Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Charta 77 vznikla proti „Vystrčilům“

Letos v lednu jsme oslavili 45 let od vzniku znění Charty 77 a měli bychom ji oslavovat dál, jejím nezapomenutím.

Dnes je stále živoucí bezprecedentní amatérsko-pokrytecká skvrna na reputaci České republiky, když se předseda senátu Miloš Vystrčil stále snaží interpretovat svoji cestu na Tchaj-wan za zásadovost, zaštiťující se také „Havlovým odkazem“, když je spíše opak pravdou a nedodržováním Českou republikou deklarovaného mezinárodního diplomatického vztahu s Čínskou lidovou republiku (ČLR) shazuje pod stůl Havlovo motto „Žít v pravdě“ i odkaz Charty 77, která upozorňovala konstruktivním dialogem „politické představitele a státní aparát“ na nedodržování (lidských a občanských) práv, k jejichž dodržování se Československo zavázalo v roce 1975 v Helsinkách. Tedy obdobu toho, čeho se Miloš Vystrčil dopustil nyní – nedodržování závazků České republiky v mezinárodní diplomacii.

 

Pojďme si tedy „Vystrčilův příběh“ věcně vyargumentovat.

 

Nepřípustný Vystrčilův „diplomatický vztah“ s mezinárodně neuznávanou zemí „Tchaj-wan“

Miloš Vystrčil před a po návštěvě prohlásil:

„…druhým cílem je potom, ukázat, že Česko je svobodnou, suverénní a demokratickou zemí. A že naše parlamentní diplomacie je diplomacií. Zejména pokud se to týká českého senátu… a zároveň a to je ten třetí účel také se snaží spolupracovat a bude spolupracovat se všemi demokratickými zeměmi bez ohledu na to, zda si to někdo jiný přeje nebo nepřeje…“

„…jsem rád, že jako demokratická země spolupracujeme s jinou demokratickou zemí…“

 

Nedodržený deklarovaný Status Quo „rozhovorů s teritoriem Tchaj-wan“

Česká republika i státy EU uznávají ČLR a z diplomatického hlediska považují Tchaj-wan za součást jejího území a vychází ze zásady „jedné Číny". Vzhledem k tomu, že diplomaticky uznaná ČLR v praxi nevykonává veřejnou moc nad územím Tchaj-wanu, musí státy EU hájit své obchodní a další zájmy, které se týkají Tchaj-wanu, uzavíráním dohod s jiným subjektem, než je ČLR. Udržování oddělených hospodářských vztahů s pevninskou Čínou a s Tchaj-wanem a udržování diplomatických vztahů jen s ČLR se jeví jako nejpragmatičtější řešení a tento přístup sdílí i Česká republika. V roce 1995 se tehdejší ministr zahraničních věcí Josef Zieleniec vyjádřil:

„Ve vztazích s Tchaj-wanem Česká republika vychází z praxe převážné většiny dalších zemí, t. j. s ČLR udržuje diplomatické styky a s teritoriem Tchaj-wanu vztahy na nevládní úrovni, přičemž důsledně respektuje politickou linii existence pouze jedné Číny, jejíž součástí je i Tchaj-wan, a ČLR jedinou legitimní představitelkou. Tchaj-wan je nicméně neoddiskutovatelnou hospodářskou i sociální realitou, přičemž i s tímto teritoriem má ČR zájem rozvíjet především ekonomickou a obchodní spolupráci.“

V prosinci 2011 proběhla zahraniční cesta na Tchaj-wan delegace senátního výboru ve složení J.Regec, T.Kladívko, J.Pospíšil, P.Trpák a dle zápisu:

„Delegace navštívila Tchaj-wan na pozvání Výboru pro mezinárodní vztahy a bezpečnost Legislativního Yuanu (Parlamentu). Předmětem rozhovorů se zástupci tohoto výboru, stejně jako s představiteli dalších institucí, byly především vzájemné vztahy v hospodářské a politické oblasti. Tchaj-wan je jedním z nejdůležitějších zahraničních investorů v České republice a tchaj-wanské firmy vytvářejí na našem území tisíce pracovních míst. Tato spolupráce má veškeré šance, že se bude nadále rozvíjet a to zejména díky stále stoupající výkonnosti ekonomiky ostrova. Tomu napomáhá příznivý vývoj vztahů mezi Tchaj-wanem a ČLR, o němž senátory podrobně informovali představitelé vlády a Národní bezpečnostní rady. V průběhu návštěvy se senátoři též seznámili s tchaj-wanským systémem civilní obrany, se způsobem, jakým se ostrované snaží ochránit před ničivými přírodními katastrofami. Výbor považuje rozvíjení vztahů s dynamickými zeměmi Asie za jednu z priorit české zahraniční a hospodářské politiky.“

Nebo například na schůzi Senátu ze dne 14.12.2011 se mj. uvádí:

„…výbor doporučuje Senátu Parlamentu ČR vyslovit souhlas s ratifikací příslušných dohod podle článku XXI GATS s Argentinou, Austrálií, Brazílií, Kanadou, Čínou, samostatným celním územím Tchaj-wan…“

 

„Parlamentní diplomacie“ komplementem diplomacie

Parlamentní diplomacie je nezbytnou součástí zahraničních vztahů každé země a důležitým komplementem diplomacie vládní. Když například dřívější ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg představoval základní body vládní zahraniční koncepce, uvedl, že k jejím základním charakteristikám patří co nejširší vnitropolitický konsensus a kontinuita. Delegace diplomatických parlamentních misí by se potom měly zaměřit na konkrétní cíle, které jsou nejlépe v souladu s vládní zahraniční koncepcí, neboť jinak by Česká republika mohla v zahraničí působit jako země s nekoncepčními postoji, což by nebylo dobré pro reputaci České republiky v zahraničí.

Vnitropolitický konsensus a kontinuita je diskutována na schůzkách ústavních činitelů svolávaných prezidentem (Zeman zvolen v 2018 cca 2,8 miliony hlasy z 5,5 milionu hlasujících) a zváni jsou ministr zahraničí, obrany a vnitra s předsedou sněmovny (představitelé stran zvoleni v 2017 cca 2,2 miliony z cca 5 milionů hlasujících) a předsedy senátu (Vystrčil zvolen v 2016 cca 8 tisíci hlasy z 1,2 milionu hlasujících v 2. kolech senátních voleb 2016,2018 a 2020). Předseda senátu Vystrčil však začal ignorovat vnitropolitický konsensus a kontinuitu a vyčlenil se z nich. Byla mu dokonce na Tchaj-wanu udělena medaile za parlamentní demokracii s uvedením, že za posledních 45 let nikdo Tchaj-wan na obdobné pozici nenavštívil. Důvodem je však nejpravděpodobněji fakt, že Tchaj-wan není členem Meziparlamentní unie, která sdružuje parlamenty celosvětově, která vznikla v roce 1889, a jejímž účelem je pěstování kontaktů mezi jednotlivými parlamenty a zdůrazňuje úzkou spolupráci s OSN, jejímž členem Tchaj-wan také od roku 1971 není, když za nástupnickou zemi byla uznána ČLR.

 

Totalitní minulost „Čínské republiky na Tchaj-wanu“

Vláda Čínské republiky na Taiwanu odvozuje svou právní subjektivitu od Čínské republiky, která byla založena na pevnině po rozpadu mandžuského císařství v roce 1912. Výsledkem občanské války v 1927-1949 byly dva státy, a to Čínská republika na Taiwanu a Čínská lidová republika na pevninské Číně, tedy dva čínské státy a dvě čínské vlády, které si činí vzájemně nárok na suverenitu nad nedělitelným čínským územím obdobně jako Severní a Jižní Korea.

Při příchodu Čankajška na Taiwan v roce 1949 jeho vláda nastolila autoritativní režim. Národní strana Kuomintang obsadila všechny důležité funkce ve státní správě a místní tchaj-wanská společnost byla vyloučena z podílu na politické moci. Kuomintang se snažil eliminovat jakékoliv zakládání dalších politických stran a kontroloval média. V období 1947-1987 nastolil na světě jedno z nejdelších období stanného práva, označovaným jako „Bílý teror“, kdy bylo uvězněno na 140 tisíc obyvatel a cca 4 tisíce popraveno.

V 70. letech Čínská republika na Taiwanu prosazovala, že je nástupcem vlády na pevnině a jediným dědicem čínské kultury s územními nároky např. i na Tibet. V roce 1987 byl zahájen proces demokratizace a tzv. nacionální „taiwanizace“ znamenající zdůraznění významu taiwanské kultury, společnosti, ekonomiky, jazyka, národnosti a identity a nepovažování Tchaj-wanu (Formosy) za součást kontinentální Číny. Toto je v politickém prostředí aktuálně stále živé téma a kritizováno „pan-blue“ koalicí v čele s pravicovým Kuomintagem a naopak podporováno „pan-green“ koalicí v čele s levicovou Demokratickou pokrokovou stranou.

 

Ztráta reputace České republiky

Česká republika, jako nástupnická země Československa, byla s Čínskou republikou součástí spojených národů protifašistické koalice a v roce 1975 Československo uznalo Čínskou lidovou republiku. Vystrčilovým projevováním uznávání samostatnosti mezinárodně neuznávaného Tchaj-wanu zrazuje nejen diplomatické partnerství s ČLR, ale i zbylé představitele „Čínské republiky na Tchaj-wanu“, svým příklonem k této pan-green koalicí prosazované „nové Tchajwanské identitě“. Tímto diplomatickým amatérismem deklaroval Vystrčil nekulturnost, bezzásadovost a nedůvěryhodnost znamenající ztrácení reputace ČR na mezinárodním poli.

Charta 77 upozorňovala konstruktivním dialogem „politické představitele a státní aparát“ na nedodržování (lidských a občanských) práv, k jejichž dodržování se Československo zavázalo v roce 1975 v Helsinkách. Tedy na obdobu toho, čeho se Miloš Vystrčil dopustil nyní – nedodržování závazků České republiky v mezinárodní diplomacii. Charta 77 vznikla proti zvůli tehdejších „Vystrčilů“ a neměli bychom na její odkaz zapomínat či tolerovat její zneužívání a ohýbání obdobnými charaktery proti nimž byla sepsána.

 

 

Zdroje:

https://www.psp.cz/sqw/text/orig2.sqw?idd=20945

http://www.totalita.cz/txt/txt_ch77_dok_1977_01_01.php

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/vystrcil-strach-mam-ale-nejet-na-tchaj-wan-tak-se-stydim-40335881

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3173841-jsem-tchaj-wanec-vystrcil-dostal-medaili-za-parlamentni-diplomacii

http://www.senat.cz/xqw/webdav/pssenat/original/50346/42733/40524

http://invenio.nusl.cz/record/155822/files/nusl-155822_1.pdf

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/prezident-zahranicni-politika-ustavni-cinitele-milos-vystrcil.A200918_163621_zahranicni_kzem

https://www.senat.cz/informace/galerie/videogalerie/video.php?id=710

https://www.senat.cz/cinnost/zpravy/vyrzpr2011/vyrzpr11.pdf

https://www.senat.cz/xqw/webdav/pssenat/original/62870/53129

https://en.wikipedia.org/wiki/White_Terror_(Taiwan)

https://www.ipu.org/about-ipu/members/geopolitical-groups/asia-pacific-group

Autor: Josef Zbořil | pondělí 18.4.2022 12:52 | karma článku: 36,49 | přečteno: 1734x
  • Další články autora

Josef Zbořil

Jaký byl prostějovský LOUTKOFEST 2024? Aneb „Loutkáři: Youtubeři minulých století“

Od 5.3. do 6.4.2024 probíhala v městské galerii na Zámku Prostějov interaktivní výstava LOUTKOFEST. Jejím cílem bylo k příležitosti světového dne loutkářství (21.3.) poukázat na minulost i současnost loutkářství na prostějovsku.

30.4.2024 v 6:00 | Karma: 0 | Přečteno: 49x | Diskuse| Kultura

Josef Zbořil

Komunikace s adminy BLOGU IDNES aneb dvojmetrovost široce kritizované „Terezy Janků“

Po nedávném přechodu na nové rozhraní BLOGu IDNES mi připadá horší vše kromě přehlednější komunikace s HELPDESKem, kdy je zachycena nejen mnou vnímaná „cenzura“ a „dvojmetrovost“ od 3/2022.Tudíž uveřejňuji pro budoucí sebereflexi.

15.4.2024 v 6:00 | Karma: 20,11 | Přečteno: 652x | Diskuse| Hyde park

Josef Zbořil

Stand-up comedy Tyrše: O zpronevěře desítek milionů v SOKOLu

Generovaný, lidsky podobný, text pomocí chatbotu ChatGPT o tom, jak by zakladatel SOKOLa Miroslav Tyrš glosoval zpronevěru desítek milionů v účetnictví.

31.3.2024 v 6:00 | Karma: 12,63 | Přečteno: 285x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Recenze knihy Dominika Stroukala „Zvířátkování“

Ekonom Dominik Stroukal je také spoluautorem knížečky Zvířátkování z roku 1998, ve které dle abecedy skládá rýmovačky na zvířátka.

15.3.2024 v 6:00 | Karma: 6,18 | Přečteno: 97x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Zbořil

Místo burky pro ženy chtějme zahalovací brýle VR pro muslimy "Halal Vision PBUH"

Brýle virtuální reality "Halal Vision PBUH" by mohl být název produktu nebo služby spojené s muslimskou kulturou a tradicemi, které by skutečně věřící muslimové měli nosit,aby byli věrni, jak svému svědomí, tak i toleranci Západu.

29.2.2024 v 6:00 | Karma: 9,93 | Přečteno: 299x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 281
  • Celková karma 11,75
  • Průměrná čtenost 1768x
Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda a lídr Strany svobodných občanů (2012-2015), překladatel a autor americko-izraelského Gatestone Institute (2015-2022), zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu. Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky".