Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přicházející éra „politického metaverza“

Moderní technologie, jako digitální dvojčata či umělá inteligence, se stanou stavebními kameny zcela nového konceptu politického metaverza, které vytvoří rozhraní mezi skutečným a virtuálním světem, přinášející nebývalé možnosti. 

Jeho síla i velikost budou větší než součet jeho jednotlivých částí a jeho dosah bude takový, že již velmi brzo kompletně změní způsob, jakým pohlížíme na demokracii a správu věcí veřejných.

Politické metaverzum vyvolá revoluci nejen v tom, jakým způsobem budeme v budoucnu řešit politiku, ale také otevře cestu k novým možnostem, jak vytvářet hodnoty. Politické metaverzum již brzy umožní občanům modelovat, prototypovat a testovat desítky, stovky, nebo dokonce miliony virtuálních politických návrhů v reálném čase a prostředí, které plně respektuje zákony států. A to před tím, než vůbec dojde k jakémukoliv zapojení hmotných a lidských zdrojů do realizace zvolené politiky. Politické metaverzum zahájí novou éru řešení reálných problémů digitálně. Skutečný politický svět je chaotický, hlučný a někdy těžko pochopitelný. Myšlenkou politického metaverza bude vytvořit uchopitelnější spojení mezi skutečným a virtuálním světem, poněvadž virtuální svět bude mnohem jednodušší a pracovat s ním bude navíc mnohem levnější.

Ačkoli lze politické metaverzum popsat jako jediný, všezahrnující digitální svět, tak bude ve třech odlišných sektorech:
- politické metaverzum;
- ideologické metaverzum,
- občanské metaverzum.

Každý s jinou rychlostí vlastního vývoje. Efektivní využívání zdrojů, ke kterému vede nasazení politického metaverza, může zvýšit konkurenceschopnost daného státu a současně vést rozvoj státu směrem k plnění cílů v oblasti udržitelnosti, odolnosti, dekarbonizace a dematerializace, jejichž plnění bude mít rozhodující význam pro další blaho lidstva.

Politické metaverzum nabídne svým aktérům interaktivní reprezentace a simulace skutečného světa v reálném čase. V dějinách politiky představí zcela novou kapitolu. Klíčovým prvkem metaverza bude tzv. imerzivnost - vhledový hluboký „ponor". Politické metaverzum bude v mnoha směrech představovat další krok na již desítky let trvající cestě k digitalizaci politiky a správy věcí veřejných. Politika 4.0, bude klást důraz na integraci fyzických, datově řízených a autonomních systémů pro občanská rozhodnutí a na jejich účasti do klíčových procesů za účelem zvýšení rychlosti a agility.

Ze všech klíčových technologií, na kterých bude politické metaverzum postaveno budou digitální dvojčata. Digitální dvojče je virtuální model, který je vytvořen tak, aby přesně zrcadlil objekt existující v reálném světě. Digitální dvojče obsahuje veškeré informace o fyzickém objektu během celého jeho životního cyklu. Ve skutečnosti mohou digitální dvojčata simulovat dané objekty tak přesně, že je dokážou napodobovat v každém jejich aspektu, jako by byly skutečné. Spojením digitálních dvojčat v jednolitém prostředí budou občané schopni vytvořit to, co se bude považovat za opěrnou strukturu politického metaverza. Spolupráce mezi občany vytvořenými digitálními dvojčaty a simulovanými prostředími bude tzv. „internetem dvojčat". Vzájemné propojení desítek digitálních dvojčat dá občanům možnost simulovat složité vztahy mezi různými objekty, a tím překlenout propast mezi digitálním a fyzickým a vytvořit nové politické metaverzum procesů.

Politické metaverzum zcela přeformuje i celosvětovou politiku a ekonomiku, stejně jako to před pár desítkami let udělal internet. Podobě jako on kompletně změní každodenní zkušenost lidí po celém světě. Politické metaverzum bude mít zásadní dopad na to, jak budeme zažívat kontakt s fyzickým prostředím, jak budeme volit a také, jaký dopad budou mít naše činnosti na životní prostředí. Také správa věcí veřejných je producentem emisí skleníkových plynů a odpadu. Cestou, jak toto změnit, je pokusit se co nejvíce zefektivnit politické procesy.

Politické metaverzum podnítí přechod k novým politickým, ideologickým a občanským modelům, které nahradí dosavadní. Digitální dvojčata budou mít velký potenciál podporovat kvalifikovaná a rychlá rozhodování v reálném světě, která povedou k další optimalizaci procesů, a tím i ke snižování nákladů. Tyto zjednodušené procesy, spolu s možností jejich průběžného vylepšování na základě okamžité zpětné vazby, budou klíčem k dalším výrazným úsporám energií a zdrojů. Potenciál politického metaverza pomoci lidem vyřešit problémy související s udržitelností bude velký. Výhody politiky z domova výrazně omezí cestování, což se projeví snížením uhlíkové stopy. Díky úspoře času, která se získá eliminací dopravy z a do "sněmování" lze vyřídit větší agendu. Domácí prostředí a klid na politiku bude také vyhovovat mnohem více než pobyt v často přelidněných kongresových sálech a zasedacích místnostech. Ty zase nebude třeba naplno vytápět či klimatizovat a svítit v nich.

Politické metaversum bude přirozený další krok v politicko-ekonomickém systému. Jste připraveni?

 

Čtěte na podobné téma:

Jak moderní trendy změní politiku? Digitální projektování programů a správy věcí veřejných (27.5.2023)

Harari: Umělá inteligence a budoucnost lidstva (11.7.2023)

Autor: Josef Zbořil | pondělí 15.1.2024 6:00 | karma článku: 5,66 | přečteno: 165x
  • Další články autora

Josef Zbořil

Komunikace s adminy BLOGU IDNES aneb dvojmetrovost široce kritizované „Terezy Janků“

Po nedávném přechodu na nové rozhraní BLOGu IDNES mi připadá horší vše kromě přehlednější komunikace s HELPDESKem, kdy je zachycena nejen mnou vnímaná „cenzura“ a „dvojmetrovost“ od 3/2022.Tudíž uveřejňuji pro budoucí sebereflexi.

15.4.2024 v 6:00 | Karma: 19,91 | Přečteno: 639x | Diskuse| Hyde park

Josef Zbořil

Stand-up comedy Tyrše: O zpronevěře desítek milionů v SOKOLu

Generovaný, lidsky podobný, text pomocí chatbotu ChatGPT o tom, jak by zakladatel SOKOLa Miroslav Tyrš glosoval zpronevěru desítek milionů v účetnictví.

31.3.2024 v 6:00 | Karma: 12,63 | Přečteno: 285x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Recenze knihy Dominika Stroukala „Zvířátkování“

Ekonom Dominik Stroukal je také spoluautorem knížečky Zvířátkování z roku 1998, ve které dle abecedy skládá rýmovačky na zvířátka.

15.3.2024 v 6:00 | Karma: 6,18 | Přečteno: 97x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Zbořil

Místo burky pro ženy chtějme zahalovací brýle VR pro muslimy "Halal Vision PBUH"

Brýle virtuální reality "Halal Vision PBUH" by mohl být název produktu nebo služby spojené s muslimskou kulturou a tradicemi, které by skutečně věřící muslimové měli nosit,aby byli věrni, jak svému svědomí, tak i toleranci Západu.

29.2.2024 v 6:00 | Karma: 9,93 | Přečteno: 298x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Politické strany nemají možnost plné kontroly voleb - po 10 letech díra z 0,125% na 10%

Politické strany a hnutí mají ze zákona možnost kontroly řádného průběhu voleb pomocí delegování členů do volebních okrskových komisí v ČR. Již v 10/2013 jsem upozorňoval, že v zahraničí volí cca 0,125% voličů bez jejich kontroly.

15.2.2024 v 6:15 | Karma: 21,64 | Přečteno: 445x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek. Představil strategii zdravotnictví

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stál, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:22

Nehoda v neděli dopoledne téměř dvě hodiny komplikovala provoz na hlavním železničním koridoru mezi...

Benda, Rouček, Dryml a další. Do europarlamentu kandidují známá jména

28. dubna 2024

Premium Nejen politickými proklamacemi a sliby lákají strany voliče. Součástí kampaní jsou i známé tváře....

  • Počet článků 280
  • Celková karma 14,06
  • Průměrná čtenost 1774x
Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda a lídr Strany svobodných občanů (2012-2015), překladatel a autor americko-izraelského Gatestone Institute (2015-2022), zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu. Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky".