Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J67i59r45i 71C86i55z

9. 4. 2023 13:24

Zajimave tema blogu autore, ale chybi mi tam to nejzakladnejsi, tedy REFENDUM obcanu daneho regionu. V Evrope od nepameti se ruzna etnika pohybovala po celem uzemi, at tam vladl kdokoliv. Vzestupem feudalismu se obyvatele slechtickych panstvi podrizovali kralum, coz vychazelo z doboveho nabozenskeho usporadani. V kazdem politickem celku zilo mnoho etnik a prave jen nabozenstvi je delilo. Taky poslednim nabozenskym konfliktem byla 30ti leta valka v 17.stol. Nikomu etnicka prislusnost nevadila do doby nacionalistickych hnuti v 19.stol., kdy se zacaly propagovat vyznamne osobnosti nejakeho narodu, coz melo zvysit hrdost. Treba Komensky byl syn Martina Szegese z Dolnich Uher (tedy byl etnicky Madar), ale najednou mel byt Cech, prestoze zil na Morave nebo ve Slezsku (viz Wiki). Zacatek 20.stol nejvice poznamenala kolonialne-otrokarska Britanie (ovladala 25% sveta), ktere ani to nestacilo na loupeni a vrazdeni puvodnich obyvatel kolonii, ale i Evropu si chtela zcela vzit pod kontrolu. Ve Versaille v r.1918 nejdrive rozparcelovala jednu evropskou mocnost R-U s odkazem na narodni uvedomeni obyvatel a pak drze zmensila Nemecko vytvorenim Polska. Ze se obyvatel nove vyhlasenych statu nikdo referendem neptal, zda chteji zit v novem nebo puvodnim, to britskeho otrokare nezajimalo, oni se taky neptali puvodnich obyvatel Asie, Afriky a Ameriky, zda chteji byt okradani Brity. Britska politicka podlost probudila narodni socialismus v Nemecku a to vyvolalo II.WK. Zakarpatskou Ukrajinu venoval narodni socialista (zkrac. nemecky nacista) Benes svemu priteli Stalinovi patrne jako vdek za odpusteni reparaci spojencu nacistickeho Nemecka, kterym byl i Slovensky stat vyhlaseny 14.3.1939. Slovensky stat poslal svoje divize na vychodni frontu bojovat po boku Wehrmachtu proti bolsevismu. Dnes je jiny svet a smyslem je se sdruzovat v silnejsi celky, protoze globalni ekonomiky to nutne potrebuji. Na druhe strane je nesmysl mit v CR tolik kraju, to opravdu stoji hodne statni kasu.

0 2
možnosti
Foto

Některé vaše zkratky jsou dobré, ale máte tam na první pročtení plno faktických chyb...

0 0
možnosti

Malý příklad:

Trávníčka v pohádce Tři oříšky pro Popelku museli předabovat, neb byl slyšet jeho moravský přízvuk. Teď by měli předabovat kde co, například detektivky, protože je to stále "hele, koukej, novej, starej ..."

Kdo z nás, Moraváků, to má poslouchat!!:-/;-(:-P

4 0
možnosti

Zvykejte si, bude hůř. Regionální TV studia a filmové ateliéry na Moravě už prakticky ani nefungují.

:-/

0 0
možnosti
Foto

Karel IV. Listinou ze 7.dubna 1348 bylo jednoznačně stanoveno, že Morava je lénem Českého království. Morava mohla mít svého panovníka s titulem markrabě moravský, ten ovšem musel dostat Moravu jako léno od českého panovníka a zavázat se mu slibem poslušnosti. Morava byla touto listinou rozdělena na tři území: biskupství olomoucké, markrabství moravské a vévodství opavské. Všechna tři území byla lénem českého krále. Opavské vévodství a olomoucké biskupství ovšem nebylo podřízeno moravskému markraběti. Počínaje vládou Václava IV. bylo České království a Moravské markrabství opět spjato, a to až do roku 1918, osobou jednoho panovníka. Na Moravě byl panovník zastoupen zemským hejtmanem.

0 0
možnosti
Foto

Přísaha noveho panovníka 1526: Já Ferdinandus slibuji a přisahám na tomto svatém čtení: že všecky obyvatele země této, markrabstvie moravského, pány, preláty, rytířstvo i města, bohaté i chudé, duchovní i světské, všecky spolu i každého zvláště mám a chci při jich svobodách, řádích a dobrých starodávních obyčejích zachovati, ani v čem mimo spravedlivost obtěžovati, ale při právě jich a spravedlivosti je zachovati, jako pán jich milostivý a spravedlivý. Tak mi pán Buoh pomáhej i všickni svatí.

https://www.psp.cz/eknih/snemy/v010/1526/t005300.htm

1 0
možnosti

Nic proti tomu, že Morava by si nějaké to "obnovené zřízení zemské" zasloužila - třeba kdyby ji tvořily 2-3 kraje, které by přesně kopírovaly historickou hranici Markrabství Moravského...R^ Jenže:

Ruku na srdce: Jak se borci ze Štatlu a z Olmika popasujó s Prajzkou a se Šlonzkem? Budó k nim stejně spravedliví, jako to včil chcó ve svym případu od Cajzlů? ;-)

A ještě jeden dotaz: Nerozprášil tu Moravskou zemi do krajů v r. 1949 právě jeden ultra rovné moravské kos a betelné týpek - Klement Gottwald?

4 0
možnosti
Foto

Máte historickou pravdu, ale "uvědomělých" Moravanů není většina a nám v Čechách je většinou buřt nějaké rozlišování mezi královstvím a markrabstvím, mezi "Čechy" a "Moravany".

0 0
možnosti
Foto

Tak já dělal 6 let na servisu na železnici a jezdil po celé republice. A rozdíl tam je - nejen v nářečí :-) Ale sbírám také loutky a divadélka (http://www.loutkoherna.cz) a bohužel poměr čechy:morava cca 10:1 :-) plzensko, hradecko... vyspělá loutkářská kultura :-)

0 0
možnosti

Pabe Zborile, dovolil bych doplnit Vasi "zakladni edukaci" o nekolik dulezitych dat o nichz jste se nezminil. V prosinci 1462 cisar Fridrich III zmenil barvy sachovani znaku moravvske orlice. Stribrnou barvu povysil na zlatou a v roku 1848 Moravsky Zemsky Snem, na zaklade davneho rozhodnuti cisare Fridricha prijal vlajku Moravy jako zlatocervenou. Zminuju se o tom proto, ze se nyni mluvi a zemskych symbolech korunnich zemi.

Dale jste se nezminil o velmi dulezite udalosti z roku 1905 o uzavreni dohody mezi slovanskymi Moravaky a germanskymi Mahrish. Dohody nazvane "Moravske Vyrovnani-Mahrishe Ausgleich". Ta fungovala bez neresitelnych problemu az do roku 1914, pak uz nen valecne silenstvi. Fungovala tak, ze dalsi ctyri zeme monarcie se rozhodly nasledovat, bohuzel do roku 1914 to stihla z nich, jen Bukovina. Dohodnout se s Nemci se hasterivi Cesi nikdy nedokazali!

3 1
možnosti
Foto

Díky. Progoogluji to.

Na vlajce se neshodneme... rozpory dvou táborů jsem četl... - za mě modré pozadí, jako máme např. v prostějovském znaku - https://cs.wikipedia.org/wiki/Prost%C4%9Bjov

0 0
možnosti
Foto

Plytkosti novinářů je to stále stejná, potřebují základní téma a styčný bod, daný politickou garniturou, od kterého se mnohé odvíjí. Někdy mi to připadá, jako základní kámen propagandy. Vždy ale bude platit, lepší jednou vidět, než 100x slyšet, případně číst, a protože jsem částečně Podkarpatkou Rus projel na kole a pohyboval se pouze mezi prostým lidem, dalo mi to možnost alespoň částečně chápat souvislosti. Co mě překvapilo i zalichotilo, byla schopnost převážně starších, pamatovat si doby minulé a zachovat si jazyk, i když poněkud archaický.

7 0
možnosti

Zakarpatská Ukrajina není žádný Tchaj-wan a neexistuje v ní žádný masivní separatismus.

4 1
možnosti
Foto

Palestinskou identitu vynalezli v 70. letech a dnes ČR Palestinu uznává.

1 1
možnosti

Zemské zřízení ano, ovšem Slezsko není Morava. V roce 1927 byla zákonem zřízena uměle Země Moravskoslezská jen z toho důvodu, že ve Slezsku tenkrát převažovat Němci. Slezsko má plné právo na vlastní samosprávu.

3 4
možnosti
Foto

Vy jste dlouhodobě zmatený. Vaše texty znám.

1) 6 z 16ti německých spolkových zemí se nazývají:

- Bádensko-Württembersko;

- Meklenbursko-Přední Pomořansko;

- Severní Porýní-Vestfálsko;

- Porýní-Falc;

- Sasko-Anhaltsko;

- Šlesvicko-Holštýnsko

2) Co znám Poláky z jejich Slezska a ptal jsem se jich na nezávislost, tak že oni jsou tam dominantně náplava a dokonce mluví správně polsky, kdežto jinde mají svá nářečí - viz můj blog z 2/2015

Slezsko: Cesty budoucího národního obrození

viz https://zboril.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=443217

0 0
možnosti

J97a24n 16H29a94r29v51a84n

8. 4. 2023 18:10

Komunisti u nás po válce rusínskou národnost neuznávali. Lidi na tom kousku Podkarpatské Rusi, která nám na východě Československa zbyla, si mohli vybrat buď národnost slovenskou nebo ukrajinskou. Dnes už je u nás rusínská národnost oficiálně uznávaná, kdežto na Ukrajině, kde žije většina Rusínů, jí stále neuznávají :-/Rv

3 0
možnosti

J28a79n 26H97a39r35v24a19n

8. 4. 2023 18:19

Znám 2 bratry, z nichž jeden si vybral slovenskou národnost a druhý ukrajinskou. Za čas ten s ukrajinskou národností poznal, že to má jen nevýhody být cizincem ve vlastní zemi a změnil si ji taky na slovenskou ...

1 0
možnosti
  • Počet článků 280
  • Celková karma 14,06
  • Průměrná čtenost 1774x
Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda a lídr Strany svobodných občanů (2012-2015), překladatel a autor americko-izraelského Gatestone Institute (2015-2022), zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu. Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky".