Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Porovnání českého a švýcarského politického spektra

Uplynulo více než 20 let od pádu totalitního režimu a stále se v ČR nemáme tak jako ve Švýcarsku, i když doba potřebná na „dohnání“ západní Evropy byla tehdy odhadována na 15 až 20 let. Současný rozdíl mezi českou a již zmíněnou švýcarskou společností, ale není pouze v míře evropské integrace, kvalitě vydaných zákonů či celkové ekonomické situaci, ale i v občanském přístupu.

Pokud porovnáme počet členů v politických stranách v ČR a Švýcarsku, zjistíme, že v ČR je celkový počet členů politických stran přibližně 168 000 a ve Švýcarsku cca 377 000, tzn. více než dvojnásobný počet. Navíc při zohlednění na počet obyvatel, jež v ČR dosahuje 10,5 milionu a ve Švýcarsku 7,7 milionu obyvatel, tento poměr vzroste až na trojnásobek ve prospěch Švýcarska. Následující grafy ukazují počty členů v politických stranách ve 12ti největších švýcarských a 11ti českých politických stranách (data byla získána z různých zdrojů, které často udávaly mírně rozdílné hodnoty a nemusejí tedy odpovídat přesnému aktuálnímu stavu).

Při porovnání těchto dvou grafů lze v obou případech pozorovat dominantní postavení 4 největších politických stran. V ČR je nejpočetnější stranou KSČM s cca 67 000 členy a ve Švýcarsku FDP (Liberálové) se 130 000 členy. Druhými nejpočetnějšími stranami jsou v obou případech křesťanští demokraté a čtvrtými nejpočetnějšími jsou sociální demokraté. Třetí nejpočetnější stranou v ČR je liberální ODS a ve Švýcarsku euroskeptická SVP, která má podle svého programu nejblíže k českým Svobodným. Zajímavá je ve Švýcarsku existence 4 křesťanských stran a dvou stran Zelených. Pro bližší porovnání byla vytvořena následující tabulka popisující politické spektrum stran ve Švýcarsku s hlavními body programu a jejich blízké strany v ČR.

Pro získání přehledu o současném významu jednotlivých politických stran je vhodné uvést také preference voličů během posledních parlamentních voleb, jež ukazují následující grafy.

Z těchto zjištění, lze konstatovat, že spektrum politických stran v ČR a Švýcarsku nabízí stejné možnosti, kterou cestou se do budoucna vydat a že při posledních volbách získalo parlamentní vliv v obou případech jen 5 stran, které následnými kompromisy rozhodovaly o podobě zákonů a jejich uplatňování. Největším rozdílem na české a švýcarské politické scéně (kromě členství v EU a jiného typu státního zřízení, jehož porovnání nebylo cílem tohoto článku) je tedy počet členů v jednotlivých politických stranách.

Z toho důvodu může být vznesena úvaha, že v poslední době gradující nespokojenost s politickou reprezentací v ČR je také z velké míry způsobena nevýrazným občanským postojem či přístupem obyvatel v ČR a z něho pramenícího nízkého počtu členů v politických stranách, jež má pak obecně za následek, že se mezi republikové politické špičky v jednotlivých politických stranách dostávají osoby s charaktery, vlastnostmi a schopnostmi, jež by v západní Evropě nepřesáhly okresní či krajskou úroveň.

 

PS: V jistém ohledu tato úvaha odpovídá i známému citátu Josepha de Maistra, že „Každá země má takovou vládu, jakou si zaslouží“ a zajímavou citací potvrzující tuto úvahu je i prohlášení člena ODS uvedená v projektu „České politické strany po deseti letech vývoje“ (2002-2004, projekt GAČR 407/02/0679): ”Samozřejmě existuje jakési minimum počtu členů a bohužel všechny politické strany, kromě Komunistů a možná Lidovců, se pohybují pod tímto minimálním počtem. V tomto státě, aby činnost politické strany byla smysluplná, nebyla postavená na politikaření – přihlas tetičku a přehlasujeme tamtoho se strejčkem a pojedeš tam ty a Frantu nominujeme do toho –, který přestává fungovat, kdyby politická strana našeho formátu měla 50 až 60 tisíc členů; máme 22, 24, čili dvakrát tolik minimálně. Tam potom přestává fungovat to politikaření, tyto zákulisní dohody. A tam teprve začíná souboj názorový nebo soutěž myšlenek předkládaných a ti lidé si vybírají.”

Čtěte na podobné téma:

Vývoj počtu členů politických stran v ČR

Autor: Josef Zbořil | středa 17.8.2011 17:11 | karma článku: 28,46 | přečteno: 4418x
  • Další články autora

Josef Zbořil

Komunikace s adminy BLOGU IDNES aneb dvojmetrovost široce kritizované „Terezy Janků“

Po nedávném přechodu na nové rozhraní BLOGu IDNES mi připadá horší vše kromě přehlednější komunikace s HELPDESKem, kdy je zachycena nejen mnou vnímaná „cenzura“ a „dvojmetrovost“ od 3/2022.Tudíž uveřejňuji pro budoucí sebereflexi.

15.4.2024 v 6:00 | Karma: 19,89 | Přečteno: 620x | Diskuse| Hyde park

Josef Zbořil

Stand-up comedy Tyrše: O zpronevěře desítek milionů v SOKOLu

Generovaný, lidsky podobný, text pomocí chatbotu ChatGPT o tom, jak by zakladatel SOKOLa Miroslav Tyrš glosoval zpronevěru desítek milionů v účetnictví.

31.3.2024 v 6:00 | Karma: 12,63 | Přečteno: 284x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Recenze knihy Dominika Stroukala „Zvířátkování“

Ekonom Dominik Stroukal je také spoluautorem knížečky Zvířátkování z roku 1998, ve které dle abecedy skládá rýmovačky na zvířátka.

15.3.2024 v 6:00 | Karma: 6,18 | Přečteno: 97x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Zbořil

Místo burky pro ženy chtějme zahalovací brýle VR pro muslimy "Halal Vision PBUH"

Brýle virtuální reality "Halal Vision PBUH" by mohl být název produktu nebo služby spojené s muslimskou kulturou a tradicemi, které by skutečně věřící muslimové měli nosit,aby byli věrni, jak svému svědomí, tak i toleranci Západu.

29.2.2024 v 6:00 | Karma: 9,93 | Přečteno: 298x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Politické strany nemají možnost plné kontroly voleb - po 10 letech díra z 0,125% na 10%

Politické strany a hnutí mají ze zákona možnost kontroly řádného průběhu voleb pomocí delegování členů do volebních okrskových komisí v ČR. Již v 10/2013 jsem upozorňoval, že v zahraničí volí cca 0,125% voličů bez jejich kontroly.

15.2.2024 v 6:15 | Karma: 21,64 | Přečteno: 445x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

„Musím přemýšlet.“ Španělský premiér zvažuje demisi kvůli vyšetřování své ženy

25. dubna 2024  9:21

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu večer uvedl, že zvažuje rezignaci v souvislosti se...

ANO napadlo u Ústavního soudu změny u stavebního spoření. Vadí mu i zpětná účinnost

25. dubna 2024  9:17

Opoziční hnutí ANO napadlo u Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 280
  • Celková karma 14,06
  • Průměrná čtenost 1774x
Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda a lídr Strany svobodných občanů (2012-2015), překladatel a autor americko-izraelského Gatestone Institute (2015-2022), zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu. Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky".