Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

A víte, že v politických stranách jsou volební i revizní komise pro vnitrostranické volby - i volby fyzické či digitální per rollam? Kde jste vzal, že jsem nebo byl tajemník? Vaše absence znalostí, vědomostí a schopností naznačuje, že doposud podporujete tuto vládu - nejhorší v historii hospodářsky i hodnotově

0 0
možnosti
JZ

tenhle český kult stranických tajemníků má své paradoxy. Tady autor například je zelený v ksichtě děsem, že něco nebudou mít straničtí tajemníci do detailu pod palcem, sám je nebo byl stranickým tajemníkem, a ta strana se paradoxně nazývá "Svobodní"

0 0
možnosti
Foto

Demokracie je kontrola - transparentní. To není náboženská organizace Načti Havla, naposlouchej Kryla, neber dotace, neber dotace, neber dotace. Nebo se z toho zblázníš.

0 0
možnosti
Foto

Člověk ze strany svobodných volá po kontrolování voličů. Není to k smíchu? Není! Je to k zamyšlení! Chudák Haider rotuje v hrobě.

1 0
možnosti
Foto

Přirozeně. Vy voláte po nekontrole voličů? Nejste předotovaný? Jak si představujete demokracii bez systémů vícefázových kontrol a protivah vrcholově mocí výkonné, soudní a zákonodárné? Vy musíte být skalní volič této vlády

0 0
možnosti
PB

P25e76t84r 54B36u49r47i74a59n

15. 2. 2024 10:42

Zjednodušíme volební pravidla tak, aby se občanům usnadnil přístup k volbám (včetně zavedení korespondenční volby, zrušení místní příslušnosti pro vydávání voličských průkazů). Prosadíme zefektivnění volby do Senátu zavedením jednokolového systému.

Programové prohlášení vlády, 27.6.2018, premiér Andrej Babiš

To jen k tomu vašemu hořekování o zločinnosti vlády Petra Fialy.

A jinak to vaše žonglování s čísly je neuvěřitelné.

Tak například není vám ani trochu divné, že jen v roce 2021 je odhad Čechů žijících v zahraničí cca 250 000, ale před ním i po něm 500 000? To jako že v tom roce, a jenom v něm, se jich polovina vrátila a pak si to zas rozmyslela? Ne, pouze v tom roce se prováděl ČSÚ oficiální sčítání našich přeshraničních občanů.

Za další u Čechů doma berete v úvahu jen ta čísla voličů, kteří reálně volili. U těch zahraničních předpokládáte nelogicky že všichni budou volit na 100%, ač minulost ukazuje, že je ochotno volit ani ne 0,5%.

A za poslední, fyzickou nepřítomnost zástupců VŠECH stran ve všech myslitelných zemích u všech volících elektronicky pokládáte automaticky za potenciálně jasnou možnost podvodu. Ačkoliv pojistky proti podvodu bývají vždy vícestupňové a zástupce strany ve volební komisi v ní taky sedí jen POLOVINU času voleb.

Byl jste někdy v takové komisi? A víte o tom, že se i ten kontrolní zástupce strany v roli člena volební komise s jinými střídá a polovinu času má volno?

1 0
možnosti
Foto

Proč sem taháte babišismus? Je sice 3-5x hospodářsky i hodnotově lepší než fanaticko-vulgární "anti-babišismus" Fialovy vlády co nám za 4 roky naseká bilionový dluh ale tematu článku se netýká.

Odkazy na zdroje počtů v textu - propad vlivem Kovidu např.?

Odhad maximálního množství - okrajová podmínka. Já vám tu statistiku apod. přednášet zdarma nebudu.

Ano. Proto se dělá volební komise a strany mají možnost nominovat a popř. starosta doplnit. Já byl 2x ve volební komisi, podával 14 kandidátek a prodělal jedno úspěšné soudní řízení o špatném volebním výsledku, kdy komise nepočítala preferenční hlasy a nezapočítala se jedna hromádka.

Jaká POLOVINA času? Vy jste se v komisi domluvili, že tam bude pulka z vás na polovinu času a shrábli plnou odměnu za oba dva dny? A vám to ani nevysvětlili a důvtipností sobě vlastní to berete za pravidlo? Kdy a kde jste to takto vytunelovali?

0 0
možnosti
Foto

Fascinuje mne onen rozptyl odhadů Čechů pobývajících v zahraničí od 200 do 600 tisíc osob. Ale jedná se ale asi o počty osob českého původu a nikoliv o počet osob s českým občanstvím.

Proto odhaduji, že korespondenční volba ze zahraničí může přinést navíc maximálně nižší desítky tisíc hlasů.

Je ovšem otázkou, jaká je možnost kontroly osob žijících v zahraničí ze strany českých úřadů. Byl jsem vícekráte členem okrskové volební komise. Podle předpisů jsme nesměli umožnit volby občanům, kteří nepředložili platný občanský průkaz nebo cestovní pas. A také jsme to několikrát museli udělat, i když jsme ty lidi skoro všichni z komise znali - bylo to na venkově. Jednalo se většinou o starší lidi, kteří měli propadlou občanku třeba i deset let. Ti tvrdili, že občanku vlastně ani nepotřebují - nejezdí autem, skoro vůbec necestují, nemají účet v bance, důchod jim nosí pošťačka domů.

Proto bych očekával, že ze zahraničí bude umožněno korespondenčně volit pouze občanúm, kteří se prokáží platným českým cestovním pasem nebo občankou. To by výrazně zvýšilo důvěru v regulérnost tohoto způsobu volby.

2 0
možnosti
Foto

V zahraničí jsem se vždy registroval MZ na aplikaci Drozd - automaticky to asi nesledují kdo kde je, ale dokáží ručně dohledat. V komentáři zde někdo dával odhad dle Slovenska a tech 100 tisíc se zdá být očekávatelné.

Kdo osobně příjde v zahraničí k volbám tak je zpravidla zamestnanec státu co tam dělá a u tech ani tak problém nevidím. Ale nekontrolovaná cca 3členná komise složená z libovůle jednoho člověka si muze dopsat další voliče, říct, že od nich došel dopis a je to tam. Po pár týdnech se vše skartuje a nikdo nic nedohledá.

0 0
možnosti
LV

1) Jak víte, že těch 500 tisíc Čechů v zahraničí je zároveň 500 tisíc voličů?

2) Odkud vůbec ta čísla čerpáte?

3) V roce 2022 občané ČR uskutečnili asi 5,5 milionu zahraničních cest s délkou více než 4 noci. Z toho 86 % rekreačních. Tedy v letní či zimní sezóně, kdy se volby obvykle (až na prezidentské) nekonají. Pokud předpokládáte, že by zbylí občané byli v době voleb v zahraničí na delším pobytu, znamenalo by to, že by to v jednom víkendu bylo cca 70 % z nich. Na zbylých 50 víkendů by tak připadlo celkem 30 % pracovních cest...

0 0
možnosti
Foto

Čechů pobývajících v době voleb v zahraničí na dovolené se možnost korespondenční volby týkat nebude, o tom se už psalo.

0 0
možnosti
MS

Podle zkušeností ze Slovenska by se ze zahraničí zúčastnilo korespondenční volbou kolem 100 000 lidí. Účast bude určitě nižší než doma, řadu krajanů to nezajímá.

0 0
možnosti
Foto

Na Slovensku se registrovalo cca 70 tisíc a odvolilo cca 60 tisíc a cca 30 tisíc z ČR. Cca 100 tisíc je dobrý předpoklad... Cca 20 tisíc pak lze odhadovat ze SR.

0 0
možnosti
LK

Začal bych kontrolou jako takovou, protože naprostá menšina stran je schopna delegovat své členy do volebních komisí z prostého důvodu jejich nedostatku. Vše ostatní kolem je jen kalení vody.

1 0
možnosti
Foto

Je to systémová věc - musí mít možnost delegovat.

1 0
možnosti
VF

Neměl byste psár v "Politické aréně"?

1 0
možnosti
Foto

Ne.

+ jedna administrátorka mi stáhla už 3 články neoprávněně a i když ji naposílávám, že obdoba u jiných je OK, tak nic. To by si nenechala ujít + článek byl vybrán do rubriky "Zaujalo nás"

0 0
možnosti
Foto

Tak za 1. Oprávněných voličů ČR není 5 mil., ale 8.3 mil. Tím pádem vašich "možná" 509 tis. voličů v zahraničí není 10%, ale 6%.

A za 2. Vážně si myslíte, že je možné ovlivnit, nebo snad zfalšovat volbu 500.000 občanů ČR rozesetých po celém světě?

2 0
možnosti
JH

J98a67n 83H40r58u56š52k71a

15. 2. 2024 9:26

Ano ? Vy nevíte, že v každé rodině a u každého krajana sedí ten despotický otec, který mu káže, co má hodit do obálky? Tedy takto si to podle svých rodin představují ANOnisté, že tomu tak chodí všude a každý má doma svého „Babiše“, který mu říká, co dělat...SPD/Okamura to samé...

2 0
možnosti
  • Počet článků 280
  • Celková karma 14,06
  • Průměrná čtenost 1774x
Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda a lídr Strany svobodných občanů (2012-2015), překladatel a autor americko-izraelského Gatestone Institute (2015-2022), zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu. Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky".