Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nechápu, v čem vám připadá kontroverzní výrok prezidenta Pavla.

0 0
možnosti
Foto

svébytně relativizující... má smysl vám něco vysvětlovat, když takto zacházíte s informaci?

1 1
možnosti

M80i35l92a78n 65B74í98l72e54k

12. 6. 2023 12:23

Projev je zajímavý nejen tím, na co je v něm kladen důraz, ale i časovými okolnostmi. Benešova slova o historické vině Němců jsou jistě pravdivá (nakonec to později uznala i SRN). Jenže kolektivní historická zodpovědnost by neměla znamenat paušální potrestání. Ve stejně době, kdy Beneš pronáší tento projev, je čs. armáda nasazena k plošnému vyhánění sudetských Němců; tedy celé dva měsíce před rozhodnutím velmocí v Postupimi, které odsun oddalovaly až de facto na rok 1946, aby proběhl "spořádaně a humánně". Tento "předstih" byl umožněn vstřícností Sovětského svazu (přijímat vysídlence ve své zóně ještě před rozhodnutím Spojenců) - a rozhodně nebyl zadarmo. A jestliže Beneš viní i ty obyčejné Němce, kteří se proti zlu nijak aktivně neohradili, pak tak trochu dává volnou ruku i budoucím kritikům své osoby (a přinejmenším shovívavé politiky vzhledem k SSSR).

2 0
možnosti
Foto

Hodnocení ex post, ergo prizmatem současnosti, je přinejmenším ošidné. Zákon o ohrožení republiky byl ukončen v prosinci r. 45. Až tehdy opustili republiku spojenecká vojska. Navíc je přinejmenším trivální náhled, že když válka skončila, tak pak nastává stav typu ,,co jsme si, to jsme si, a tedˇzas budem kámoši". Války a jejich následky poznamenávají generace lidí bez rozdílu, jaké národnosti jsou, či byli.

1 3
možnosti
Foto

Zdravím Vás.

Jen takto, mezi námi, si dovoluji vyslovit názor, že: "Němci jsou neštěstí a motor Evropy". A to beru v úvahu jen období od 19. století po dnešek. Zasloužili se o rozpoutání 1. války a rozpoutali 2. válku. Mají hlavní podíl na evropských problémech dneška.

V 19.století se dokázali sjednotit. Po prohrané 1. válce byla za 20 let z Německa nejmocnější země Evropy. Po prohrané 2. válce se konal v Německu hospodářský zázrak. Dnes mají rozhodující slovo v evropském hospodářství.

Němci byli a jsou schopný, někdy až všehoschopný národ.

My ČR jsme na Německu v současnosti velmi závislí. Dobře se pamatuji, jak ta závislost vznikla. Jestli nám to nevadí, dobře. Pokud nám to vadí, tak se snažme s tím něco dělat. To dobré berme, jako příklad pro sebe a na to špatné nezapomínejme. Dobré sousedské vztahy ano, ale bez servility.

PF

5 1
možnosti

J49a72n 35M43a96r73e19k

13. 6. 2023 5:31

V tom rozpoutání WW2 jste asi úmyslně vynechal SSSR

1 0
možnosti

Zbořile, vy jednou puknete tou nenávisti vůči Němcům.

2 2
možnosti
Foto

Pokud se dá nenávistí puknout, tak tady bude mít početné předchůdce.

1 4
možnosti
Foto

Hloupě žvaníte. Pokud chcete něco vědět, co vedlo Německo k nacismu, tak si přečtěte knihu : "V Zemi hákového kříže" Německo 1934" Vyšla v témže roce. Zjstíte, že zde je paralela mezi tím, jak se dostali k moci nacisté a komunisté. Kdo smyje vinu Čechů za zločiny komunismu ???

4 9
možnosti
Foto

"Kdo jsi bez viny, hoď kamenem." Jsou zločiny a zločiny.

1 0
možnosti

Muhaha, to je Zbořilá montáž.

1. Projev skvělý, ale kdo ho říkal? Pán, který moc chtěl, aby se zapomnělo na to, že na začátku historie, která skončila Lidicemi, seděla jeho vlastní ambice dokázat Winstonovi, že není soukromý azylant, před vlastní rezignací prezident, ale "legitimní vůdce národa v odboji" a vymyslel atentát na Ríšu Smrťáka.

Někdo tehdy mohl sečíst, kolik odvážných lidí položilo život pro zkrachovalého politického egocentrika, který si vysloužil pácháním svinstev, na které TGM neměl žaludek, následnictví, na které neměl ani velikost osobnosti ani morální předpoklad. Zbabělec, který neunesl porážku a utekl.

2. Za jeho zády už tehdy stál opilec a syfilitik, kterého nám přivezl z Mockby jako premiéra, nevolený autokrat přivedl totalitního darebáka, který předvedl vše to, co Eda v projevu popsal.

Ten pak zfixloval volby, porušil ústavu, okradl občany o majetek, svobodu, pozavíral je dle původu tentokrát sociálního do lágrů a kriminálů, stovky zavraždil na útěku, tisíce připravil o leta života v různých formách segregace, statisíce vyhnal z domova do pryž a statisícům zničil smysl života.

Vinen však nebyl on, ale jeho národ - ty miliony, které ho volily, podporovaly, budovaly státem prorostlou strukturu diktatury, v kolektivech odborníků diskutovaly proč pověsit Horákovou, proč Slánského, kromě pár jedinců nikdy nevykazovaly nijaký smysl pro zodpovědnost za zločiny jimi i jejich jménem spáchanými a i v době, kdy jejich porážka byla jasná, se nikdy nevzdaly své perverzní víry v třídní nadřazenost nad druhými.

Komunistů bylo 10%, bez podpory svého národa by nepřežili.

Jednou vám budou říkat, že vše bylo jinak, budou zločiny komunismu bagatelizovat, budou se držet jejich demagogie, se kterou přežili válku v závějích vodky a kaviáru, aby po válce přihráli svou zem svému hostiteli. Poté, co málem ztratili tvář a začali skoro vypadat jako slušní lidé, se nechali osvobodit gorilou Leonidem a rychle se vrátili ke zvířecím manýrám. Nezapomeňte!

4 9
možnosti

Stejnou logikou teď vyzývám všechny, aby se důsledně postavili snahám přepisovat dějiny po Rajchlovsku a Vidlácku a na místě, kde se upálil Jan Palach poskakovat s vlajkami okupantů.

5 8
možnosti

Je velmi důležité si připomínat, že komunisté jednoho z německých vrahů Maxe Rostocka omilostnili. Ten tak unikl spravedlivého trestu.

5 1
možnosti

Doplňuji. Max Rostock byl nacistický válečný zločinec. SS-Obersturmführer a velitel kladenského Sicherheitdienstu, tedy SD.

1 0
možnosti

Ty tisíce umučených a zavražděných za německého protektorátu nehrají žádnou roli.

Jediný kdo opravdu trpěl byli přece Němci při odsunu...

Tak je třeba přepsat dějiny.

6 11
možnosti
Foto

Martha Gellhorn (1908-1998) patřila mezi nejvýznamnější válečné reportéry světa z celého 20. století a byla také kromě dalšího i manželkou Ernesta Hemingwaye. Pro magazín Collier ́s napsala v 1938 dvě reportáže z Československa o probíhajících událostech:

"...Ale srdce to tíží a mozek odmítá tyto věci přijmout. Den předtím v Praze vynesli z hotelu na nosítkách mladou dívku; zabila se ve svém pokoji poté, co byl její manžel zatčen na německém území. Redaktor novin a jeho manželka, kteří vedli německé liberální noviny, spolykali Veronal, ale neudělali to správně a jejich umírání trvalo tři dny. Muž, kterého jsem znala, za mnou v Praze přišel v hotelové hale a řekl, šeptaje, jako by se bál být slyšen: „Vzal jsem na večeři dívku; znal jsem jejího otce - byl právníkem ve druhé zóně."

Druhá zóna, pomyslela jsem si, jaký to způsob, jak pojmenovat kousek země: ta druhá zóna, kde je invaze. „Ale on se nedostal ven, než přišli Němci, a ona řekla, že se mohla zbláznit, ale že dnes večer ji něco udělalo moc šťastnou, tak moc ji něco udělalo šťastnou.“

„Její otec je tedy v pořádku?“

„Ne,“ řekl můj přítel. „Ale že v kabelce má osm tablet jedu, které si koupila, a říká, že ji nikdo nikdy nedostane do koncentračního tábora.“

„Poslouchej," řekla jsem, „už jsem toho slyšela dost, už mi víc neříkej. Mohu ti sdělit jména židovských lékařů a sociálně demokratických právníků, kteří spáchali sebevraždu na sudetském území; mohu ti vyprávět příběhy o bití, cejchování a popravách se jmény a adresami, které jsou s tím spojeny. Vím o prostých lidech, kteří neměli peníze ani informace o možnosti použití jedu, a tak se vrhli pod vlaky, které je měly odvézt zpět do Sudet. Viděla jsem staříka s vyraženými předními zuby a s jeho žebry téměř vyhřezávajícími skrze otevřenou ránu na jeho boku a s pažemi černými a oteklými od bití, a já už nesnesu slyšet cokoli dalšího, rozumíš? – Ani na chvíli cokoli dalšího...“

Zdroj: https://zboril.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=795242

3 2
možnosti
  • Počet článků 280
  • Celková karma 14,06
  • Průměrná čtenost 1774x
Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda a lídr Strany svobodných občanů (2012-2015), překladatel a autor americko-izraelského Gatestone Institute (2015-2022), zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu. Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky".