Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Al Jazeera: Rasistické dvojí standardy západního zpravodajství o Ukrajině

Překlad článku ‘Double standards’: Western coverage of Ukraine war criticised z katarského zpravodajského webu Al Jazeera ze dne 27.2.2022.
Mezinárodní reakce na ruskou invazi na Ukrajinu v roce 2022

Země, které invazi odsoudily. Země, které zachovaly neutrální postoj. Země, které z invaze obvinily Ukrajinu a/nebo provokaci NATO. Rusko. Ukrajina. (stav k 27.2.2022)

 

Uživatelé sociálních sítí obviňují média z pokrytectví při informování o ruské válce na Ukrajině ve srovnání s jinými konflikty. Zatímco ruská invaze na Ukrajinu pokračuje již čtvrtým dnem, ve velké části Evropy, v Austrálii a na Západě obecně se objevuje vlna podpory Ukrajincům. Válka začala ve čtvrtek poté, co ruský prezident Vladimir Putin nařídil svým jednotkám vstoupit na Ukrajinu po měsících intenzivní vojenské přípravy na hranicích. Ukrajinský ministr zdravotnictví uvedl, že během invaze bylo dosud zabito nejméně 198 Ukrajinců, včetně tří dětí. Podle OSN uprchlo ze země více než 360 000 Ukrajinců, přičemž většina z nich překročila hranice do sousedního Polska. Válka vyvolala rychlé odsouzení ze strany několika zemí, okamžité sankce ze strany Spojených států a dalších zemí zaměřené proti ruským bankám, ropným rafineriím a vojenskému vývozu a maraton mimořádných jednání v Radě bezpečnosti OSN (RB OSN).

Na sociálních sítích rychlost takové mezinárodní reakce - která zahrnuje vyloučení Ruska z některých kulturních akcí a zacházení s ním jako s vyvrhelem ve sportu- vyvolala podiv nad tím, že taková reakce chybí u jiných konfliktů po celém světě. Mediální odborníci, novináři a političtí představitelé byli obviněni z dvojího metru za to, že využívají svých kanálů nejen k tomu, aby chválili ozbrojený odpor Ukrajiny proti ruským jednotkám, ale také k tomu, že vyjádřili své zděšení nad tím, jak se takový konflikt mohl stát "civilizovanému" národu. V pátek řekl vedoucí zpravodaj CBS News v Kyjevě Charlie D'Agata: "Tohle není místo, při vší úctě, jako Irák nebo Afghánistán, kde konflikt zuří už desítky let. Je to relativně civilizované, relativně evropské - i tato slova musím volit opatrně - město, kde byste něco takového neočekávali nebo nedoufali, že se to stane."

Jeho komentáře se na sociálních sítích setkaly s posměchem a hněvem, přičemž mnozí poukazovali na to, jak jeho výroky přispívají k další dehumanizaci v mainstreamových médiích nebělošských a neevropských lidí trpících konfliktem.

Rula Jebreal:„Zvěrstva začínají slovy a dehumanizací. Zvěrstva rozpoutaná na milionech lidí na Středním východě, podporovaná diktátory, které Západ označuje za reformisty. Rasistický podtext: Na životech Afghánců, Iráčanů a Syřanů nezáleží, protože jsou považováni za méněcenné - "necivilizované".

Saad MohseniNaprosto hloupé a neinformované prohlášení. Afghánistán byl klidným a "civilizovaným" místem i v roce 1979, než tam vtrhli Sověti (a stal se bojovou zónou mezi Západem a sovětským blokem). Totéž platí pro Irák (před americkým útokem v roce 2003).

Qasim Rashid, Esq.:"Tohle není Irák ani Afghánistán. [Kyjev je relativně civilizované město, kde byste něco takového nečekali." Tohle není ani OANN nebo Fox. Tahle otevřená nadřazenost bílé rasy je na CBS. Naprosto nechutná dehumanizace lidí barev.“

D'Agata se později omluvil a uvedl, že se vyjádřil "způsobem, kterého lituje".

V sobotu byl hostem BBC bývalý náměstek ukrajinského generálního prokurátora David Sakvarelidze."Je to pro mě velmi emotivní, protože každý den vidím, jak jsou evropští lidé se světlými vlasy a modrýma očima zabíjeni Putinovými raketami, vrtulníky a raketami," řekl Sakvarelidze. Moderátor BBC reagoval: "Chápu a samozřejmě respektuji emoce."

Dr. Denijal Jegić:Nadřazenost bílé rasy je základní evropskou hodnotou. #Ukrajina "Je to pro mě velmi emotivní, protože vidím, jak jsou zabíjeni Evropané s modrýma očima a světlými vlasy".

V neděli moderátor Peter Dobbie z Al Jazeera English popsal Ukrajince prchající před válkou jako "prosperující lidi ze střední třídy", kteří "nejsou zjevně uprchlíky snažícími se dostat pryč z oblastí na Blízkém východě, které jsou stále ve velkém válečném stavu; nejsou to lidé snažící se dostat pryč z oblastí v severní Africe, vypadají jako jakákoli evropská rodina, vedle které byste bydleli". Mediální síť se později omluvila a uvedla, že tyto komentáře "byly nevhodné, necitlivé a nezodpovědné". "Al Jazeera English se zavázala k nestrannosti, rozmanitosti a profesionalitě ve veškeré své práci. Toto porušení této profesionality bude řešeno prostřednictvím disciplinárních opatření," uvedla v prohlášení.

Televize Sky News mezitím v pátek odvysílala video, na němž lidé v centrálním ukrajinském městě Dnipro vyrábějí zápalné lahve a vysvětlují, jak se díky strouhání polystyrenu zápalná látka lépe drží na vozidlech.

Billow Kerrow:„Kdyby to udělali Palestinci, Afghánistán nebo jiné národy, které se brání okupaci, jednalo by se o terorismus. A v době Mandelova boje proti apartheidu to bylo také označováno za terorismus. Pro Evropany, kteří čelí podobné situaci, je to odpor!. Dvojí metr Západu nezná mezí.“

"Úžasné, že západní mainstreamová média zářivě informují o lidech, kteří se brání invazi tím, že vyrábějí Molotovovy koktejly," poznamenal jeden uživatel sociálních sítí. "Kdyby totéž dělali snědí lidé v Jemenu nebo Palestině, byli by označeni za teroristy, kteří si zaslouží bombardování americko-izraelskými nebo americko-saúdskými drony."

Na nejsledovanějším francouzském kabelovém zpravodajském kanálu BFM TV uvedl novinář Philippe Corbe:"Nemluvíme tu o Syřanech, kteří prchají před bombardováním syrského režimu podporovaného Putinem, ale o Evropanech, kteří odjíždějí v autech, jež vypadají jako naše, aby si zachránili život."

Britský novinář Daniel Hannan byl na internetu kritizován za článek v deníku The Telegraph, v němž napsal, že válka se již neodehrává ve "zbídačených a vzdálených populacích". Evropští politici také vyjádřili podporu otevřeným hranicím vůči ukrajinským uprchlíkům, a to za použití terminologie jako „intelektuálové“ a „evropští“ – což je na hony vzdáleno vyvolávání strachu, které vlády používají proti migrantům a uprchlíkům z Afriky, Středního východu a Střední Asie. „Kůže je pas… epidermální občanství,“ řekl jeden uživatel sociálních sítí. Jean-Louis Bourlanges, člen francouzského Národního shromáždění, řekl televiznímu kanálu, že ukrajinští uprchlíci budou „imigrací velmi kvalitních intelektuálů, kterou budeme moci využít“.

Válka mezi Ruskem a Ukrajinou byla liberálními médii označena za nejhorší bezpečnostní krizi v Evropě od konce druhé světové války, což přispělo k celkové amnézii relativně nedávných konfliktů na kontinentu, jako byla válka v Bosně v 90. letech a konflikt v Severním Irsku, který trval od 60. let do roku 1998. Takovému zobecnění chyběla skutečnost, že v době po světové válce Evropa exportovala mnoho válek do zemí, které byly dřívějšími koloniálními entitami. Někteří komentátoři také chválili nezlomnost Ukrajinců a obranné schopnosti země, a to způsobem, že se domnívali, že žádný jiný národ nebo lidé takovou zkušenost dosud neprodělali.

Arnesa Buljušmić-Kustura:„…Bosňáci byli během obléhání Sarajeva a během bosenské genocidy bezbranní, ale nikdy nezaváhali. Lidé jsou neuvěřitelně houževnatí a po celém světě existují masy lidí, které vzdorují útlaku a válce. Nebuďme ahistoričtí ve jménu podpory Ukrajiny.“

Kritici poukázali na pokrytectví crowdsourcingu a zřizování online darů na financování kyjevské armády, aniž by čelili jakémukoli vládnímu odporu nebo pozastavení jejich peněžních účtů.

Louis Allday:„… liberálové otevřeně sbírají peníze pro ukrajinskou armádu, zatímco lidem se zmrazují účty na PayPalu jen za to, že vybírají *lékařské* potřeby pro Kubu, vypovídá mnohé o vztazích mezi zdánlivě apolitickými finančními/technologickými společnostmi a imperialistickými zájmy USA.“

Dvojí metr ohledně výzev k vyloučení Ruska z kulturních a sportovních akcí a nerozšíření stejného kroku na další okupační subjekty se neztratily ani na sociálních sítích. Byly uváděny příklady mezi palestinským hnutím bojkotu, stáhnutím investic a sankcí (BDS) proti Izraeli – které západní vlády často propagují jako antisemitské – a současným vyloučením Moskvy z akcí, jako je soutěž Eurovize a stáhnutí finále Ligy mistrů z Petrohradu.

Australský premiér Scott Morrison podpořil bojkot Ruska ve sportu, ale kritizoval bojkot kulturního festivalu v Sydney z minulého měsíce kvůli sponzorství od izraelské ambasády.

Britská poslankyně Claudia Webbe na Twitteru uvedla, že lidé, kterým na Ukrajincích skutečně záleží, jsou ti, kteří vítají všechny uprchlíky s otevřenou náručí. "Ostatní?" napsala: "No, předstírají."

Claudia Webbe: „Smutek a zoufalství, které všichni cítíme kvůli Ukrajině, by měly být stejné jako smutek a zoufalství, které cítíme kvůli Jemenu, Palestině a Sýrii.“

 

Zdroj:

https://www.aljazeera.com/news/2022/2/27/western-media-coverage-ukraine-russia-invasion-criticism

https://www.kyberobcane.cz/post/al-jazeera-rasistick%C3%A9-dvoj%C3%AD-standardy-z%C3%A1padn%C3%ADho-zpravodajstv%C3%AD-o-ukrajin%C4%9B

Autor: Josef Zbořil | pátek 4.3.2022 5:30 | karma článku: 30,66 | přečteno: 1789x
  • Další články autora

Josef Zbořil

Komunikace s adminy BLOGU IDNES aneb dvojmetrovost široce kritizované „Terezy Janků“

Po nedávném přechodu na nové rozhraní BLOGu IDNES mi připadá horší vše kromě přehlednější komunikace s HELPDESKem, kdy je zachycena nejen mnou vnímaná „cenzura“ a „dvojmetrovost“ od 3/2022.Tudíž uveřejňuji pro budoucí sebereflexi.

15.4.2024 v 6:00 | Karma: 19,90 | Přečteno: 631x | Diskuse| Hyde park

Josef Zbořil

Stand-up comedy Tyrše: O zpronevěře desítek milionů v SOKOLu

Generovaný, lidsky podobný, text pomocí chatbotu ChatGPT o tom, jak by zakladatel SOKOLa Miroslav Tyrš glosoval zpronevěru desítek milionů v účetnictví.

31.3.2024 v 6:00 | Karma: 12,63 | Přečteno: 284x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Recenze knihy Dominika Stroukala „Zvířátkování“

Ekonom Dominik Stroukal je také spoluautorem knížečky Zvířátkování z roku 1998, ve které dle abecedy skládá rýmovačky na zvířátka.

15.3.2024 v 6:00 | Karma: 6,18 | Přečteno: 97x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Zbořil

Místo burky pro ženy chtějme zahalovací brýle VR pro muslimy "Halal Vision PBUH"

Brýle virtuální reality "Halal Vision PBUH" by mohl být název produktu nebo služby spojené s muslimskou kulturou a tradicemi, které by skutečně věřící muslimové měli nosit,aby byli věrni, jak svému svědomí, tak i toleranci Západu.

29.2.2024 v 6:00 | Karma: 9,93 | Přečteno: 298x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Politické strany nemají možnost plné kontroly voleb - po 10 letech díra z 0,125% na 10%

Politické strany a hnutí mají ze zákona možnost kontroly řádného průběhu voleb pomocí delegování členů do volebních okrskových komisí v ČR. Již v 10/2013 jsem upozorňoval, že v zahraničí volí cca 0,125% voličů bez jejich kontroly.

15.2.2024 v 6:15 | Karma: 21,64 | Přečteno: 445x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 280
  • Celková karma 14,06
  • Průměrná čtenost 1774x
Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda a lídr Strany svobodných občanů (2012-2015), překladatel a autor americko-izraelského Gatestone Institute (2015-2022), zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu. Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky".