Josef Zbořil

Rakousko: Občanské právo vs. právo Šaría

2. 02. 2015 22:02:00
Gatestone Institut v USA (Austria: Civil Law vs. Sharia Law z 21.10.2014) - Rakouská vláda představila rozsáhlé přepracování sto let starého "Islámského zákona" v zemi, kterým se řídí právní postavení muslimské komunity v Rakousku. Navrhované revize, které jsou zaměřeny na opatření proti islámském extremismu v Rakousku, by měly kromě jiného upravovat vzdělávání a zaměstnávání muslimských duchovních, zákaz zahraničního financování mešit a vytvoření oficiální německé jazykové verze Koránu.

Vláda tvrdí, že změny by měly dát muslimům právní rovnost s jinými náboženskými skupinami v Rakousku. Ale představitelé muslimské rakouské komunity považují nový zákon za "institucionalizovanou islamofobii". Aktualizovaný Islámský zákon (Islamgesetz) byl představen jako návrh zákona v parlamentu 2. října 2014 a přepisuje současný zákon z roku 1912. Původní zákon byl předložen z důvodu lepšího integrování muslimských vojáků do habsburské armády potom co Rakousko-Uherské mocnářství anektovalo Bosnu a Hercegovinu v roce 1908. Zákon uznal islám jako náboženskou obci v Rakousku a povoloval muslimům praktikovat své náboženství v souladu se zákony státu. Po zhroucení Rakousko-Uherské říše v důsledku první světové války byl počet muslimů v Rakousku snížen na pouhých několik set lidí. Po druhé světové válce, ale v Rakousku muslimská populace prudce vzrostla s příchodem "dělníků-gastarbeiterů" z Turecka, z Balkánu v šedesátých letech a uprchlíků z Bosny v letech devadesátých.

Muslimská populace v Rakousku nyní přesahuje 500 tisíc obyvatel (cca 6% populace) a to z odhadovaných 150 tisíc obyvatel (cca 2% populace) z roku 1990. Podle nedávných odhadů dosáhne muslimská populace 800 tisíc obyvatel (cca 9,5% populace) v roce 2030. Oficiální statistiky ukazují, že téměř 60% obyvatel Vídně, hlavního a největšího města Rakouska, jsou přistěhovalci nebo cizinci. Probíhající masivní demografická a náboženská změna v Rakousku, tradiční římsko-katolické zemi, se jeví jako nezvratná. Například ve Vídni nyní muslimští studenti převyšují počet katolických studentů na středních školách. Muslimští studenti jsou také na prahu početního převýšení katolíků ve vídeňských základních školách. Současně bylo Rakousko označeno hlavní základnou pro radikální islám. V červnu 2014 varovala zpráva Rakouské zpravodajské služby [BVT] před "explodující radikalizací Saláfistické scény v Rakousku". Saláfistický islám je anti-západní ideologie, která se snaží zavést islámské právo Šaría. Rakousko se také ukázalo jako centrální spojnice evropských džihádistů, kteří chtějí bojovat v Sýrii, protože geografická poloha Rakouska umožňuje snadný přístup k pozemním trasám přes Balkán.

V rozhovoru pro rakouské Public Radio O1-Morgenjournal, rakouský ministr pro integraci a zahraniční věci Sebastian Kurz uvedl, že rychlý růst islámu v Rakousku ukázal starý islámský zákon za zastaralý. Je potřeba nový zákon, uvedl, který by jasněji stanovil práva a povinnosti muslimů žijících v zemi. Od této chvíle se podle Kurze, od muslimů, kteří bydlí v Rakousku očekává dodržování rakouských hodnot a uznání nadřazenosti rakouského práva nad islámským právem Šaría. Dále uvedl, že v praxi to znamená, že muslimové budou mít zakázáno odvolávat se na islámské právo jako zákonné ospravedlnění pro ignorování nebo neuposlechnutí zákonů rakouského občanského práva. Zdůraznil, že pro právo Šaría není v Rakousku "žádné místo". Nový zákon by upravoval minimálně desítky různých problematik, včetně relativně nekontroverzních záležitostí, jakými jsou muslimské svátky, muslimské hřbitovy, muslimské stravovací návyky a činnost muslimských duchovních v nemocnicích, věznicích a armádě. Důležitější však je, že se návrh zákona snaží omezit náboženský a politický vliv zahraničních vlád v rakouské muslimské komunitě tím, že zakazuje cizím zemím - pravděpodobně Turecku, Saúdské Arábii a státům v Perském zálivu - financování islámských center a mešit v Rakousku.

Právní předpis se také snaží zabránit růstu paralelní islámské společnosti v Rakousku regulací mešit a nutností, aby duchovní byli vyškoleni pouze na rakouských univerzitách. Nový zákon by pro muslimské skupiny vyžadoval, aby ukončily pracovní poměr s duchovními, kteří mají záznam v rejstříku trestů nebo kteří jsou považováni za hrozbu veřejné bezpečnosti. Nová omezení - včetně zákazu práce pro zahraniční duchovní v Rakousku, by se vztahovala zejména na Turecko, protože 65 ze 300 muslimských duchovních, kteří pracují v Rakousku, jsou turečtí státní zaměstnanci, jejichž platy jsou hrazeny ředitelstvím pro náboženské záležitosti turecké vlády - Diyanet.

Muslimští představitelé v Rakousku říkají, že bez financování ze zahraničních zdrojů bude muset být mnoho mešit v Rakousku "okamžitě zavřeno", protože nejsou finančně životaschopné bez vnější podpory. Navíc argumentují, že zákaz příjmu zahraničních zdrojů je porušením ústavy, protože stejné omezení není použito i pro křesťany nebo židy. Avšak omezení zahraničního financování by se nevztahovalo na "Mezinárodní centrum krále Abduláha pro mezi-náboženský a mezi-kulturní dialog" na sídlem ve Vídni. Kritici tvrdí, že instituce disponující miliony dolarů, která byla slavnostně otevřena v listopadu 2012 je snahou Saúdské Arábie zřídit stálé "propagandistické centrum" ve střední Evropě, ze kterého by se šířily myšlenky protizápadní wahábistické sekty islámu do zbytku Evropy.

Nový islámský zákon také vyžaduje, aby se rakouská muslimská komunita dohodla na standardizovaném německém jazykovém překladu Koránu, hadísů a dalších islámských náboženských textů. Vláda tvrdí, že oficiální verzí textů by se zabránilo jejich "mylnému výkladu" islámskými extremisty. "Existuje bezpočet překladů a bezpočet výkladů", řekl Kurz pro veřejnoprávní rozhlas O1: "Budeme na to důrazně tlačit a je to také v zájmu muslimské komunity, že slova jsou správně interpretována a reprodukována." Nicméně, muslimští představitelé říkají, že by bylo téměř nemožné, aby se Sunité, Šíité a Alawité shodli na "správném" překladu Koránu. Každopádně ale říkají, že stát nemůže dát mimo zákon alternativní překlady.

Organizace s názvem Muslimská mládež Rakouska [MJÖ] popsala nový islámský zákon za "nesnesitelný právní skandál", který se snaží "dát rozsáhlý hlavní proud muslimů buď pod státní dozor nebo jej rozdělit na slabší proudy a tudíž bezvýznamné skupiny." Předseda rakouského islámského společenství [IGGiÖ] Fuat Sanac řekl, že nový zákon je "naivní" a zachází s muslimy jako s občany "druhé kategorie": "Nesouhlasíme s návrhem islámského zákona. Byl prezentován veřejnosti bez našeho souhlasu". Sanac se zavázal, že podá odvolání u rakouského ústavního soudu, aby zastavil tento nový zákon, který jak říká "riskuje ponížení" muslimské populace v zemi.

Kurz tvrdí, že hlavním cílem nového islámského zákona je stanovit "nadřazenost státního práva nad náboženským právem". Vláda doufá, že nový zákon bude schválen parlamentem v listopadu a vstoupí v platnost někdy v roce 2015. Nicméně, muslimský odpor k iniciativě, může znamenat, že znění zákona z roku 1912 zůstane beze změny i v dohledné budoucnosti.

Čtete na podobné téma:

Saudská Arábie: Islámský genderový a náboženský aparteid

Autor: Josef Zbořil | karma: 36.75 | přečteno: 5207 ×
Poslední články autora