Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KS

Tuubeen

4. 2. 2012 11:42
Trochu jednosměrná :)

Víru v to, že to Ayn Rand myslela vážně, jsem ztratila ve chvíli, kdy jsem se seznámila s jejím životopisem. I ona sama totiž myšlenky objektivismu propagovala ve vlastním životě jen když šlo o to, že ONA nebude brát na nikoho ohled (například když si, vdaná, našla milence) . Když ale za pár let milenec nebral ohled na její přání a opustil ji pro jinou, najednou na svoje principy dočista zapomněla... ;-D

0 0
možnosti
JZ

Zboril79

4. 2. 2012 13:29
Re: Trochu jednosměrná :)

Určitě bych z ní nedělal kult osobnosti. Mě osobně objektivismus oslovuje především v pohledu na státní správu a cca 5-6 citátů od ní považuju za geniální a nevím proč na rozdíl od jiných citátů nebo osobností není Ayn Rand v ČR více známá.

0 0
možnosti
MB

MacX

2. 2. 2012 9:26
Filozofka

Ayn Randovou nenaleznete v jediných standardních učebnicích dějin filozofie.

Její myšlení je spíš taková kuriozita. Kterákoliv z těch tezí, které jste autore citoval, je snadno napadnutelná.

Nerad urážím lidi, a tak jen napíšu, že o zastáncích objektivismu si nic moc lichotivého nemyslím.

0 0
možnosti
D

Dita_1

2. 2. 2012 9:46
Re: Filozofka

Tak, už jsem to psala včera jinde. Ayn Randovou považují za filosofku snad jen její stoupenci. A o jejím pojetí objektivismu a jeho zatáncích si též nemyslím nic dobrého.

0 0
možnosti
AA

Saša

2. 2. 2012 9:12
Jako pokus dobré.

Objektivismus je pokus o nemarxistický materialismus.

Vedle marxismu je to druhý materialistický směr, kterým má smysl se zabývat a zkoumat ho.

Všechny ostatní pokusy u materialistickou filosofii jsou směšné a snadno vyvratitelné.

Objektivismus má však stejný problém jako marxismus - není schopen vypořádat se s poznatky fysiky a s důsledky vysoké moderní matematiky. Objektivismus se snaží problém eliminovat tím, že si odmítá klást některé otázky.

Vadnost objektivismu jako filosofie je jako obvykle nejlépe patrná na jeho důsledcích, když vede například k elitářským teorím hypertrofovaného egoismu.

1 0
možnosti
JZ

Zboril79

3. 2. 2012 9:41
Re: Jako pokus dobré.

R^ za půlrok a cca 25 článků co jsem publikoval na blogu idnes je to podle mě nejlepší komentář. Máte blog či oblíbené odkazy (třeba i blogy jiných lidí, které se vám líbí) odkud čerpáte či je rád navštivujete? Můžete sem dát odkazy? Díky.

0 0
možnosti
  • Počet článků 280
  • Celková karma 14,06
  • Průměrná čtenost 1774x
Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda a lídr Strany svobodných občanů (2012-2015), překladatel a autor americko-izraelského Gatestone Institute (2015-2022), zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu. Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky".