Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze dokumentu "Vítejte v Nulandistánu: pravda o...Ukrajině"

Tento týden jsem narazil na dokument z června 2014 "Vítejte v Nulandistánu: pravda o propagandě a krizi na Ukrajině". Tento 85 minut dlouhý dokument kanadské GRTV dává do posloupnosti časové události a výroky ke krizi na Ukrajině převážně z posledního půlroku a dává vybrané události do kontextu a pohledu, který není v českých masmédiích příliš prezentován. 

Pojem Nulandistán vznikl podle náměstkyně státního tajemníka pro evropské a euroasijské záležitosti ministerstva zahraničí USA Viktorie Nulandové, která podle tvůrců dokumentu situaci na Ukrajině vykreslila tak, že už jde o smyšlenou zemi natolik vzdálené reálné Ukrajině, že si zasluhuje vlastní pojmenování. V dokumentu jsou zachyceny nejen výkřiky "Rusové pod nůž", adorace Bandery a "úklid Ukrajiny" vyvolávaných stoupenci politických stran Pravého sektoru a Svobody, ale také opravdu brutální zásahy vládních složek proti občanům "ozbrojených"  jen mobily. Tyto projevy a démonizace rusky mluvících a etnických Rusů vyústily tak, dle dokumentu, u části ukrajinské populace v požadavky na odrtžení nebo oficiální federalizaci.

Celkově se dokument snaží předat myšlenku, že ministerstvo zahraničních věcí USA, reprezentované Nulandovou, zavedlo na Ukrajině "Oranžovou revolucí 2.0" protiruský loutkový režim a snaží se jej z geopolitických důvodů udržet, navzdory jeho brutalitě, obdobně jako v zemích blízkého a středního východu. USA nejsou jen Obamova administrativa a dokument obsahuje i záběry ze zasedání americké sněmovny reprezentantů, kde Nulandová podávala vysvětlení...

Citáty, které mě zaujaly:

Ex-prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč: "Skryt za touto údajně legitimní vládou stojí gang ultra-nacionalistů a fašistů, který nyní operuje na Ukrajině a zahrnuje i lidi kandidující na úřad prezidenta. Tito lidé odstraňují velitele bezpečnostních sil v Kyjevě i v regionech. Ve městech hlídkují maskovaní ozbrojenci. A šíří se vlna naprostého bezpráví proti Ukrajincům. Nová vláda propouští armádní důstojníky, co nechtějí, aby toto bezpráví bylo na civilistech pácháno. Jen se zamyslete: oni po armádě chtějí aby jednala jako Banderovské gangy a chtějí rozpoutat občanskou válku. Chtějí vyzbrojit a použít ozbrojence z nacionalistických uskupení. Chtěl bych se zeptat jejich patronů na Západě, těch kteří tyto temné síly podporují: To nevidíte, co se děje? Ztratili jste paměť? Zapomněli jste co je fašismus?"

Předseda podvýboru pro Evropu a Euroasii směnovny reprezentantů USA Dana Rohrabacher během zasedání s Nulandovou: "Asi všichni chápeme, že situace na Ukrajině je mnohem mlhavější, než jak je nám prezentována v každodenní rétorice. Není to jednoduše případ ruské agrese. Když byl prezident Janukovyč vyhnán z úřadu pouličním násilím, to byl počátek tohoto chaosu. Takže prosím neříkejme, že to Rusové mohou za všechny současné problémy. Ve skutečnosti to začalo ještě před jakoukoli ruskou intervencí, když byl zvolený prezident vyhnán a USA nejevily známky znepokojení, že osoba, zvolená ve svobodných volbách, byla svržena skrze pouliční násilnosti, což vytvořilo situaci, kterou máme dnes...Kdy začal ten chaos, který vidíme? Začal, když zvolený prezident Ukrajiny, který byl zvolen v těch pravděpodobně nejspravedlnějších a nejpoctivějších volbách, jaké Ukrajina zažila...Kdy začalo to pouliční násilí? Začalo, když se zvolený prezident rozhodl, rozhodl, k čemuž byl právoplatně zvolen, že vyjedná ekonomickou spolupráci raději s Ruskem než s EU. A to je mnohem mlhavější, než co se tvrdí. Jedno je jisté. Neměli bychom se nechat zmást."

Estonský ministr zahraničí Paet: "Můj dojem je, že politici nové koalice nemají důvěru, lidé z Majdanu a nevládních organizací říkají, že znají všechny z nové vlády a všichni ti lidé mají špinavou minulost."

Ukrajinský poslanec: "Vždy jsem říkal, že naši nacionalisté prosazují politiku USA a Západu a hájí zahraniční zájmy. Ale udělal jsem chybu. Kdo začal s obsazováním úředních budov? Kdy k tomu došlo? To jste snad zapomněli, drazí nacionalisté? Kdo zabral ukrajinské bezpečnostní služby? Kdo zabral arzenál? Kdo zabral zbraně? Nyní jsou tisíce zbraní v rukách gangů. Tito bandité se dnes potloukají po Ukrajině. Nebyli jste jim snad příkladem a návodem? Nejdeme nyní americkou, ale ruskou cestou. Skončí to zničením ukrajinské nezávislosti. Jediným výsledkem bude separatismus a plundrování. Ukázali jste nám to už dříve. Lidé na Ukrajině to dnes jen následují. Říkali jste, že proti Vám neustále zasahují bezpečnostní představitelé. Dnes posíláte ozbrojené muže proti pokojným protestujícím, lidem, kteří brání svá práva. Děláte všechno pro zastrašení obyvatel. Zatýkáte lidi. Zakládáte hony na čarodějnice."

Člen sněmovny reprezentantů USA Brad Scherman: "Jedním z nejtrnitějších problémů zahraniční politiky je sebeurčení verzus územní celistvost. Podpořili jsme nezávislost Jižního Súdánu, a přijali nezávislost Eritreji. V Evropě jsme přijali nezávislost všech republik Sovětského svazu, podpořili jsme nezávislost všech republik Jugoslávské federace. Vytvořili jsme nezávislost Kosova. Na druhé straně jsme byli proti nezávislosti Severního Kosova, byli jsme proti nezávislosti regionu Krajina v Chorvatsku, kde žili Srbové. Byli jsme proti nezávislosti Abcházie a Jižní Osetie a pochopitelně jsme proti nezávislosti na Krymu. Zdá se to trošku nahodilé!? V Moskvě si všimli, že ačkoli jsem vyjmenoval asi 30 různých rozhodnutí učiněných v Evropě, ač se to zdá nahodilé, je každé jednotlivé z nich proti-moskevským rozhodnutím. " 

 

Čtete na podobné téma:

Ron Paul:Proč prostě Obama nechechá Ukrajinu na pokoji?

Autor: Josef Zbořil | úterý 5.8.2014 23:48 | karma článku: 32,95 | přečteno: 2488x
  • Další články autora

Josef Zbořil

Komunikace s adminy BLOGU IDNES aneb dvojmetrovost široce kritizované „Terezy Janků“

Po nedávném přechodu na nové rozhraní BLOGu IDNES mi připadá horší vše kromě přehlednější komunikace s HELPDESKem, kdy je zachycena nejen mnou vnímaná „cenzura“ a „dvojmetrovost“ od 3/2022.Tudíž uveřejňuji pro budoucí sebereflexi.

15.4.2024 v 6:00 | Karma: 19,89 | Přečteno: 620x | Diskuse| Hyde park

Josef Zbořil

Stand-up comedy Tyrše: O zpronevěře desítek milionů v SOKOLu

Generovaný, lidsky podobný, text pomocí chatbotu ChatGPT o tom, jak by zakladatel SOKOLa Miroslav Tyrš glosoval zpronevěru desítek milionů v účetnictví.

31.3.2024 v 6:00 | Karma: 12,63 | Přečteno: 284x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Recenze knihy Dominika Stroukala „Zvířátkování“

Ekonom Dominik Stroukal je také spoluautorem knížečky Zvířátkování z roku 1998, ve které dle abecedy skládá rýmovačky na zvířátka.

15.3.2024 v 6:00 | Karma: 6,18 | Přečteno: 97x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Zbořil

Místo burky pro ženy chtějme zahalovací brýle VR pro muslimy "Halal Vision PBUH"

Brýle virtuální reality "Halal Vision PBUH" by mohl být název produktu nebo služby spojené s muslimskou kulturou a tradicemi, které by skutečně věřící muslimové měli nosit,aby byli věrni, jak svému svědomí, tak i toleranci Západu.

29.2.2024 v 6:00 | Karma: 9,93 | Přečteno: 298x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Politické strany nemají možnost plné kontroly voleb - po 10 letech díra z 0,125% na 10%

Politické strany a hnutí mají ze zákona možnost kontroly řádného průběhu voleb pomocí delegování členů do volebních okrskových komisí v ČR. Již v 10/2013 jsem upozorňoval, že v zahraničí volí cca 0,125% voličů bez jejich kontroly.

15.2.2024 v 6:15 | Karma: 21,64 | Přečteno: 445x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

  • Počet článků 280
  • Celková karma 14,06
  • Průměrná čtenost 1774x
Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda a lídr Strany svobodných občanů (2012-2015), překladatel a autor americko-izraelského Gatestone Institute (2015-2022), zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu. Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky".