Ron Paul: Nixonova obhajoba - Obama s Bushem ještě o třídu horší

7. 09. 2014 23:31:00
Před čtyřiceti lety mnozí Američané slavili zánik imperiálního prezidentství při rezignaci Richarda Nixona. Dnes je jasné, že slavili příliš brzy. Nixonův pohled na prezidentské pravomoci, shrnutý ve svém nechvalně známém prohlášení, že "když to dělá prezident, tak to znamená, že to není nezákonné" je dnes přijat většinou politické třídy. Ve skutečnosti, poslední dva prezidenti zneužili svou moc takovým způsobem, že by se Nixon styděl.

Například Nixonovo zneužití Internal Revenue Service (IRS) k pronásledování svých politických oponentů bylo předmětem jednoho z článků obžaloby předložených americkou Sněmovnou reprezentantů. Stejně špatným, jako bylo Nixonovo zneužití IRS je také, že současná administrativa, jak se zdá, pokračuje v této tradici. Zaměřování se na skupiny Tea Party získalo nejvíce pozornosti, ale to nebylo jediným případem pronásledování politických oponentů prezidenta Baracka Obamy pomocí IRS. Například vyžadují, aby jedna z mých organizací „Kampaně za svobodu“ předala informace o svých hlavních dárcích.

Nixonovo zneužití federální moci špehovat své "nepřátele" bylo nepřípustné, ale Nixonovo zneužívání občanských svobod blednou ve srovnání s těmi od jeho nástupců. Dnes doslova každý na světě může být špehován, na neurčito zadržován nebo napsán na prezidentský "kill list" na základě ničeho jiného, než jen na prezidentův rozkaz. Přes všechny jeho chyby, Nixon se nikdy nesnažil tvrdit, že má moc jednostranně rozkazovat komukoli na světě, zadržet jej nebo zabít.

Mnozí dnes působí jako obhájci imperiálního prezidentství. Jedním z důvodů je to, že mnozí politici upřednostnili stranické zájmy nad loajalitou k ústavě. Takže otevřeně brání a dokonce oslavují výkonnou moc „mocných chapadel“ stvořenou prezidentem své vlastní strany.

Dalším důvodem je shoda obou hlavních politických stran v podpoře státu ve válečném stavu. Mnoho politiků a intelektuálů z obou stran podporuje imperiální prezidentství, protože si uvědomují, že vize otců zakladatelů pro omezený výkon moci je neslučitelný s agresivní zahraniční politikou. Když jsou u moci republikáni, tak se neokonzervativci ujmou vedení, zatímco když jsou u moci demokraté, tak se vedení ujmou humanitární intervencionisté. Bez ohledu na stranickost nebo ideologické zařazení, mají stejný cíl - chránit výkonnou moc před omezením ústavním požadavkem, aby prezident usiloval o souhlas kongresu před zahájením vedení války.

Síla obou politických stran ve shodě, že prezident by měl mít neomezenou volnost při nasazování svých vojsk do války dokládá selhání pokusu přidat článek ohledně Nixonova "tajného bombardování" Kambodže do článků obžaloby. I při nízké podpoře imperiálního prezidentství, kongres stále odmítal omezit válečné pravomocí prezidenta.

Nezahrnutí Kambodžské invaze do článků obžaloby může být i hlavním důvodem proč Watergate měl tak málo co do činění s udržením na uzdě imperiálního prezidentství. Protože imperiální prezidentství má své kořeny ve válečné moci, pokusy jej zadržet nevedou k obnově kongresové ústavní pravomoci vyhlásit válku a jsou odsouzeny k nezdaru.

Zrušení Nixonova odkazu vyžaduje vybudování nové shody obou hlavních politických stran ve prospěch míru a občanských svobod, odmítnout to, co spisovatel Gene Healy nazývá "kultem prezidentství" a dát věrnost ústavě nad stranickost. Důležitým krokem musí být obnovení kongresové nadřazenosti v otázkách války a míru.

překlad článku Nixon ́s Vindication (7.9.2014)

Čtete na podobné téma:

Ron Paul zpetně: Bombardování Jugoslávie nemůže být hrdinným okamžikem

Autor: Josef Zbořil | neděle 7.9.2014 23:31 | karma článku: 15.91 | přečteno: 563x

Další články blogera

Josef Zbořil

Recenze knihy Dominika Stroukala „Zvířátkování“

Ekonom Dominik Stroukal je také spoluautorem knížečky Zvířátkování z roku 1998, ve které dle abecedy skládá rýmovačky na zvířátka.

15.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 74 | Diskuse

Josef Zbořil

Místo burky pro ženy chtějme zahalovací brýle VR pro muslimy "Halal Vision PBUH"

Brýle virtuální reality "Halal Vision PBUH" by mohl být název produktu nebo služby spojené s muslimskou kulturou a tradicemi, které by skutečně věřící muslimové měli nosit,aby byli věrni, jak svému svědomí, tak i toleranci Západu.

29.2.2024 v 6:00 | Karma článku: 9.58 | Přečteno: 288 | Diskuse

Josef Zbořil

Politické strany nemají možnost plné kontroly voleb - po 10 letech díra z 0,125% na 10%

Politické strany a hnutí mají ze zákona možnost kontroly řádného průběhu voleb pomocí delegování členů do volebních okrskových komisí v ČR. Již v 10/2013 jsem upozorňoval, že v zahraničí volí cca 0,125% voličů bez jejich kontroly.

15.2.2024 v 6:15 | Karma článku: 21.12 | Přečteno: 439 | Diskuse

Josef Zbořil

ESG správně vidí PŘÍRODU,SPOLEČNOST a OBČANSTVÍ jako vyčerpatelná DATA,ne jako WIFI zdarma

V lednu 2008 představil Klaus Schwab svoji vizi v eseji „Globální firemní občanství: Spolupráce s vládami a občanskou společností“, na kterou také v současné době navazují konkretizované požadavky fenoménu ESG.

31.1.2024 v 6:00 | Karma článku: 6.81 | Přečteno: 163 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 9.42 | Přečteno: 81 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 495 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 278 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1784

Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda Strany svobodných občanů, zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu.

Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky"  na webu loutkoherna.cz.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...