteligence, zda poskytovatel spolupracuje v souladu se zákonem, potřebnost zdroje tréninkových dat, rozsahu, typu, pravidel označování, mechanismus algoritmického mechanismu atd. vysvětlí a poskytnou potřebnou technickou, datovou a jinou podporu a pomoc. Příslušné organizace a pracovníci zapojení do posuzování bezpečnosti a dohledu a kontroly generativních služeb umělé inteligence jsou povinni v souladu se zákonem zachovávat mlčenlivost o státním tajemství, obchodním tajemství, soukromí a osobních údajích, které se dozvěděli při plnění svých povinností, a nesmějí je vyzradit nebo neoprávněně poskytnout jiným osobám.

Článek 20 V případě, že generativní služby umělé inteligence pocházející ze zemí mimo Čínskou lidovou republiku a poskytované na území nejsou v souladu se zákony, správními předpisy a ustanoveními těchto opatření, Státní odbor pro informace o síti informuje příslušné organizace, aby přijaly technická opatření a další nezbytná opatření k jejich řešení.

Článek 21 Pokud poskytovatel poruší ustanovení těchto opatření, potrestají ho příslušné orgány v souladu s ustanoveními zákona Čínské lidové republiky o bezpečnosti sítí, zákona Čínské lidové republiky o bezpečnosti údajů, zákona Čínské lidové republiky o ochraně osobních údajů a zákona Čínské lidové republiky o vědeckém a technickém pokroku atd.; pokud to zákony a správní předpisy nestanoví, příslušné orgány v souladu se svými povinnostmi upozorněn, vyrozuměn a kritizován a je mu nařízeno, aby ve stanovené lhůtě zjednal nápravu; pokud odmítne zjednat nápravu nebo jsou-li okolnosti závažné, je mu nařízeno pozastavení poskytování příslušných služeb. Pokud se jedná o porušení řízení veřejné bezpečnosti, bude mu uložen trest řízení veřejné bezpečnosti podle zákona; pokud se jedná o trestný čin, bude vyšetřován pro trestní odpovědnost podle zákona.

 

Kapitola V - Doplňující ustanovení

Článek 22 Význam následujících pojmů v těchto opatřeních je následující:

(i) technologií generativní umělé inteligence se rozumí modely a související technologie, které mají schopnost generovat obsah, jako je text, obrázky, zvuk a video.

(ii) Poskytovatelem služeb generativní umělé inteligence se rozumí organizace nebo jednotlivec, který poskytuje služby generativní umělé inteligence (včetně poskytování služeb generativní umělé inteligence prostřednictvím programovatelných rozhraní atd.)

(iii) Uživatelem služeb generativní umělé inteligence se rozumí organizace a jednotlivci, kteří využívají služby generativní umělé inteligence k vytváření obsahu.

Článek 23 Pokud právní a správní předpisy stanoví, že pro poskytování služeb generativní umělé inteligence je třeba získat příslušné správní licence, poskytovatel získá licenci v souladu s právními předpisy. Zahraniční investice do služeb generativní umělé inteligence musí být v souladu s ustanoveními právních a správních předpisů týkajících se zahraničních investic.

Článek 24 Tato opatření vstupují v platnost dne 15. srpna 2023.

 

Zdroj:

http://www.cac.gov.cn/2023-07/13/c_1690898327029107.htm

Autor: Josef Zbořil | sobota 15.7.2023 10:22 | karma článku: 6,62 | přečteno: 159x
  • Další články autora

Josef Zbořil

Komunikace s adminy BLOGU IDNES aneb dvojmetrovost široce kritizované „Terezy Janků“

Po nedávném přechodu na nové rozhraní BLOGu IDNES mi připadá horší vše kromě přehlednější komunikace s HELPDESKem, kdy je zachycena nejen mnou vnímaná „cenzura“ a „dvojmetrovost“ od 3/2022.Tudíž uveřejňuji pro budoucí sebereflexi.

15.4.2024 v 6:00 | Karma: 19,91 | Přečteno: 641x | Diskuse| Hyde park

Josef Zbořil

Stand-up comedy Tyrše: O zpronevěře desítek milionů v SOKOLu

Generovaný, lidsky podobný, text pomocí chatbotu ChatGPT o tom, jak by zakladatel SOKOLa Miroslav Tyrš glosoval zpronevěru desítek milionů v účetnictví.

31.3.2024 v 6:00 | Karma: 12,63 | Přečteno: 285x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Recenze knihy Dominika Stroukala „Zvířátkování“

Ekonom Dominik Stroukal je také spoluautorem knížečky Zvířátkování z roku 1998, ve které dle abecedy skládá rýmovačky na zvířátka.

15.3.2024 v 6:00 | Karma: 6,18 | Přečteno: 97x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Zbořil

Místo burky pro ženy chtějme zahalovací brýle VR pro muslimy "Halal Vision PBUH"

Brýle virtuální reality "Halal Vision PBUH" by mohl být název produktu nebo služby spojené s muslimskou kulturou a tradicemi, které by skutečně věřící muslimové měli nosit,aby byli věrni, jak svému svědomí, tak i toleranci Západu.

29.2.2024 v 6:00 | Karma: 9,93 | Přečteno: 298x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Politické strany nemají možnost plné kontroly voleb - po 10 letech díra z 0,125% na 10%

Politické strany a hnutí mají ze zákona možnost kontroly řádného průběhu voleb pomocí delegování členů do volebních okrskových komisí v ČR. Již v 10/2013 jsem upozorňoval, že v zahraničí volí cca 0,125% voličů bez jejich kontroly.

15.2.2024 v 6:15 | Karma: 21,64 | Přečteno: 445x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 280
  • Celková karma 14,06
  • Průměrná čtenost 1774x
Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda a lídr Strany svobodných občanů (2012-2015), překladatel a autor americko-izraelského Gatestone Institute (2015-2022), zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu. Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky".