Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Nevim jake jsou momentalni snahy Slezanu o jejich obrozeni, ale v blizke budoucnosti bych spise daval sanci Morave, protoze tam se populace neprestehovavala jako ve Slezsku.  Morava momentalne zaziva informacni kampan jedincu a verejnych organizaci, kteri probouzi moravske podvedomi a tolik dulezity zemsky patriotismus.  Etnologove se dnes domnivaji, ze budoucnost v Evrope patri i tem zapomenutym narodum, ktere si jeste reknou o sve.  Tim verim, ze nejenom Morava, ale i Slezsko bude jednou opet samospravna zeme a je jedno jestli v ramci nejakeho statu nebo primo EU.  Byla by tragedie, kdyby tyto zeme kompletne zmizely z mapy Evropy bez snahy za jejich pravoplatne obnoveni.

0 0
možnosti
Foto

A procentuální zastoupení úředníků  v populaci opět stoupne a s tím následně další daně. Každé další takové dělení na státečky je vždy nejvýhodnější pro ty profesionální pijavice.

0 0
možnosti
Foto

A k čemu by to bylo dobrý?

0 0
možnosti
JB

Obávám se, že "Slezské národní obrození" je spíš utopie. Bohužel. Dolní Slezsko je obydleno Poláky z východu (Halič, Ukrajina), ohledně Slezanů v polském Horním Slezsku  bylo polským Nejvyšším soudem v r. 2013 jasně řečeno, že slezský národ neexistuje :-). A celkem by bylo zajímavé zjistit, kdo z obyvatel českého Slezska ví, že vlastně žije ve Slezsku a ne na severní Moravě.

Velice dobře jste myslím vystihnul, proč jsou Moravani a Slezané označování jako Češi R^, velmi podobné mi přijde, když jsou Slezané vydáváni za "Moraváky" nebo "Severomoraváky" ;-( a Hlučiňané za jakési "Moravce"..

Ještě bych měl připomínky k mapkám, které jste použil. Na té první, která patrně pochází ze stránek slezského hnutí RAŚ, je jako Horní Slezsko označen i tzv. "Javornický výběžek", tedy území kolem Jeseníku, Vidnavy, Zlatých Hor. Tato část Slezska ale byla součástí Niského knížectví, tedy Dolního Slezska. V dalších mapkách je v Polsku do Slezska zahrnuta i severní část vojvodství Lubuskieho, a to si myslím není správně.

A za článek děkuji.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS