Josef Zbořil

Baronka Thatcherová: „Byla a je inspirací“

9. 04. 2013 17:34:00
Baronka Thatcherová, britská premiérka v letech 1979 až 1990, první žena a nejdéle sloužící politik v této funkci během dvacátého století, zemřela 8.dubna 2013. Zhlédněte a přečtěte si prohlášení premiéra Davida Camerona k úmrtí lady Thatcherové ve věku 87 let.

Dnes jsme ztratili velkou vůdkyni, velkou premiérku, a velkou Angličanku. Margaret Thatcherová nevedla jen naši zem, zachránila naši zem. A neměli bychom zapomínat, že čelila mnoha překážkám. Byla dcerou obchodníka z Granthamu, která došla až na nejvyšší pozici v zemi.

Byli lidé, kteří říkali, že to nedokáže, kteří jí stáli v cestě, kteří říkali, že žena nemůže vést, ale ona se všem vzepřela. Probojovala se na místo v parlamentu, do vedení své strany, a pak i do vedení naší země. Získala podporu Britů třikrát v řadě.

Bude vzpomínána díky velkým politickým bitvám, které vybojovala, ohledně odborářských baronů, privatizace průmyslu, uvolnění podnikání, záchranu naší ekonomiky, která lidem umožnila koupit si jejich obecní domy, vyhrála válku o Falklandy, posílila naší obranu a pomohla vyhrát Studenou válku. Margaret Thatcherová vzala zemi, která byla na kolenou a dostala Británii znovu na nohy.

Nemůžeme popřít, že názory na Margaret Thatcherovou jsou rozdílné. Pro mnohé z nás, byla a je inspirací. Pro ostatní, to byla síla, které museli čelit. Ale pokud je tu jedna věc, na která se lze shodnout, jedna věc, která se prolíná vším co dělala, bylo to její lví srdce a láska k této zemi, v něm naplněná. Byla vlasteneckou premiérkou a bojovala za zájmy Britské zájmy na každém kroku během svojí cesty.

Je to více než 30 let od chvíle, kdy poprvé stála zde v Downing Street jako předsedkyně vlády, a přesto jaký má ještě vliv zde i v zahraničí je stále pozoruhodné. Při jednání v Bruselu, je to stále jí vytyčená hranice, kterou bráníme. Když stojíte v Budapešti, Varšavě nebo Praze, stojíte v zemích, jejichž svobodu vždy bránila.

Když dnes obdivujeme některé z nejsilnějších společností v Británii, tak jsou mezi nimi ty, jimž předtím pomohla pomocí transformace, aby se nestaly selhávajícími státními monolity, ale úspěšnými soukromými podniky. Když lidé říkali, že Británie nemůže být opět skvělá dokázala jim, že se mýlí.

Margaret Thatcherová milovala tuto zemi a sloužila jí vším, co měla. Za to získala své zasloužené místo v dějinách a trvalou úctu a vděčnost Britů. K projevení této úcty, souhlasil mluvčí svolat ve středu parlament pro mimořádné zasedání, v kterémž jí bude projevena pocta.

Závěrem si připomeňme, že Margaret Thatcherová nebyla jen velkým státníkem, ale byla také matkou a babičkou, a my bychom dnes měli myslet i na její rodinu. Děkuji.

Své kondolence můžete posílat na stránky Downing Street 10.

Přečtěte si biografii první ženy a nejdéle sloužícího politika ve funkci předsedy vlády během 20. století.

článek vyšel 9.4.2013 na profilu linkedIN Davida Camerona

Čtěte na podobné téma:

Ronald Reagan–prezident USA,republikán,odborový předák,vtipálek...

Autor: Josef Zbořil | karma: 15.31 | přečteno: 490 ×
Poslední články autora