Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prostějovský červen 1990: 30ti tisícové uvítání Havla, varování před kariéristy typu Pavla

Petr Pavel oslavil 14.6.2023 svých prvních 100 dní v roli prezidenta ČR. Proč je nejen pro mě stále nepřijatelný napoví i ohlédnutí do června 1990, kdy na titulní straně prostějovského časopisu KOVÁK vyšly tři vysvětlující články.

Daný časopis ze 7.6.1990 máme doma archivovaný z důvodu veřejné omluvy a příhodné jsou nyní i zbylé články na této titulní straně - 30ti tisícové uvítání nově zvoleného prezidenta Havla v okresním městě a varování před kariéristy typu Petra Pavla (předsedy základní organizace KSČ, jehož rodiče byli aktivními členy KSČ, později působil jako agent Pávek, který se během svého svazáctví v SSM účastnil Leninského kroužku a "schvaloval návštěvu přátel z SSSR v 1968").

Čitelnější přepisy daných tří článků:

Veřejná omluva postiženým

Vedení státního podniku Železárny Prostějov a závodní výbor odborového svazu pracovníků v kovoprůmyslu se Milanu ALTMANOVI, Josefu KALOVI. Rogeru DRMOLOVI, Jaroslavu HRUBÉMU, Zdeňku KNEIFLOVI (in memoriam), ing. Josefu ZBOŘILOVI — tedy druhé skupině dosud rehabilitovaných — veřejně omlouvají za nezákonné postihy, jež byly výsledkem vpádu vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 do Československa. Omlouvají se jim také za způsoby a metody, jichž bylo proti jejich osobám i rodinám použito. Ing. BŘETISLAV LABOŇ, ŘEDITEL STÁTNIHO PODNIKU, AUGUSTIN DOLEŽAL, PŘEDSEDA ZV OS KOVO

 

Prezident ČSFR VÁCLAV HAVEL navštívil město Prostějov

Prostějov (j a r) — Třicet tisíc občanů — nechyběli mezi nimi pracující státního podniku Železárny — uvítalo v minulých dnech na náměstí prezidenta Osvoboditele Tomáše Garrigua Masaryka a dalších přilehlých náměstích prezidenta ČSFR Václava Havla. Nejdříve se poklonil na hřbitově památce generálporučíka Viléma Sachra, potom promluvil ke shromážděným občanům a na závěr zavítal do největšího prostějovského podniku Oděvního průmyslu. Fotokamera jej zachytila při prohlídce závodu 14 včetně skladového hospodářství. Prezident mj. řekl: „Kam oko pohlédne, tam je něco v naší zemi zničeného, nebo rozvráceného. Všude nás čeká mnoho namáhavé práce. Je to smutné, ale domnívám se, že je to důvod k radosti, že se před námi otevírá možnost konečně ty trosky zbořit a vybudovat něco lepšího, něco, co má smysl, z čeho budeme mít všichni radost. Ta práce bude sice namáhavá, ale bude stát za to!"

 

Stratili svědomí!

Prostějov (j a r) — Nechceme „hon na čarodějnice" — to spravedlivě vyřeší čas! Nechceme odvetu, ale žádáme ve smyslu morálního imperativu čestnost od různých pracovníků, kteří si pletou čest s různými formami převlékání kabátů. Dobrovolně a sami by měli odejít ti, co ze všech sil napomáhali a uplatňovali totalitní politiku a podíleli se na deformacích. Před několika dny jsme si připomenuli, že od naší něžné, laskavé a sametové revoluce uplynulo půl roku. Ale bezohlední i neslušní a chameleoni a převlékači chodí jako dříve, usmívají se na dnešní svět — dokonce ještě něžněji — než se včera usmívali na ten svůj svět totalitního režimu. Opět velmi pilně a svědomitě vyvěšují, vylepují, zdobí se státními symboly a odznaky různých hnutí a skupin, přihlašují se, podepisuji, provolávají, neboť žít bez studu a svědomí, je pro ně to nejpřirozenější, co mohou pro naši společnost udělat. Vzali s povděkem na vědomí, že se odplata a pomsta neuskuteční. Pro tyto lidi tedy „černá hodinka" skončila. Hodili hříchy za hlavu — maličkostmi a podrobnostmi se nikdo zabývat nebude. Ztráta svědomí je přivedla k nestoudnosti. S těmito skutečnostmi se dalo po zkušenostech z posledních let počítat. Že však budou tito chameleoni a převlékači daleko něžnější než my, to nám všem přinejmenším vyrazilo dech! V převážné většině jsme se dosud neodvážili jim důrazně říci, že zase lžou, že se přetvařují, aby šli „od válu", říci jim prostě holou pravdu do ksichtu". Nikoliv ze strachu — právě naopak! Raději se za jejich projevy přetvářky stydíme a oni se nerušeně věnují svým zájmům a ambicím. Nechceme-li se však opět dostat do historického nebo mravního maléru, musíme si na tyto chameleony a převlékače v lidské podobě důkladně konečně posvítit. Jediným měřítkem nám všem musí být varovná slova prezidenta V. Havla: „Rozpoznávat kdo je kdo!" 

 

 

Je opravdu absurdní připodobňovat Pavla k Havlovi, když je ryzím "anti-Havlem". Vybičovaná mediální štvanice z posledních let značky anti-Babiš s paralelním Rusko-Ukrajinským konfliktem, tak při prezidentské volbě pomohly vygenerovat "generála Pavla" mezi spíše nekompetentními kandidáty jako toho nejkompetenějšího "anti-babiše". Že je i morální "anti-havel" už se mediálně moc neřešilo - díky vážení kariérní novináři.

Po 100 dnech v úřadu prezidenta arm. gen. v.v. Ing. Petra Pavla, M.A. 30ti tisícové návštěvy v okresech nevítají a rodiny lidí, kteří se jasně postavili k událostem v 1968 si stále pamatují, jak si dalších 20 let od obdobných nemorálních kariéristů prožívaly způsoby a metody nezákonných postihů. Ne od anonymní prázdné schránky značky KSČ, ale od konkrétních aktivních lidí - více kariéristů než ideových komunistů (v 1938 cca 70 tisíc, před únorem 1948 cca 1,4 milionu, po únoru 1948 cca 2,5 milionu, v 1989 cca 1,7 milionů a po rozpuštění federální KSČ a založení české KSČM v 1990 cca 380 tisíc). Hodí se proto pro připomenutí ona varovná slova Václava Havla: „Rozpoznávat kdo je kdo!".

Nějak se i nepřipomínají slova disidenta Ludvíka Vaculíka z Manifestu 2000 slov z 27.6.1968, které dává střízlivý pohled na KSČ a reflektuje obdobně i dnešní europeisty či multikulturalisty zosobněné ne v "Národní frontě" sdílené suverenity s RVHP a Varšavské smlouvy, ale v spíše nějaké evropsko-ukrajinské "protinárodní frontě" sdílené suverenity s EU a NATO Fialovy pětikoalice a spřátelených dotovaných neziskovek v čele s Evropskými hodnotami Radka Hokovského a tvořící mocenský byrokratický aparát a přirozené spádové místo i pro současné nemorální kariéristy a dávající i výhled na potenciální blízkou budoucnost...

"Nejdřív ohrozila život našeho národa válka. Pak přišly další špatné časy s událostmi, které ohrozily jeho duševní zdraví a charakter. S nadějemi přijala většina národa program socialismu. Jeho řízení se však dostalo do rukou nepravým lidem. Nevadilo by tolik, že neměli dost státnických zkušeností, věcných znalostí ani filosofického vzdělání, kdyby aspoň byli měli víc obyčejné moudrosti a slušnosti, aby uměli vyslechnout mínění druhých a připustili své postupné vystřídání schopnějšími. Komunistická strana, která měla po válce velikou důvěru lidí, postupně ji vyměňovala za úřady, až je dostala všechny a nic jiného už neměla. Musíme to tak říci a vědí to i ti komunisté mezi námi, jejichž zklamání nad výsledky je tak veliké jako zklamání ostatních. Chybná linie vedení změnila stranu z politické strany a ideového svazku v mocenskou organizaci, jež nabyla velké přitažlivosti pro vládychtivé sobce, vypočítavé zbabělce a lidi se špatným svědomím. Jejich příliv zapůsobil na povahu i chování strany; která nebyla uvnitř zařízena tak, aby v ní bez ostudných příhod mohli nabývat vlivu pořádní lidé, kteří by ji plynule proměňovali, tak aby se stále hodila do moderního světa. Mnozí komunisté proti tomuto úpadku bojovali, ale nepodařilo se jim zabránit ničemu z toho, co se stalo..."

... a slova o dvacet let později z 27.11.1989, když Ludvík Vaculík odpovídal zahraničním pozorovatelům odkud se vzdala ona síla a pohyb na to, co v Polsku trvalo léta, v Maďarsku měsíce a NDR týdny a v Československu několik dní: "Ze všeobecného a definitivního hnusu nad takovou mocí."

Tak závěrem při porovnání pohledu na současnost definovanou hospodářskými a hodnotovými výsledky Fialovy koalice, které pokládám nalevo od KSČ před 1989 a pohledu optikou euforie z doby sametové revoluce jako očekávané kouzelné scenérie bezstarostné existence, uvidíme, zda se budou historické trendy opakovat - kdy ČR kopíruje SR a tam se už příklon po blížících se sněmovních i prezidentských volbách k postojům Polska a Maďarska spíše očekává a kdy se opět přidáváme až na poslední chvíli, jako tehdy 17.11.1989, což byl asi týden po pádu Berlínské zdi dne 9.11.1989 a kdy se ještě 12.11.1989 ptali v diskusním pořadu Ost-Studio v rakouské státní televizi ORF Václava Klause, jako vedoucího oddělení pro makroekonomické otázky Prognostického ústavu, proč je Československo stále takovým ostrovem subtilního klidu v moři událostí?

 

Zdroje:

https://cs.wikisource.org/wiki/Dva_tis%C3%ADce_slov

https://www.lidovky.cz/historie-obrazem?objekt=popup&datum=1989_11&stranka=32

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/petr-pavel-100-dnu-funkce-hlava-statu-prezident-hodnoceni.A230614_115048_domaci_rapc

 

Čtěte na podobné téma:

Nevadí 70% pro ex-KSČ prezidentské kandidáty. Vadí, že Fialova vláda je už nalevo od KSČ.

Autor: Josef Zbořil | středa 14.6.2023 20:53 | karma článku: 32,68 | přečteno: 981x
  • Další články autora

Josef Zbořil

Komunikace s adminy BLOGU IDNES aneb dvojmetrovost široce kritizované „Terezy Janků“

Po nedávném přechodu na nové rozhraní BLOGu IDNES mi připadá horší vše kromě přehlednější komunikace s HELPDESKem, kdy je zachycena nejen mnou vnímaná „cenzura“ a „dvojmetrovost“ od 3/2022.Tudíž uveřejňuji pro budoucí sebereflexi.

15.4.2024 v 6:00 | Karma: 19,91 | Přečteno: 637x | Diskuse| Hyde park

Josef Zbořil

Stand-up comedy Tyrše: O zpronevěře desítek milionů v SOKOLu

Generovaný, lidsky podobný, text pomocí chatbotu ChatGPT o tom, jak by zakladatel SOKOLa Miroslav Tyrš glosoval zpronevěru desítek milionů v účetnictví.

31.3.2024 v 6:00 | Karma: 12,63 | Přečteno: 285x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Recenze knihy Dominika Stroukala „Zvířátkování“

Ekonom Dominik Stroukal je také spoluautorem knížečky Zvířátkování z roku 1998, ve které dle abecedy skládá rýmovačky na zvířátka.

15.3.2024 v 6:00 | Karma: 6,18 | Přečteno: 97x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Zbořil

Místo burky pro ženy chtějme zahalovací brýle VR pro muslimy "Halal Vision PBUH"

Brýle virtuální reality "Halal Vision PBUH" by mohl být název produktu nebo služby spojené s muslimskou kulturou a tradicemi, které by skutečně věřící muslimové měli nosit,aby byli věrni, jak svému svědomí, tak i toleranci Západu.

29.2.2024 v 6:00 | Karma: 9,93 | Přečteno: 298x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Politické strany nemají možnost plné kontroly voleb - po 10 letech díra z 0,125% na 10%

Politické strany a hnutí mají ze zákona možnost kontroly řádného průběhu voleb pomocí delegování členů do volebních okrskových komisí v ČR. Již v 10/2013 jsem upozorňoval, že v zahraničí volí cca 0,125% voličů bez jejich kontroly.

15.2.2024 v 6:15 | Karma: 21,64 | Přečteno: 445x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku dnes opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

  • Počet článků 280
  • Celková karma 14,06
  • Průměrná čtenost 1774x
Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda a lídr Strany svobodných občanů (2012-2015), překladatel a autor americko-izraelského Gatestone Institute (2015-2022), zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu. Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky".