Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pro mne byla odjakživa popelnicí ta pozinkovaná plechová nádoba válcovitého tvaru s dvěma uchy a víkem. Plastový kontejner na tříděný odpad, nebo velkoobjemový kovový kontejner na směsný odpad, by mě nenapadlo nazývat popelnicí.

2 0
možnosti
Foto

Proto navrhuji název odpadnice.

2 0
možnosti
MB

"Popelnice" u nás na sídlišti mají modrou, žlutou a zelenou barvu a od pradávna se jim říká "kontejner".

Ale furt je vyprazdňují "popeláři" a tomu speciálnímu náklaďáku se taky říká, že přijeli "popeláři", bez ohledu na to, jaký druh odpadu do svých útrob sype. Navrhuji nové označení, a sice "papírák", "plasťák", "směsňák" a "skleňák"!

S touto osvětou je nutno okamžitě začít u mladých maminek a vychovatelek v mateřských školkách. Ty dosud stále upozorňují malé děti na příjezd "popelářů", čímž vytvářejí trestuhodný zmatek v nevinných dětských hlavičkách.

Přímočará dětská logika je deformována, neb dítě vidí, že žádný popel se do sběrného vozu nesype. Dítě zákonitě ztrácí důvěru ve své rodiče a vychovatele, ale z důvodu existenciální závislosti na těchto osobách se jim podřizuje a tyto falešné pojmy přijímá za své. A dezinformace se tím přenáší na další generaci.

Tož tak!

4 0
možnosti
OS

Jj. A vytočit číslo už taky zní dost historicky. Nemluvě o točení filmu.

4 0
možnosti
Foto

A pivo - copak se točí? Leda Zeměkoule!

1 0
možnosti
Foto

Používání a rozšiřování nepřesných až mylných výrazů je dnes žádoucí (tedy pro určitou skupinu tzv. chytráků). Pomáhá to udržovat všeobecný zmatek, živnou půdu pro jejich činnost.

Naštěstí akce vyvolává reakci (to stále platí). Rostoucí skupina vlastenců-obroditelů zavádí přesné, nezpochybnitelné, mezinárodní výrazy ("Úplně jinej levl. Budeme to topovat. Dnes večer uvidíte tryler..."). F.L.Věk by jenom Hek.

4 0
možnosti
Foto

Nebylo moudré přejmenovat hasiče na požárníky. Ale přesto každý věděl, že požárník není žhář. Stejně tak každý ví, co je popelnice. Pojem desinformace není módou, ale jeho časté užívání si vynutila realita. Jeho obsah je srozumitelný navzdory těm, kdo předstírají nemožnost jej definovat či objasnit pro ty pomaleji myslící.

Ale zatím není důvod se znepokojovat, protože leccos nasvědčuje tomu, že desinformace šíří i vrchnost, a ta se jich nevzdá.

1 1
možnosti
JV

A popelář není popelář. Moc logické to není v té češtině.

1 0
možnosti
  • Počet článků 280
  • Celková karma 14,06
  • Průměrná čtenost 1774x
Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda a lídr Strany svobodných občanů (2012-2015), překladatel a autor americko-izraelského Gatestone Institute (2015-2022), zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu. Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky".