Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Vazeny pane Josefe Zbořile. Pekny clanek, ale bez me karmy. Nechci vas oznacit jako ctitele Klause, ale vypada to tak.

Muj pohled na pana Klause je jen s pohledu nove Calfovi vlady, kdy vas oslavenec byl ministrem financi. Umel mluvit a nekdy i vecne. Libil se mi. S toho mala, jsem byl strzen televisnim vysilanim jeho debaty s temi tehdejsimi americkymi ekonomy vedene panem Rebertem Reichem, Clintuv ministr.

Vsechno slo velmi dobre, az na tu posledni otazku ekonomu. "Pravidla te nasi privatizace". Zde ta odpoved znicila vse.

Pri mich navstevach jiz CR, ten ukaz prechodu ekonomie bez pravidel byl znat vsude. A to vlastne znicilo vsechno, co privativace mohla predlozit.

Snad koruna jeho ekonomicke cinnosti byla amnestie vsech, co se obohatili a skorumplovali republiku pri jeho privatizaci.

Muj osobni pohled!!

0 0
možnosti
Foto

Díky za reakci. Jde o čistý překlad. Proč tam hledáte nějaké mě (ne)sympatie? Je to kamínek do mozaiky pravdy a předrevoluční pohled z USA. Před 10 lety v 2/2012 jsem zde k privatizaci na blogu psal, že když za ni nedostali nobelovku, tak mohla být udělána lépe, ale zprocesovat za cca 3 roky (1990-1993), dělení státu, měny, privatizace... legislativně, technicky a politicky... a to je neskutečná nálož práce navíc s tehdejší výpočetní technikou... a nějak zcizeno že bylo cca 50 miliard... cca 6,5% privatizovaného majetku... tak 0 to není, ale čekal by někdo 0?... lidí v prognosťáku bylo cca 40... v blogu v 2/2012jsem dále psal:

V letech 1990 až 1993 proběhla tzv. Malá privatizace, kdy bylo privatizováno převážně formou veřejné dražby cca 30 000 jednotek, za něž stát získal cca 31 miliard Kč. V letech 1992 až 1995 proběhla tzv. Velká privatizace, kdy došlo k přímým prodejům státního majetku, jeho převodům na města či do rezervních fondů akciových firem, k restitučním převodům a tzv. Kupónové privatizaci.

Kupónová privatizace tvořila cca 43% privatizovaného státního majetku a v první vlně byla tvořena 940 podniky a v druhé vlně 861 podniky. První vlny kupónové privatizace se zúčastnilo 77% občanů a druhé 74% občanů. Občané uložili v kupónové privatizaci do investičních privatizačních fondů (v 1. vlně 264 fondů a v 2. vlně 353 fondů) cca 190 miliard Kč a z nich je odhadováno, že bylo zcizeno cca 50 miliard Kč (tzn. že zcizeno bylo 26% majetku z investičních fondů či 15% majetku z kupónové privatizace či 6,5% majetku z celkového privatizovaného objemu).

Při kritizování „Kupónové privatizace“ jako formy privatizace státního majetku je zmiňováno, že za její provedení nebyla nikomu předána Nobelova cena, i když svým rozsahem i odbornou kapacitou jejích tvůrců (Tomáš Ježek, Václav Klaus a Dušan Tříska) na to potenciál měla a to je důkazem, že privatizace touto formou nebyla nejúspěšnější a mohla být provedena lépe.

https://zboril.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=247541

0 0
možnosti
  • Počet článků 280
  • Celková karma 14,06
  • Průměrná čtenost 1774x
Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda a lídr Strany svobodných občanů (2012-2015), překladatel a autor americko-izraelského Gatestone Institute (2015-2022), zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu. Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky".