Al Jazeera: Nacistický terorismus ukrajinského AZOVu dle OSN, kongresmanů USA a Facebooku

5. 03. 2022 8:20:58
Překlad článku Profile: Who are Ukraine’s far-right Azov regiment? z katarského zpravodajského webu Al Jazeera ze dne 1.3.2022.

Krajně pravicová neonacistická skupina se rozšířila a stala se součástí ukrajinských ozbrojených sil, pouliční domobrany a politické strany. S tím, jak ruská invaze na Ukrajinu vstupuje do svého šestého dne, se ukrajinský krajně pravicový vojenský pluk opět dostává na titulní stránky novin. Ruský prezident Vladimir Putin označil přítomnost těchto jednotek v ukrajinské armádě za jeden z důvodů, proč zahájil takzvanou "speciální vojenskou operaci ... k demilitarizaci a de-nacifikaci Ukrajiny".

V pondělí ukrajinská národní garda zveřejnila na Twitteru video, na němž bojovníci Azova natírají své náboje vepřovým sádlem, které mají údajně použít proti muslimským Čečencům - spojencům Ruska - rozmístěným v jejich zemi. Azov se také podílel na výcviku civilistů prostřednictvím vojenských cvičení v období před ruskou invazí.

Co je to pluk Azov?

Azov je krajně pravicová dobrovolnická pěchotní jednotka, jejíž členové - odhadem 900 osob - jsou ultranacionalisté a jsou obviňováni z pěstování neonacistické a bělochy nadřazující ideologii. Jednotka byla původně zformována jako dobrovolnická skupina v květnu 2014 z ultranacionalistického gangu Patriot Ukrajiny a neonacistické skupiny Sociální národní shromáždění (SNA). Obě skupiny se angažovaly v xenofobních a neonacistických ideálech a fyzicky napadaly migranty, romskou komunitu a lidi, kteří se stavěli proti jejich názorům. Jako prapor bojovala skupina na frontové linii proti proruským separatistům v Doněcku, východní oblasti Ukrajiny. Těsně před zahájením invaze Putin uznal nezávislost dvou povstaleckých regionů z Donbasu. Několik měsíců po znovudobytí strategického přístavního města Mariupol od Ruskem podporovaných separatistů byla jednotka 12. listopadu 2014 oficiálně začleněna do Národní gardy Ukrajiny a vysloužila si vysoké uznání od tehdejšího prezidenta Petra Porošenka. "Jsou to naši nejlepší bojovníci," prohlásil na slavnostním předávání ocenění v roce 2014. "Naši nejlepší dobrovolníci."

Kdo založil Azov?

V čele jednotky stál Andrij Bileckij, který stál v čele Patriotů Ukrajiny (založených v roce 2005) i SNA (založené v roce 2008). Je známo, že SNA prováděla útoky na menšiny na Ukrajině. V roce 2010 Biletsky prohlásil, že národním cílem Ukrajiny je "vést bílé rasy světa v posledním křížovém tažení ... proti Untermenschen [méněcenným rasám] vedeným Semity". V roce 2014 byl Biletsky zvolen do parlamentu. Azov opustil, protože zvolení funkcionáři nemohou být v armádě ani v policii. Poslancem zůstal až do roku 2019. Dvaačtyřicetiletý Bileckij je svými příznivci přezdíván Belyj Vozd - neboli Bílý vládce. V říjnu 2016 založil krajně pravicovou stranu Národní sbor, jejíž jádro tvoří veteráni Azova.

Kdo financoval Azov předtím, než se stal součástí ukrajinských ozbrojených sil?

Jednotka získala v roce 2014 podporu ukrajinského ministra vnitra, protože vláda uznala, že její vlastní armáda je příliš slabá na boj s proruskými separatisty, a spoléhala se na polovojenské dobrovolnické jednotky. Tyto síly byly soukromě financovány oligarchy - nejznámějším z nich je Igor Kolomojskij, energetický magnát, miliardář a tehdejší guvernér Dněpropetrovské oblasti. Kromě Azova financoval Kolomojskij i další dobrovolnické prapory, například jednotky Dnipro 1 a Dnipro 2, Aidar a Donbas. Azov získal v počátcích finance a pomoc od jiného oligarchy: Serhij Taruta, miliardáře a gubernátora Doněcké oblasti.

Neonacistická ideologie

V roce 2015 tehdejší mluvčí pluku Andrij Djačenko uvedl, že 10 až 20 procent rekrutů Azova jsou nacisté. Jednotka popřela, že by se hlásila k nacistické ideologii jako celek, ale na uniformách a tělech příslušníků Azova se hojně vyskytují nacistické symboly, jako je hákový kříž a regálie SS. Na uniformě je například neonacistický symbol Wolfsangel, který připomíná černý hákový kříž na žlutém pozadí. Podle skupiny jde pouze o spojení písmen "N" a "I", která představují "národní ideu". Jednotliví členové se hlásí k neonacismu a mezi členy je rozšířen tvrdý krajně pravicový ultranacionalismus. V lednu 2018 Azov rozvinul svou pouliční hlídkovou jednotku s názvem Národní Družina, aby "obnovila" pořádek v hlavním městě Kyjevě. Místo toho jednotka prováděla pogromy na romskou komunitu a útočila na příslušníky LGBTQ komunity. "Ukrajina je jediným národem na světě, který má ve svých ozbrojených silách neonacistickou formaci," napsal v roce 2019 korespondent amerického časopisu The Nation.

Porušování lidských práv a válečné zločiny

Zpráva z roku 2016 úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OCHA) obvinila pluk Azov z porušování mezinárodního humanitárního práva. Zpráva podrobně popisuje incidenty z období od listopadu 2015 do února 2016, při nichž Azov použil své zbraně a síly na využívané civilní budovy a vysídlil obyvatele poté, co vyplenil civilní majetek. Zpráva rovněž obvinila prapor ze znásilňování a mučení zadržených osob v oblasti Donbasu.

Jaká byla mezinárodní reakce na Azov?

V červnu 2015 Kanada i Spojené státy oznámily, že jejich ozbrojené síly nebudou pluk Azov podporovat ani cvičit, a to s odkazem na jeho neonacistické vazby. Následující rok však USA pod tlakem Pentagonu zákaz zrušily. V říjnu 2019 podepsalo 40 členů amerického Kongresu v čele se zástupcem Maxem Rosem dopis, v němž neúspěšně vyzývali americké ministerstvo zahraničí, aby označilo Azov za "zahraniční teroristickou organizaci" (FTO). V dubnu loňského roku zástupkyně Elissa Slotkinová tuto žádost - která zahrnovala i další bělochy nadřazující skupiny - Bidenově administrativě zopakovala. Nadnárodní podpora Azovu byla široká a Ukrajina se stala novým centrem krajní pravice po celém světě. Bylo doloženo, že se k výcvikovým jednotkám Azov připojují muži ze tří kontinentů, aby zde hledali bojové zkušenosti a věnovali se podobné ideologii.

Oscilace na Facebooku

V roce 2016 Facebook poprvé označil pluk Azov za "nebezpečnou organizaci". V rámci politiky společnosti týkající se nebezpečných osob a organizací byl Azov v roce 2019 vykázán z jejích platforem. Skupina byla zařazena pod označení Facebook Tier 1, které zahrnuje skupiny jako Ku Klux Klan a ISIL (ISIS). Zakázáni jsou také uživatelé, kteří se podílejí na chvále, podpoře nebo reprezentaci skupin úrovně 1. Nicméně 24. února, v den, kdy Rusko zahájilo invazi, Facebook svůj zákaz zrušil znamenající umožnění chválit Azov. "Prozatím děláme úzkou výjimku pro chválu pluku Azov striktně v souvislosti s obranou Ukrajiny nebo v jejich roli jako součásti ukrajinské národní gardy," uvedl pro Business Insider mluvčí mateřské společnosti Facebooku Meta. "Nadále však zakazujeme veškeré nenávistné projevy, nenávistnou symboliku, chválu násilí, obecnou chválu, podporu nebo reprezentaci pluku Azov a jakýkoli jiný obsah, který porušuje naše komunitní standardy," dodal. Podle amerického webu The Intercept bude změna politiky pro moderátory Facebooku obrovským bolehlavem. "Uživatelé Facebooku sice nyní mohou chválit jakoukoli budoucí bojovou akci vojáků Azov proti Rusku, ale v nových zásadách se uvádí, že 'jakákoli chvála násilí' spáchaného skupinou je stále zakázána; není jasné, jaký druh nenásilné války společnost předpokládá," napsal Intercept.

PS: Jelikož se o bývalý Sovětský svaz více než v obecných znalostech nezajímám a Kyjev jsem navštívil jen v roce 2016 při přestupu cestou do Arménie, odkud vzniklo i následujících 5 blogů...

- Velký národ v malém státu: cestovní zkušenosti z Arménie a Náhorního Karabachu 2016

- Kniha "Hrůzy východu" z roku 1923 od českého cestovatele a svědka arménské genocidy spáchané muslimskými Turky a Kurdy

- Hemingway o arménské genocidě: ženy stále nosící své 6 dnů mrtvé děti

- Ostudu ČR díky neuznání "Arménské genocidy" lze ČSSD, KSČM a TOP09 vrátit u voleb

- Citáty o civilizaci a spiritualitě arménského patriota a zpěváka Serj Tankiana z kapely System Of The Down

...tak při současnými okolnostmi vynuceném načítání informací k aktuální změně geopolitiky a že nalezené zdroje jako...

- Is Biden Ignoring a Key Tool to Combat Violent Extremists?

- The Christchurch shooting, Eastern Europe's far-right and a 'cherry-picked reading of history'

- The Transnational Network That Nobody is Talking About

- Kniha From the Fires of War: Ukraine’s Azov Movement and the Global Far Right (Analyzing Political Violence)

...popisují, jak Azov vznikl a nadále využívá rozvrácené sociální a politickou situaci na Ukrajině - včetně jediné probíhající války na evropské půdě - k vybudování jednoho z nejambicióznějších a nejnebezpečnějších krajně pravicových hnutí na světě, tak si dám v tomto tématu cca 3 týdenní publikační prodlevu pro získání odstupu ze tří důvodů:

- nalezené informace o ukrajinském hnízdě neonacistů jako světového hubu s okrajovým až přímým propojením na vystřílení mešity na Christchurch jsou neuvěřitelně skandální, jak svými zjištěními, tak že v mainstreemu nejsou k nim odpovídající míře rozebírány a analýza mi zabere čas;

- pro mě ještě skandálnější současný dvojmetr, dvojí standardy, resp. rasismus, k mediálnímu informování a přistupování k lidem v nouzi ve vztahu k obdobným situacím v Sýrii, Jemenu, Libyi, Iráku, Afghánistánu a tzv. humanitárního bombardování Srbska, kdy i bývalý sociálně demokratický premiér Paroubek nyní uvádí: "...mezi masou Ukrajinců je celá řada lidí jiné barvy pleti. My ale chceme směřovat naši pomoc především Ukrajincům. Ne např. běžencům z Afriky či z různých zemí Asie..." . Tak tyto přístupy bych definoval, jako "humanitární rasisimus". Na Ukrajině např. studovalo tradičně hodně mediků z Indie a Afriky a záběry, jak je ukrajinští pohraničníci mlátí zasáhlo Indii možná více než nějaká další válka typu Sýrie a že tak při hlasování OSN zůstala Indie stejně jako Čína neutrální.

- premiér Fiala s ministrem vnitra Rakušanem jsou garanty současného redefinování vztahu mezi "limitovanou vládou a kritizujícími občany" svobodné republiky na "nekritizovatelnou vládu a limitované občany", když znepřístupnili několik vybraných webů svébytným procedurálním postupem a jak říká libertariánský autor James Bovard: "Z dlouhodobého horizontu by lidé měli mít více strach z vlády než z teroristů. Teroristé přicházejí a odcházejí, ale po moci lační politici tu s námi budou vždy.". Tak ať místní administrátoři blogu ÏDNES nemají trápení z mnou komunikovaných informací, že tu dnes máme exces "humanitární cenzury" s potenciálem jejího institucionálního etablování či do nějaké míry "humanitární neonacismus" spoluprací s Azovem jako oficiální částí ukrajinských vládních struktur.

Zdroj:

https://www.aljazeera.com/news/2022/3/1/who-are-the-azov-regiment

https://www.kyberobcane.cz/post/al-jazeera-co-je-ukrajinsk%C3%BD-krajn%C4%9B-pravicov%C3%BD-pluk-azov

Autor: Josef Zbořil | sobota 5.3.2022 8:20 | karma článku: 37.40 | přečteno: 2918x

Další články blogera

Josef Zbořil

Recenze knihy Dominika Stroukala „Zvířátkování“

Ekonom Dominik Stroukal je také spoluautorem knížečky Zvířátkování z roku 1998, ve které dle abecedy skládá rýmovačky na zvířátka.

15.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 74 | Diskuse

Josef Zbořil

Místo burky pro ženy chtějme zahalovací brýle VR pro muslimy "Halal Vision PBUH"

Brýle virtuální reality "Halal Vision PBUH" by mohl být název produktu nebo služby spojené s muslimskou kulturou a tradicemi, které by skutečně věřící muslimové měli nosit,aby byli věrni, jak svému svědomí, tak i toleranci Západu.

29.2.2024 v 6:00 | Karma článku: 9.58 | Přečteno: 288 | Diskuse

Josef Zbořil

Politické strany nemají možnost plné kontroly voleb - po 10 letech díra z 0,125% na 10%

Politické strany a hnutí mají ze zákona možnost kontroly řádného průběhu voleb pomocí delegování členů do volebních okrskových komisí v ČR. Již v 10/2013 jsem upozorňoval, že v zahraničí volí cca 0,125% voličů bez jejich kontroly.

15.2.2024 v 6:15 | Karma článku: 21.12 | Přečteno: 439 | Diskuse

Josef Zbořil

ESG správně vidí PŘÍRODU,SPOLEČNOST a OBČANSTVÍ jako vyčerpatelná DATA,ne jako WIFI zdarma

V lednu 2008 představil Klaus Schwab svoji vizi v eseji „Globální firemní občanství: Spolupráce s vládami a občanskou společností“, na kterou také v současné době navazují konkretizované požadavky fenoménu ESG.

31.1.2024 v 6:00 | Karma článku: 6.81 | Přečteno: 163 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 16.88 | Přečteno: 250 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 503 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 278 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1784

Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda Strany svobodných občanů, zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu.

Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky"  na webu loutkoherna.cz.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...