Vyvěsí příští prezident vlajku Evropské konfederace?

4. 04. 2013 9:59:00
Včera 3.4.2013 vyvěsil český prezident Miloš Zeman spolu s předsedou Evropské komise José Barrosem na pražském hradě vlajku EU a podepsal za Českou republiku dodatek Lisabonské smlouvy o vzniku Evropského Stabilizačního Mechanismu. Deklaroval tak svůj souhlasný postoj se současnou formou a trendem integrace evropských zemí a navíc také prohlásil, že chce být v tvrdém jádru Unie a je pro její federalizaci. Nicméně tento současný centralizující se a federalizující se trend směřovaní EU je také doprovázen stále se zrychlujícím zadlužováním členských zemí a jejím ztrácením konkurenceschopnosti ve světové ekonomice a mířícím tak k ekonomickému krachu celého projektu integrace evropských zemí. Nabízí se tak samozřejmě logické otázky. Přežije ještě EU v současné podobě dalších 5 let? A pokud ne co přijde místo ní a jakou vlajku tak bude příští prezident případně vyvěšovat?

Jakkoli se může zdát současná forma integrace evropských zemí správnou či z hlediska evropského vývoje logickou, měli bychom mít na paměti nejen citát Miltona Friedmana, že: „Jednou z největších chyb je soudit politiku a programy raději jejich záměry než jejich výsledky“, ale také jeho předpověď z roku 2002, kdy při zavedení měny euro předpověděl její rozpad do 15 let a to z důvodu, že neumožní hladké přizpůsobování přeshraničních toků peněz a proto, že se zvýší inflace v oblastech, kam doputují peníze investorů a turistů, přičemž naopak odliv peněz v jiném koutě měnové oblasti přinese recesi a růst nezaměstnanosti. A ono se to nyní skutečně děje a jím udaný mezní rok 2017 se blíží. Co tedy může nahradit současnou EU a tak i její vlajku na pražském hradě po prezidentských volbách v roce 2018?

Jednou z cest pro ČR je jistě následovat Švýcarsko nebo Norsko a jít cestou členství v EFTA a to jak jednostranně, kdy ČR opustí EU sama, popř. s Británií nebo kdy se EU zcela rozpadne a EFTA se tak stane logickou cestou kudy jít pro všechny současné členské státy EU. Ovšem EFTA žádnou vlastní vlajku nemá a také se nesmí zapomínat na to, že v červnu roku 2014 budou volby do Evropského parlamentu a nelze přehlédnout trend růstu podpory euroskeptických stran napříč celou Evropou, který by mohl způsobit také jejich budoucí dominantnější vliv a tak zvrátit stále se prohlubující integraci a zvyšující se přerozdělování a z toho plynucí korupce a neefektivity ekonomik zemí EU. Prosazení právě opačného trendu by tak mohlo snížit integraci evropských zemí nejen před rok 2007, kdy byla schválena Lisabonská smlouva či před rok 1992, kdy byla schválena Maastrichtská smlouva, ale mohl by také proti zastavení krachování centralizující se unie, prosadit po vzoru Švýcarska, i její přeměnu na decentralizovanou konfederaci. Zdá se Vám myšlenka takové Evropské Konfederace přehnaná? Vývoj jde ale kupředu, rozvojové země se již eura zbavují jako své rezervní měny a tudiž co a čím se platilo včera zítra nemusí a budoucnost bude taková, jakou si ji uděláme.

Aby se tedy zastavilo zadlužování, obnovila konkurenceschopnost a nenastal tak ekonomický krach celého tohoto integračního procesu členských zemí EU, musí nastat zásadní změna jejího fungování. Když už by tedy byla v blízké budoucnosti tato zásadní změna provedena, tak proč by následně nemohla být doprovázena také upravenou či změněnou vlajkou? Vlajkou deklarující, že se tato evropská mezinárodní organizace vzdává ambice na federativní uspořádání a že již nechce mít nic společného s trh pokřivujícími dotacemi a jejíž současná vlajka je pro tyto dotace nyní vždy závazným a deklarujícím symbolem. Čímž se tak stále častěji stává spíše cejchem reprezentujícím byrokracii a promrhané veřejné finance místo symbolem pro probouzení nebo prohloubování hrdosti k nadnárodní spolupráci a sounáležitosti k "evropské" kultuře, historii a hodnotám ve světě v třetím tisíciletí.

A jak by tedy mohla vlajka Evropské Konfederace vypadat? Symbolika je důležitá a pokud by vycházela ze současné vlajky Evropské Unie, mimochodem ji oficiálně uznává jen 16 z 27 států EU, by kruh hvězdiček mohl symbolizovat nevábnou kuklu, v které probíhá přeměna v krásnějšího motýla a právě symboliku rozevřených křídel lze nalézt, a lze se tak i inspirovat, na námořní vlajce konfederačních států z období americké občanské války.

Konfederace_vlajka.jpg

Přičemž počet hvězdiček by mohl nově symbolizovat jednotky procent HDP přerozdělovaných státní správou a může být vedena diskuse zda 12 nebo 13, ale rozhodně ne současných 40 až 60, protože jak říká Peter Schiff : „Stát nemůže do ekonomiky nalít nic, co by tam už nebylo. Umí jen sebrat z jedné části ekonomiky a vložit do druhé. Státní pomoc je jako dávat sám sobě krevní transfůzi z levé ruky do pravé a rozlít při tom polovinu krve na podlahu“. Viděli by jste tak raději příště na pražském hradě vyvěšovat takovou vlajku?

nezkrácená verze textu (porušující kodex blogera IDNES) zde

Čtete na podobné téma:

Stopka integraci EU: ODS-Fiskální unie, Svobodní-Lisabonská smlouva

Euro-skepticismus, Euro-nacionalismus a Euro-populismus

Rozdělení politických stran podle % HDP vládních výdajů

Švýcarsko je mnohem atraktivnější příklad než Norsko, ale Británie se může mít ještě líp

Autor: Josef Zbořil | čtvrtek 4.4.2013 9:59 | karma článku: 21.85 | přečteno: 1274x

Další články blogera

Josef Zbořil

Recenze knihy Dominika Stroukala „Zvířátkování“

Ekonom Dominik Stroukal je také spoluautorem knížečky Zvířátkování z roku 1998, ve které dle abecedy skládá rýmovačky na zvířátka.

15.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 74 | Diskuse

Josef Zbořil

Místo burky pro ženy chtějme zahalovací brýle VR pro muslimy "Halal Vision PBUH"

Brýle virtuální reality "Halal Vision PBUH" by mohl být název produktu nebo služby spojené s muslimskou kulturou a tradicemi, které by skutečně věřící muslimové měli nosit,aby byli věrni, jak svému svědomí, tak i toleranci Západu.

29.2.2024 v 6:00 | Karma článku: 9.58 | Přečteno: 288 | Diskuse

Josef Zbořil

Politické strany nemají možnost plné kontroly voleb - po 10 letech díra z 0,125% na 10%

Politické strany a hnutí mají ze zákona možnost kontroly řádného průběhu voleb pomocí delegování členů do volebních okrskových komisí v ČR. Již v 10/2013 jsem upozorňoval, že v zahraničí volí cca 0,125% voličů bez jejich kontroly.

15.2.2024 v 6:15 | Karma článku: 21.12 | Přečteno: 439 | Diskuse

Josef Zbořil

ESG správně vidí PŘÍRODU,SPOLEČNOST a OBČANSTVÍ jako vyčerpatelná DATA,ne jako WIFI zdarma

V lednu 2008 představil Klaus Schwab svoji vizi v eseji „Globální firemní občanství: Spolupráce s vládami a občanskou společností“, na kterou také v současné době navazují konkretizované požadavky fenoménu ESG.

31.1.2024 v 6:00 | Karma článku: 6.81 | Přečteno: 163 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 27.65 | Přečteno: 448 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 26.09 | Přečteno: 1332 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.24 | Přečteno: 447 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.28 | Přečteno: 264 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 680 | Diskuse
Počet článků 278 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1784

Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda Strany svobodných občanů, zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu.

Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky"  na webu loutkoherna.cz.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...