Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kritika Zelenského, jím zakázanou, libertariánskou stranou blogera Anatolije Šarije

Anatolij Anatolijevič Šarij (*1978) je ukrajinský novinář, bloger a youtuber, který má na YouTube 2,98 milionů odběratelů a jeho videa mají celkový počet shlédnutí 3,8 miliard.

V červnu 2019 založil „Stranu Šarij“ prosazující libertariánství, e-demokracii či euroskepticismus a připomíná tak v českých reáliích nejblíže Svobodné. V ukrajinských parlamentních volbách 2019 získala 2,23 % hlasů, přičemž v první desítce stranických kandidátů byli:

Olha Shariy (Bondarenko) - ukrajinská novinářka a blogerka;

Pavlo Ullach - novinář a historik s Ph.D. na světové dějiny;

Jevgenij Jevtuchov (alias DJ Sender) - ukrajinský DJ, hudební producent, skladatel a zpěvák; majitel vydavatelství Send Records a jeho sublabelů; zakladatel rozhlasové stanice DJFM;

Ivan Mamčur - podnikatel, odborník na online-marketing a online vzdělávání;

Artur Talabira - novinář a reportér; divadelní a filmový herec;

Mykola Gladěnkij - odborník na politologii;

Dmytro Butenko - podnikatel v oblasti informačních technologií;

Roman Katerinčuk - podnikatel v oblasti IT;

Během komunálních voleb v roce 2020 se kandidáti strany dostali do několika městských a oblastních rad. 4. července 2019 Šarij uvedl, že jeho strana přechází do opozice vůči proprezidentské straně Sluha národa, protože Volodymyr Zelenský nesplnil očekávání. Strana Sluha národa je stejně jako české hnutí ANO členem ALDE a Zelenský byl stejně jako Babiš uveden v „korupčním skandálu Pandora Papers“ na podzim 2021, a který mu prakticky zničil šance na znovuzvolení jako „ukrajinského protikorupčního prezidentského kandidáta“.

Během ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022 byla činnost strany Šarij spolu s dalšími deseti opozičními stranami Zelenským pozastavena - kvůli jejich údajným vazbám na Ruskou federaci. Kvůli investigativní práci Šarije mu bylo vyhrožováno smrtí a z Ukrajiny utekl v roce 2012. Obdržel azyl v Evropské unii a v současnosti žije ve Španělsku. Od povstání na ukrajinském Majdanu v roce 2014 a ruské anexe Krymu začal mluvit o Ukrajině jako o západní "kolonii" ovládané neonacisty nenávidějícími Rusko a obviňoval ukrajinská média a Zelenského z manipulace s veřejným míněním na Západě.

Bezpečnostní službou Ukrajiny (SBU) byl obviněn z vlastizrady a podněcování k etnické nebo rasové nenávisti. 4. května 2022 byl zadržen španělskými úřady a den nato jej soudce propustil, i když vyšetřovatelé SBU argumentovali, že Šarij prováděl nezákonnou činnost poškozující národní bezpečnost Ukrajiny v informační oblasti a jednal na příkaz zahraničních orgánů, a kdy mezi jeho nejkontroverznější výroky patří těchto sedm:

1) Lidé na západní Ukrajině "nejsou Ukrajinci, ale míšenci"

"Ve skutečnosti jste byli před rokem 1939 nikdo. Byli jste zkurvená stádní zvířata, která seděla ve svých horských norách... Kyjev, Záporoží a Poltava mají na rozdíl od vás důvod nenávidět (Josifa) Stalina. Měli byste v některé z vašich vesnic udělat Stalinovi zlatý zku***ný pomník. A měli byste se k němu modlit, protože civilizaci jste do roku 1939 nepoznali. Neměli jste půdu. Já jsem Ukrajinec, a vy ne. Neříkám, že jste druhořadí, jste prostě polokrevní. Třetí, čtvrté krve. Jste napůl Poláci, napůl Maďaři, kdo ví, co jste vlastně zač. Neříkejte lidem v Kyjevě, co mají dělat, jak mají správně milovat svou zemi, svou vlajku. To není vaše vlajka - žádnou nemáte. Nejste Ukrajinci."

2) Válka v Donbasu byla "občanská"

"Chápu, že bez jejich (ruské) podpory by tyto republiky (tzv. 'lidové republiky' v Doněcku a Luhansku) rychle skončily. Ale stále si myslím, že jde o vnitřní ukrajinský konflikt, že je to občanská válka. Ano, říkám tomu občanská válka. Myslím si, že Ukrajinci se s tím musí vypořádat."

3) Operace společných sil k odražení ruské agrese neměla smysl, podporovali ji "degeneráti"

"Ti lidé budou umírat a ještě nadávat na Putina nebo na někoho jiného; jsou připraveni vydržet cokoli - nebetyčné ceny, každodenní lži, to, že jejich děti jsou posílány na frontu a vracejí se s chybějícími končetinami - to všechno snesou. Proč? Nevím. Ti nejzdegenerovanější to snad všechno snášejí například ve jménu vstupu do EU. Lidé, kteří mají v mozku alespoň jednu záhybku, ať už je jakkoli rovná, si uvědomují, že vstup do EU bude trvat 20, 30, 50 let, možná i věčně."

4) Současná Ukrajina je na rozdíl od sovětské Ukrajinské SSR "blbost"

"Všechno, co máme dnes, je prostě blbost. Každý vidí, v co se změnila naše (sovětská) republika, která kdysi byla úrodnou zemí hojnosti. Moderní Ukrajinu nepředstavuje srp a kladivo, ale laciný kukuřičný klas, který trčí z pár egyptských brambor. Falický symbol s několika výklady."

5) Ukrajinská vláda je "zločinná a nepřátelská vůči Rusku"

"Tato (ukrajinská) vláda je zločinná a nepřátelská vůči Rusku... Po mých slovech se ozve spousta křiku a obscénností. Ale já budu trvat na tom, že bojuji proti této kyjevské vládě. Zákonnými prostředky, podle evropských norem; neporušuji (žádná pravidla), nikdy jsem se nezasazoval o násilné svržení této vlády."

6) "Velká část Ukrajinců" je "beznadějně zhlouplá"

"Můžete se zdobit viburkami a nechat si na prsa vytetovat Kobzara (pseudonym nejslavnějšího ukrajinského básníka Tarase Ševčenka), ... můžete si udělat bílou černou, ale faktem zůstává - Ukrajinci nejsou nejproduktivnější národ. Ani nejchytřejší, ani nejracionálnější. Je to systém. Systém primitivní hlouposti - hluboké, zkostnatělé, beznadějné hlouposti velké části mého národa, který lépe reaguje na klacek, na rozdíl od mrkve. Právě klackem se dá nejsnáze komunikovat s dobytkem. Můžete je krmit kvalitním senem - stejně nebudou pracovat. Stačí však použít klacek a začnou pracovat. (Budou) držet hlavu dole a začnou táhnout (pluh). Bez hole by se pouze rozmnožovali. A jedli."

7) Ukrajinská média jsou zdrojem "propagandy, nenávisti, násilí a lží"

"Ukrajinská média už nejsou média. Stala se masovými šiřiteli dezinformací, propagandy, nenávisti, násilí a lží. Každodenní manipulace, lži a falešné zprávy. Pracující lidé nemají čas hledat primární zdroje a po práci prohledávat internet; zapnou televizi a nechají se "zombifikovat", protože i ty naprosto absurdní lži začnou dávat smysl, pokud je slyšíte každý den."

 

A z posledního měsíce:

Na svém facebookovém profilu uvedl dne 28.5.2022:

„…Pro ty, kteří mi píší: "Nemůžete kritizovat vedení země v době války". Opakuji. První den na mnoha hodinách streamu jsem řekl: "To je ono, není čas na kritiku, musíme přemýšlet o tom, co dělat, jak lidem pomáhat." To viděly a slyšely miliony lidí. Miliony lidí viděly a slyšely, jak jsme pomohli stovkám skutečných lidí vyhnout se skutečné smrti. Druhý den války se Zelenský a spol. nezajímali o to, co mají dělat obyvatelé Mariupolu, jak dopravit vodu a potraviny do Irpenu nebo léky do Buchy, co mají dělat lidé závislí na inzulínu a kde mají hledat své ztracené blízké… Pak se rozhodli nejvyšším dekretem zakázat činnost mé strany, která se nikdy nepokusila spáchat ani jediný zločin proti Ukrajině nebo jejímu lidu. Souběžně byli zatýkáni, vyslýcháni a mučeni moji kamarádi a příznivci. Poté, ještě v prvním týdnu války, poslali žádost na krypto-burzu, aby zablokovala můj majetek, protože jsem prý terorista. Právě to dělali…“

Na svém facebookovém profilu uvedl dne 20.5.2022:

„Zelenskyj řekl, že naši hrdinové jsou zachráněni. Ukazuje se, že je zachránila ruská armáda před ruskou armádou.“

Na svém facebookovém profilu uvedl dne 20.5.2022:

„Duda uvedl, že jej Zelenský varoval před invazí několik hodin před invazí.  Ale Ukrajince "zapomněl" varovat. Později se v časopise Time objevil falešný článek, ve kterém Zelenský probudil své děti a manželku, zaskočené bombardováním... Duda tě udal, ty prolhaný herče.“

Na svém facebookovém profilu uvedl dne 14.5.2022:

„Co je to "ukrajinský tisk"? To je když celý den všechna "média" hlásí, že "SBU úspěšně zablokovala stranickou buňku strany Šarij v Rovně". A nikdo nedá na Šaríjovo prohlášení, že... tam už dva roky není žádná stranická buňka. Klauni“.

Na svém facebookovém profilu uvedl dne 11.5.2022:

"Už dva dny nám s manželkou vyhrožují lidé, kteří se vydávají za manželky a příbuzné bojovníků Azova. Říkají, že nám hrozí poprava a že mě, mou ženu a děti zabijí...Chtěl bych připomenout, že v Azovstalu jsou pohraničníci, KORD, 36. brigáda námořní pěchoty a teritoriální obrana Mariupolu. A jejich příbuzní z nějakého důvodu nic nepíší," Arestovich. Kancelář prezidenta pohřbívá "Azov" velmi promyšleně. Co za nic nestojí je kádrování Bankovových psů, jako je Petrov, že prý Azovci skoro sní o smrti. Ne, chtějí žít. A to je pro Zelenského velký problém. Mrtví a kanonizovaní hrdinové se nikdy nepokusí o atentát a neposkytnou rozhovor. Ve kterém vás, šmejda z PR oddělení, nebudou chtít vyhodit do popelnice.“

 

Postoj Anatolije Šariji, tak více než definici ukrajinské rozvědky SBU, odpovídá výrokům zajímavých "libertariánských" autorů, které jsem dříve na blogu od roku 2011 publikoval:

James Bovard (8/2014): „Z dlouhodobého horizontu by lidé měli mít více strach z vlády než z teroristů. Teroristé přicházejí a odcházejí, ale po moci lační politici tu s námi budou vždy“.

Thomas Sowell (4/2014): „Skutečným nebezpečím pro nás všechny je, když vláda uplatňuje nejen pravomoci, pro které jsme hlasovali, ale vykonává i další pravomoci, pro které jsme nikdy nehlasovali. To je, stav kdy se "veřejní služebníci" stávají „našimi pány“. To je, když vláda sama udělá krok za čáru“.

Ron Paul (4/2015): „Skutečným vlastenectvím je ochota zpochybňovat vládu kdykoli, když koná špatně.“

 

 

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Anatoly_Shariy

https://en.wikipedia.org/wiki/Party_of_Shariy

https://denikn.cz/minuta/873259/

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/pandorina-skrinka-ukrajinskeho-prezidenta-ktery-sliboval-vymyceni-korupce-176522

https://www.reuters.com/world/europe/spanish-police-detain-pro-russian-ukrainian-blogger-accused-treason-2022-05-05/

https://news.yahoo.com/anatoly-shariy-became-odious-influential-163500466.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly9lbi53aWtpcGVkaWEub3JnLw&guce_referrer_sig=AQAAAIWI8-cp67gfy7KjgHbJYvxR-VJx5T6QK9l7n6qlhsyD0rD9Z7NlwUdC7it0YQz3Yty45c3Rc4YAFAP15FmPULtCWUijz59aqk6VtZRxNXEMqr3R-ZWNjGJCgJrCNNT9DhUpmze2cFJCVVhnniEG4xXWMLj7Waf0TudpN7M-ysVM

Autor: Josef Zbořil | sobota 28.5.2022 16:00 | karma článku: 33,74 | přečteno: 1537x
  • Další články autora

Josef Zbořil

Komunikace s adminy BLOGU IDNES aneb dvojmetrovost široce kritizované „Terezy Janků“

Po nedávném přechodu na nové rozhraní BLOGu IDNES mi připadá horší vše kromě přehlednější komunikace s HELPDESKem, kdy je zachycena nejen mnou vnímaná „cenzura“ a „dvojmetrovost“ od 3/2022.Tudíž uveřejňuji pro budoucí sebereflexi.

15.4.2024 v 6:00 | Karma: 19,26 | Přečteno: 578x | Diskuse| Hyde park

Josef Zbořil

Stand-up comedy Tyrše: O zpronevěře desítek milionů v SOKOLu

Generovaný, lidsky podobný, text pomocí chatbotu ChatGPT o tom, jak by zakladatel SOKOLa Miroslav Tyrš glosoval zpronevěru desítek milionů v účetnictví.

31.3.2024 v 6:00 | Karma: 12,63 | Přečteno: 282x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Recenze knihy Dominika Stroukala „Zvířátkování“

Ekonom Dominik Stroukal je také spoluautorem knížečky Zvířátkování z roku 1998, ve které dle abecedy skládá rýmovačky na zvířátka.

15.3.2024 v 6:00 | Karma: 6,16 | Přečteno: 96x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Zbořil

Místo burky pro ženy chtějme zahalovací brýle VR pro muslimy "Halal Vision PBUH"

Brýle virtuální reality "Halal Vision PBUH" by mohl být název produktu nebo služby spojené s muslimskou kulturou a tradicemi, které by skutečně věřící muslimové měli nosit,aby byli věrni, jak svému svědomí, tak i toleranci Západu.

29.2.2024 v 6:00 | Karma: 9,93 | Přečteno: 297x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Politické strany nemají možnost plné kontroly voleb - po 10 letech díra z 0,125% na 10%

Politické strany a hnutí mají ze zákona možnost kontroly řádného průběhu voleb pomocí delegování členů do volebních okrskových komisí v ČR. Již v 10/2013 jsem upozorňoval, že v zahraničí volí cca 0,125% voličů bez jejich kontroly.

15.2.2024 v 6:15 | Karma: 21,64 | Přečteno: 443x | Diskuse| Politika

Josef Zbořil

ESG správně vidí PŘÍRODU,SPOLEČNOST a OBČANSTVÍ jako vyčerpatelná DATA,ne jako WIFI zdarma

V lednu 2008 představil Klaus Schwab svoji vizi v eseji „Globální firemní občanství: Spolupráce s vládami a občanskou společností“, na kterou také v současné době navazují konkretizované požadavky fenoménu ESG.

31.1.2024 v 6:00 | Karma: 7,24 | Přečteno: 170x | Diskuse

Josef Zbořil

Přicházející éra „politického metaverza“

Moderní technologie, jako digitální dvojčata či umělá inteligence, se stanou stavebními kameny zcela nového konceptu politického metaverza, které vytvoří rozhraní mezi skutečným a virtuálním světem, přinášející nebývalé možnosti.

15.1.2024 v 6:00 | Karma: 5,65 | Přečteno: 164x | Diskuse| Politika

Josef Zbořil

Plky plk. Ivo Zelinky - nově s hrubkami ve vystřílených tweetech z posledního týdne

Vrstevník plukovník Mgr. Ivo Zelinka (*1980) je na sociální síti X (dříve Twitter) nepřehlédnutelný "influencer", který má našlápnuto i do nejvyšší armádní funkce, čímž ale tuto organizaci usvědčuje z jejího tristního stavu.

7.10.2023 v 14:13 | Karma: 19,03 | Přečteno: 554x | Diskuse| Politika

Josef Zbořil

A jaké jsou ty vaše vysněné "trezorové tweety"? … Vítku, Petře, Věro…

Nebyl první máj a k boji proti nesprávným názorům zval mediální hlas. Nebyl ani první apríl, ale smáli jsme se hlasům Rakušanů, Fialů a Jourů, co vyzývaly k"trezorovým tweetům". Jaké jsou asi ty jejich vysněné?...

1.10.2023 v 13:31 | Karma: 19,19 | Přečteno: 403x | Diskuse| Politika

Josef Zbořil

Čínská AI: Prozatímní opatření pro řízení služeb generativní umělé inteligence

Překlad čínského regulačního prozatímního opatření na umělou inteligenci (AI) ze dne 10.července 2023 doplňující již nepřehlédnutelný stav upadající "evropské AI" oproti "americké AI" a "čínské AI".

15.7.2023 v 10:22 | Karma: 6,62 | Přečteno: 159x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Harari: Umělá inteligence a budoucnost lidstva

Překlad prezentace„Umělá inteligence a budoucnost lidstva“ od Yuval Noah Harariho, kterou přednesl na Frontiers Forum v Montreux dne 29.4.2023.

11.7.2023 v 16:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Dezfact-checking: Dezinformační fact-checking

Dezinformace bývá definována jako nepravdivá informace záměrně šířená za účelem oklamání lidí. Fact-checking má prověřovat faktická tvrzení s cílem určit pravdivost a správnost, ale může být také přirozeně použit i dezinformačně.

8.7.2023 v 11:26 | Karma: 20,37 | Přečteno: 418x | Diskuse| Politika

Josef Zbořil

Usvědčený dezinformátor Tomáš Zdechovský: Lži o nezávislém státu Tchaj-wan

Fact-checking vystudovaného pedagoga volného času na teologické fakultě a dalších obdobných měkkých oborů Mgr. at. Mgr. at. Mgr. Tomáše Zdechovského, MBA, který je v tématu Tchaj-wanu usvědčeným dezinformujícím lhářem.

6.7.2023 v 14:17 | Karma: 33,20 | Přečteno: 1222x | Diskuse| Politika

Josef Zbořil

Osobní zkušenost s požadavkem na změnu dopravního značení II

Příklad požadavku a průběhu řešení změny dopravního značení v roce 2023 na Prostějovsku, navazující na osobní zkušenost z roku 2015.

6.7.2023 v 9:51 | Karma: 10,78 | Přečteno: 256x | Diskuse| Občanské aktivity

Josef Zbořil

Prostějovský červen 1990: 30ti tisícové uvítání Havla, varování před kariéristy typu Pavla

Petr Pavel oslavil 14.6.2023 svých prvních 100 dní v roli prezidenta ČR. Proč je nejen pro mě stále nepřijatelný napoví i ohlédnutí do června 1990, kdy na titulní straně prostějovského časopisu KOVÁK vyšly tři vysvětlující články.

14.6.2023 v 20:53 | Karma: 32,68 | Přečteno: 980x | Diskuse| Politika

Josef Zbořil

Beneš:Brzy uslyšíme systém omluv omývající vinu a odpovědnost Němců jako celku za nacismus

10.6.1942 došlo k vyhlazení Lidic a při letošním uctívání památky jsme slyšeli svébytně relativizující výroky Pavla či Pekarové. Připomeňme si i trochu pravdivější verzi z projevu Beneše na smuteční tryzně v Lidicích z 10.6. 1945.

11.6.2023 v 18:06 | Karma: 34,64 | Přečteno: 884x | Diskuse| Politika

Josef Zbořil

Zrušme dezinformační pojem „výherní automat“

Za „výherní hrací automaty“ jsou označována elektronická zařízení, na kterých lze za peníze provozovat hry se zákonem daným výherním podílem 75 až 100%. Nazývejme je tedy ne-dezinformačně „proherní hrací automaty".

11.6.2023 v 11:29 | Karma: 15,24 | Přečteno: 325x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

80. let od popravy Masarykova tajemníka Vasila Škracha aneb omluvme se za CHCIMÍRa

28.5.2023 si připomínáme 80. výročí od popravy Masarykova tajemníka Vasila Škracha, rodáka z Prostějova. Připomeňme si jeho památku navzdory výzvám některých současníků o omluvách za předky či že byl do posledních hodin CHCIMÍRem.

28.5.2023 v 8:46 | Karma: 22,88 | Přečteno: 520x | Diskuse| Politika

Josef Zbořil

Jak moderní trendy změní politiku? Digitální projektování programů a správy věcí veřejných

Politické programy a správa věcí veřejných stojí na prahu zásadních změn. Jak bude politika občanské vlády a výkon úřadů vypadat v budoucnu? Představme si trendy naznačující možný směr, kterým se politika bude ubírat.

27.5.2023 v 11:10 | Karma: 0 | Přečteno: 79x | Diskuse| Politika

Josef Zbořil

Peněženka u doktora

Vyšetření nejmenované peněženky na podezření z prázdnoty v době epidemie anti-babišismu a signalizující projevy Fialovy drahoty.

26.5.2023 v 5:30 | Karma: 15,91 | Přečteno: 303x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 280
  • Celková karma 13,93
  • Průměrná čtenost 1774x
Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda a lídr Strany svobodných občanů (2012-2015), překladatel a autor americko-izraelského Gatestone Institute (2015-2022), zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu. Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky".