Josef Zbořil

Demografická struktura obyvatel ČR a uživatelé Facebooku

13. 08. 2011 11:06:00
Čím dál více se v rámci zpravodajství začíná odkazovat na sociální síť Facebook, počty jejích uživatelů či její vliv během předvolební kampaně. Ovšem při bližším pohledu na demografickou strukturu obyvatel ČR a uživatelů Facebooku lze např. zjistit, že ve věkové skupině 14 až 17 let je až o polovinu více profilů než obyvatel v populaci.

Demografická struktura obyvatel bývá graficky znázorňována, podle pohlaví a věku, pomocí tzv. věkové pyramidy, jež pro ČR aktuálně, s přesností na tisíce, odpovídá následujícímu obrázku (zpracováno z více podkladů a zohledněno pro rok 2010).

DM1.jpg

Uživatelé sociální sítě Facebook v ČR (cca 3,34 milionů) odpovídají svým podílem v populaci stavu v ostatních zemích EU. Facebook oslovuje více osoby mladšího věku (z důvodu větší potřeby se sdružovat a také je mezi nimi poměrově více uživatelů internetu oproti starším generacím). V České republice zaujímají lidé do 34 let podle ČSÚ podíl kolem 85% veškerých uživatelů Facebooku a podle serveru Checkfacebook.com je tento podíl kolem 75%. Rozložení uživatelů podle věku z toho serveru odpovídá i následující tabulka.

Tab_FB.jpg

Při grafickém zpracování uživatelů Facebooku do věkové pyramidy obyvatelstva ČR dostaneme následující obrázek, na němž je zřetelný úbytek uživatelů se zvyšujícím se věkem.

DM3.jpg

Toto věkové rozložení uživatelů tedy ilustruje na kolik lze danou věkovou skupinu oslovit během marketingových akcích či předvolebních kampaní. Co je ale z tohoto zobrazení nejzajímavější, je přesný počet uživatelských profilů na počet obyvatel v daných věkových skupinách. Ve věkové skupině 14 až 17 let je 147% profilů uživatelů Facebooku z obyvatel ČR, tzn. že je zde až o polovinu více profilů než skutečných lidí. V další věkové struktuře, tzn. 18 až 24 let dosahuje počet těchto profilů 109%, ve skupině 25 až 34 let dosahuje 62% a ve skupině 35 až 44 let již jen 28%.

Vysoký podíl "imaginárních" profilů do 24 let může být způsoben nezdařenými pokusy během vytváření profilů, krádežemi "identity" či jejich záměrným vytvářením z experimentálních důvodů. Samozřejmě tyto faktory existují i ve starších věkových skupinách, ale s předpokladem menšího zastoupení. Během práce se sociální sítí Facebook by se tedy toto zjištění mělo zohledňovat.

Autor: Josef Zbořil | karma: 20.32 | přečteno: 6517 ×
Poslední články autora