Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Vazeny pane Josefe Zbořile. Vyborny clanek. Hned na pocatku me poznamky musi konstatovat, ze dostat neco z pana Fialy jako premiera, nebude snadne. Duvod je snadne uhodnout. Reseni uvedeneho problemu je snadnejsi mluvit na konci mandatu teto vlady. Jestli se totiz udrzi koalice, nikdo a to opakuji znovu, NIKDO s vladou nepohne. Dane Ustavou CR !!!!!! Tak proc by vam chtel pan Fiala odpovidat???

Vite pane Zborile, otevirate vasim clankem problem, ktery ja nazyvam "propasti ceske demokracie". I ten Capek to vedel a nic nezmohl, Benes nemel snahu tu zmenu provest a ti myslitele prvni republiky se morily s osumnacti vladami za dvacet roku. Ani oni nic nezmohli. Vice mene, oni NECHTELI !!\

Ten pan Klaus st. a pan Uhde, se podepsali pod dnesni Ustavu. Kdyz budete mit moznost, predcete si Ustavu Rakoska z 1867, kdyz byla vyhlasena konstitucni monarchie. Oddelte cast pojednavajici cinnost cisare a budete mit zaklad ceske Ustavy z roku 1919 a take z roku 1992. Ta byla opsana i s preambuli, ktera jiz neplati. Takovy je to nas zakladni zakon.

Nebudu rozvadet dale. Udelal jsem to jiz nekolikrat. Nezajem tohoto tema je veliky. Snad jen podotknu jen dve veci. Volba jedince do kazde pozice vladni cinnosti, a to bez vahy ideologie, je zaklad demokracie jak si ji predstavuji. A druhy citat je od francouskeho barona Montesqueue, ktery napsal 1748 toto: "Demokracie bez spravne organizace zajde". Nase historie tomu prisvedcuje.

3 0
možnosti
Foto

Díky. O politiku predlitavska se zajímám. Vláda železného kruhu pravice a moravská národní strana. A jak nestabilni vlady tehdy byly. Ale ústavy jsem neporovmaval. Projdu. Dobrý tip. Díky. Haškovy humoresky také pěkně odrážejí tehdejší dobu a jak to bylo tehdy i podobné dnešku.

Montesquieu a jeho knihu O duchu zakonu (1748) znam. Mam nekolik vypisku... napr o přehnané rovnosti... jak je ne-hierarchická přehnaná rovnost ve společnosti občansky nečestná jako otroctví.

1 0
možnosti
RJ

R^ Uvidíme jak se k tomu postaví "fialoví"...:-)

4 0
možnosti
  • Počet článků 280
  • Celková karma 14,06
  • Průměrná čtenost 1774x
Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda a lídr Strany svobodných občanů (2012-2015), překladatel a autor americko-izraelského Gatestone Institute (2015-2022), zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu. Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky".